Ομιλία του  προέδρου ΕΚΦ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο την 16/06/2021

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι, Νέες και Νέοι…

Mετά και την πετυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις 10 του Ιούνη συνεχίζουμε δυναμικά ώστε να αντιδράσουμε ακόμα περαιτέρω στις σχέδια τις κυβέρνησης που θέλει να επιβάλει την εργασιακή ζούγκλα με το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή και το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Σήμερα, από εδώ, από τη Φλώρινα, όπως σε πολλές πόλεις της χώρας, φωνάζουμε πως:

Με Εξαθλιωμένους Εργαζόμενους, Ανάπτυξη Δεν γίνεται

Αυτό είναι το κεντρικό μας σύνθημα στη σημερινή κινητοποίηση και αυτό αποτελεί το βασικό μας επιχείρημα, που με μελέτες και έρευνες, καταδεικνύουμε, επισημαίνουμε, και σήμερα φωνάζουμε στους κυβερνώντες.

Δεν θέλουν… να το καταλάβουν. Δεν θέλουν… να αναγνωρίσουν πως με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν επιλύουν βασικά εργασιακά προβλήματα, όπως οι ίδιοι ευαγγελίζονται, αλλά αντίθετα, τα μεγεθύνουν. Βαθαίνουν τις αδικίες και τις αντεργατικές αυθαιρεσίες.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις χειρότερες και σκληρότερες αντι-Μεταρρυθμίσεις του εργατικού δικαίου στη χώρα μας, αυτή που ξεδιπλώνεται μπροστά μας στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με τον παραπλανητικό τίτλο «Για την Προστασία της Εργασίας…».

Με στοχευμένες νομικές κατασκευές και επικίνδυνες ιδεολογικές ακροβασίες, προωθούν μεσαιωνικές διατάξεις, δίνοντας τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και κλείνοντας για ακόμα μια φορά το μάτι στους εργοδότες.

Στην αβέβαιη περίοδο που ζούμε, στο τέλος μιας σκληρής περιόδου πολλών μηνών που υπήρξε απόλυτα απορρυθμιστική και ισοπεδωτική για τους εργαζόμενους, λόγω των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως όχι μόνο δεν είναι προστατευμένοι, αλλά αντίθετα χάνουν τα κεκτημένα που τους έχουν απομείνει.

Η κρίση στην αγορά εργασίας είναι μεγάλη, με την υγειονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία, ως συνέχεια της κρίσης των μνημονίων, να δημιουργεί σοβαρή ανησυχία για τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και τις τρομακτικές διαστάσεις που θα λάβει η ανεργία.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία με συνέπεια στην ιστορία και τους αγώνες μας, και με αίσθημα ευθύνης, είμαστε αντίθετοι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο.

Ζητάμε να μπει ένα τέλος στη σχεδιαζόμενη εκτεταμένη και πολυμορφική εργοδοτική παραβατικότητα… σε αυτήν που ονομάζουν «ατομική ‘διευθέτηση’ του χρόνου εργασίας» που φυσικά καμία σχέση δεν έχει με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση. Προσπαθούν να μας πείσουν πως εξυπηρετεί πρόσκαιρες και εποχικές ανάγκες, κάτι που φυσικά είναι πολύ μακριά από τον πραγματικό λόγο και τις συνέπειες που θα φέρει στον κόσμο της εργασίας.

Επιχειρούν μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ, που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Κάνουν λόγο για «ατομική συμφωνία». Δηλαδή, μας κοροϊδεύουν όλους, προσπαθώντας να μας πείσουν για τα αντίθετα από όλα αυτά που καθημερινά ζούμε και αντιμετωπίζουμε και που απολύτως καμία σχέση δεν έχουν με τις προτάσεις τους. Λένε… πως με ατομική συμφωνία… Ατομική συμφωνία!! Όχι βέβαια εξαναγκασμό! Ούτε εκφοβισμό! Ούτε απειλές απολύσεων, αντίποινα, και τιμωρία απέναντι στον εργαζόμενο… αλλά με διάλογο… συναίνεση… επιχειρήματα που μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθια, όπως αυτά που προσπαθούν να μας σερβίρουν … Λένε λοιπόν, ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, υποτίθεται θα «συμφωνούν» σε εργασία με υπερβάλλουσα- απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι γνωστό πως οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησής τους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Και δεν το φωνάζουμε μόνο εμείς.

Κόλαφο για το εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αφού θεωρεί ασύμβατη με το εργατικό δίκαιο την πιο βασική διάταξή του: Αυτή που προβλέπει την διευθέτηση του ωραρίου εργασίας, ακόμη και με 10ωρη απασχόληση ημερησίως, μέσω ατομικής σύμβασης εργοδότη-εργαζόμενου. Η έκθεση που υπογράφουν 2 νομικοί εισηγητές 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές δικαίου αλλά και ο επικεφαλής της επιτροπής Κώστας Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Η επιστημονική επιτροπή ασκεί κριτική στο άρθρο 59 που είναι η «καρδιά» του νομοσχεδίου μια και ορίζει την δυνατότητα να ορίζεται με ατομική σύμβαση ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο εργασία έως και 10 ημερών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η επιτροπή τονίζει χαρακτηριστικά πως αυτού του είδους οι συμβάσεις δεν θεωρούνται γενικά στο εργατικό δίκαιο αποδεκτές λόγω της ανισοτιμίας της σχέσης εργοδότη και εργαζόμενου. Δηλαδή η επιστημονική επιτροπή θέτει την ίδια ένσταση που έχει εγείρουμε και εμείς αμφισβητώντας την διάταξη για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Και υπερωρία, και χωρίς αμοιβή, αλλά και χωρίς φωνή! Αυτό θέλουν!

ΣΕΠΕ

Την ίδια ώρα, αποτινάσσουν από πάνω τους το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, αφήνουν απροστάτευτη την αγορά εργασίας, προωθώντας διατάξεις για τον μετασχηματισμό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Δηλαδή, λένε όχι στον εμπλουτισμό, τη στελέχωση και τη θωράκιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και κάνουν βήματα πίσω, με υπεκφυγές και ανούσιες αλλαγές στο ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν σταματάνε εδώ την εργασιακή απορρύθμιση!

Σχεδιάζουν εν μέσω πανδημίας, αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων!

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Αυξάνουν το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, την ώρα που οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα στη θέση εργασίας τους οριστικά και τους μισθούς υπερημερίας, σε περίπτωση άκυρης απόλυσης, βάζοντας αστερίσκους στη διαδικασία και δείχνοντας την πλάτη στους εργαζόμενους.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Καταργούν την Κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, γιατί ενώ όλοι μας το έχουμε αντιληφθεί, η κυβέρνηση πιστεύει πως η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει την τελευταία ημέρα της εβδομάδας.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

Στο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, οι προωθούμενες αντεργατικές ρυθμίσεις θα αποτελέσουν  κόλαφο για το κόσμο της  εργασίας, καθώς θέλουν να εξοντώσουν τη συλλογική φωνή, τα Σωματεία, τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους που μαζί, ενωμένοι, διεκδικούμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Ποινικοποιούν την διαμαρτυρία.

Προχωρούν στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, ενώ την ίδια ώρα, αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις, οι οποίες απελευθερώνονται.

Ελάχιστες από τις προτεινόμενες διατάξεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Στα θετικά συγκαταλέγονται η κύρωση της σύμβασης 187 του ILO για το πλαίσιο προώθησης της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, η κύρωση της σύμβασης 190 του ILO για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, η καθιέρωση της άδειας πατρότητας και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ακόμα όμως και αυτές οι αποσπασματικές ρυθμίσεις θα χαθούν μέσα στην γενικότερη απορρύθμιση που επιχειρείται.

Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη διαφωνία μας για τα προωθούμενα εργασιακά μέτρα. Συμμετείχαμε στη διαβούλευση. Με τεκμηριωμένα επιχειρήματα θέσαμε και θέτουμε τις έντονες διαφωνίες των Συνδικάτων σχετικά με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Το τεκμηριωμένο αίτημα της ΓΣΕΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά εργαλείο οικονομικής ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συσπείρωσης των δυνάμεων της εργασίας μέσα στα συνδικάτα. Το γνωρίζουν, αλλά κωφεύουν.

Εμείς Λοιπόν … Προτάσσουμε  τις δικές μας διεκδικήσεις που βασίζονται στην αληθινή εικόνα της αγοράς εργασίας.

Φωνάζουμε και Διεκδικούμε:

Προστασία και θωράκιση του 8ώρου – Aποτροπή καταστρατήγησής του μέσω διευθέτησης με ατομική συμφωνία.

Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία – Προστασία της Κυριακάτικης αργίας

Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.

Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Προστασία της θέσης εργασίας και του δικαιώματος απασχόλησης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης.

Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.

Ενίσχυση και θωράκιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, υπό την εποπτεία, τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας

Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.

Αποκατάσταση της καθολικότητας και της ρυθμιστικής εμβέλειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,

Είμαστε εδώ σήμερα και διαδηλώνουμε, στέλνοντας το μήνυμα ότι ΔΕΝ θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρει στη χώρα συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.

Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Προτάσσοντας το λόγο, τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις μας. Δεν θα τρομοκρατηθούμε, ούτε θα φοβηθούμε με επιθέσεις σε βάρος μας, στο όνομα των δήθεν αγώνων.

Θα δώσουμε τους αγώνες που οφείλουμε σε όλους εκείνους που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε όλους όσους πιστεύουν πως όλοι μαζί, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, προτάσσοντας την αντίθεσή μας, μπορούμε να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε και να ακυρώσουμε πολιτικές που βλάπτουν, που γεννούν ανεργία, αβεβαιότητα, εξαθλίωση και οπισθοδρόμηση.

Το οφείλουμε… στους αγώνες μας, στα πιστεύω και την ιστορία μας!

Γιατί Συνάδελφοι,

με εξαθλιωμένους εργαζόμενους, ανάπτυξη δεν γίνεται!!!

Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να ζήσουμε.

Καλό μας αγώνα!