Οι Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ θωρακίζουν την Ενεργειακή Ασφάλεια της χώρας

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κ. Χατζηδάκη περί του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων με το επιχείρημα ότι: «μας κοστίζουν περισσότερο από ότι θα μας κόστιζαν εάν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά» δημιουργούν έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους, ενώ ως ΓΕΝΟΠ οφείλουμε να επαναδιατυπώσουμε την πάγια θέση μας για τους λιγνίτες.

Υπενθυμίζουμε στον Υπουργό ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη είναι συνυφασμένες τόσο με την ιστορία και την ύπαρξη της ΔΕΗ, όσο και με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι αυτές που θωρακίζουν την Ενεργειακή Ασφάλεια της χώρας, όπως έγινε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση του 2017 τότε που γεωστρατηγικά παιχνίδια «στέρησαν» το εισαγόμενο Φ.Α. από τους καταναλωτές.

Είναι αυτές που για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος  προκειμένου να εξηλεκτριστεί η χώρα, η ΔΕΗ και το Ελληνικό Δημόσιο, προχώρησαν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις με αποτέλεσμα να μετεγκατασταθούν χιλιάδες οικογένειες σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Θυμίζουμε ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία Μέλη μας, διαφωνήσαμε κάθετα στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατέθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και περιόριζε την συμμετοχή του λιγνίτη στο 17% το 2030 θεωρώντας το εξαιρετικά μικρό.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων πρέπει πρωτίστως να λαμβάνει υπόψιν την Μελέτη  Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ.

Αδιαπραγμάτευτη θέση της ΓΕΝΟΠ, των Σωματείων Μελών  και της Τοπικής Κοινωνία είναι:

  1. Οι μονάδες 3,4 του ΑΗΣ Καρδιάς να λειτουργούν έως ότου ενταχθεί στο Σύστημα η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης της πόλης.
  2. Στις μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου να γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση έτσι ώστε να λειτουργήσουν με νέα άδεια έως εξαντλήσεως των λιγνιτικών αποθεμάτων ακόμη και με κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει σύμφωνα και με την απόφαση του Συνεδρίου μας, μειοψηφία των μετοχών.
  3. Άμεση αποπεράτωση των εργασιών και έναρξη λειτουργίας της μονάδας Πτολ/δα 5 εντός των χρονοδιαγραμμάτων χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  4. Ολοκλήρωση των απαραίτητων περιβαλλοντικών αναβαθμίσεων των μονάδων 1,2,3,4,5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που έχουν ενταχθεί στο Μεταβατικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕ.Σ.ΜΕ) πριν την 1η Ιουλίου του 2020.
  5. Συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χορήγηση των ΑΔΙ και στις λιγνιτικές μονάδες.                                

Τέλος η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επισημαίνει προς τον Υπουργό ότι η απαξίωση και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ισοδυναμεί με την απαξίωση, τον οικονομικό μαρασμό της Τοπικής Κοινωνίας και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας.

Η εξυγίανση και η αναδιάρθρωση της Επιχείρησης δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των εργαζομένων, των εμπλεκόμενων φορέων και των Τοπικών Κοινωνιών.

Απαιτεί εξαντλητική συζήτηση, εξειδίκευση, διαβούλευση και συναίνεση.

Γραφείο Τύπου