Οι πατατοπαραγωγοί της Φλώρινας…

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ


«Δεν πουλήσαμε ούτε ένα κιλό από το χωράφι. Όλη η κατάσταση είναι απελπιστική, γι’ αυτό  κάνουμε αυτή την κίνηση. Kαι δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση ούτε με τον μανάβη, ούτε με τον έμπορα,  ούτε  με τον μεσάζοντα», επισημαίνει το μέλος της ομάδας πατατοπαραγωγών περιοχής Αμυνταίου Χρήστος Αμανατίδης.
Παρουσιάζοντας την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής μας δήλωσε ότι οδηγήθηκαν στις ενέργειες αυτές από απελπισία γιατί οι έμποροι τους εγκατέλειψαν και δεν πουλήσανε καμιά ποσότητα από το χωράφι. Και πως αν σε λίγες μέρες δεν πουληθεί η παραγωγή θα υποχρεωθούν να την πετάξουν γιατί θα καταστραφεί η ποιότητα τους. «Είμαι μέλος μιας ομάδας πατατοπαραγωγών στο Αμύνταιο, έχω στην αποθήκη μου αρκετή πατάτα, την οποία δεν μπόρεσα να την πουλήσω. Από 2.000 τόνους από τους οποίους πετάξαμε αρκετή ποσότητα,  γιατί δεν μπορούσαμε να πάμε στους πολίτες. Κάναμε την κίνηση που έκανε και η Πιερία, γιατί την είδαμε θετική και ξεκινήσαμε από την Πτολεμαΐδα και σήμερα είμαστε στη Φλώρινα και βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά μας».
Για την μη έκδοση αποδείξεων λιανικής  από την πλευρά τους προς τους κατανωλωτές, παραδέχτηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα λυθεί.
Απαντώντας στις ερωτήσεις  είπε:
ΕΡΩΤΗΣΗ: αυτή η ομάδα παραγωγών που έχετε κάνει είναι με αυτόν τον καινούργιο νόμο περί συνεταιρισμών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι την ξεκινήσαμε από πέρσι αυτή την ομάδα και είμαστε περίπου 10-12 ενεργά μέλη, διότι οι άλλοι δεν έχουν συμμετοχή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα διαθέσουμε γύρω στους 1.000 τόνους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: 1.000 τόνους μόνο στη Φλώρινα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, ένα φορτηγό φέραμε σήμερα στη Φλώρινα το οποίο εάν φύγει νωρίς θα φέρουμε άλλο ένα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή η πατάτα πόση είναι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή είναι 22 τόνοι σε δεκάκιλα σακιά με κόστος 2,50 ευρώ το σακί για να μπορέσει και ο πολίτης να την πάρει. Πιστεύω ότι ο πολίτης μας βοηθάει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρατήρησα ότι δεν κόβετε τιμολόγια ή αποδείξεις λιανικής πώλησης. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό είναι ένα θέμα. Κόβεται δελτίο αποστολής αλλά για περισσότερα υπάρχει ο Πρόεδρος και η Διευθύντρια, γιατί εγώ είμαι απλά ένα μέλος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο κόσμος αγοράζει τις πατάτες και βλέπετε με τι προθυμία σας στηρίζει, απ’ την άλλη δεν έχετε δελτία λιανικής πώλησης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σ’ αυτό αλλά ξέρω ότι είμαστε καθαρά νόμιμοι. Ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε ότι δυσανασχετεί ο εμπορικός σύλλογος αλλά ταυτόχρονα δνε μας ενοχλεί. Πιστεύω ότι καταλαβαίνουν το κίνημά μας και μας βοηθούν. Ξέρουμε ότι είμαστε εν μέρει λίγο παράνομοι και ότι δε μπορούμε να βγαίνουμε έτσι και να πουλάμε αλλά είμαστε τόσο απελπισμένοι, γιατί αν δε φύγει αυτή η πατάτα σε 10-15 μέρες θα πεταχτεί κι αυτό είναι άδικο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως ομάδα παραγωγών όμως δεν έπρεπε να δείτε τα ζητήματα της εφορίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς θέλουμε να υπάρξει ο έμπορας και να έρθει από το χωράφι να μας την πάρει. Δε θέλουμε να γίνουμε έμποροι εμείς, αλλά δυστυχώς και αυτοί δε μας πλησίασαν. Μιλάω με ένα φίλο μου μεσάζοντα και του λέω είμαστε τόσο απελπισμένοι, έλα να πάρεις όλη την πατάτα και κάντη λεφτά εσύ, εμείς θέλουμε τα έξοδά μας και μου είπε τιμή διαλογητηρίου 0,16 ευρώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι  έμποροι σε τι τιμή παίρνουν την πατάτα σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι έμποροι φέτος δεν εμφανίστηκαν καθόλου ούτε από το χωράφι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό γιατί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιστεύω   ότι γίνεται εισαγωγή με 0,07 και 0,09 ευρώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή όλη την περίοδο δεν εμφανίστηκαν έμποροι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ουδείς. Κανένας. Δεν πουλήσαμε ούτε ένα κιλό από το χωράφι. Όλη η κίνηση είναι απελπιστική γι’ αυτό την κάνουμε. Kαι δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση ούτε με τον μανάβη, ούτε με τον έμπορα,  ούτε  με τον μεσάζοντα. Από την άλλη το βλέπω θετικά μήπως σταματήσει και η αισχροκέρδεια, δηλαδή δε μπορεί να την παίρνει από εμένα 0,20 ευρώ και να βγαίνει στο ράφι 0,80 ευρώ.