ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Καθημερινή είναι η καταστροφή της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας από την κυβερνητική εγκατάλειψη αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική, από την αύξηση των δαπανών παραγωγής γαλακτοκομικών και ζωοκομικών προϊόντων, από την μείωση των  τιμών και τελευταία από τον αποκλεισμό -μαύρη λίστα- των μικρών παραγωγών

γιατί οι γαλακτοκομικές εταιρίες αρνούνται να παραλάβουν το γάλα. Και σ’ όλα αυτά προστέθηκε και το κλείσιμο της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο. Βγήκε κι αυτό στο «σφυρί».

«Μουσαφίρηδες στο κράτος το δικό μας είμαστε», τόνισε ο κτηνοτρόφος Κώστας Αρχοντόπουλος, ο οποίος παράγει πάνω από 500 κιλά γάλα ημερησίως κι αρνείται η εταιρία να το παραλάβει κι έτσι αναγκάζεται να το ρίχνει στους υπονόμους και τα «γουρούνια» όπως ανέφερε ο ίδιος. Να επισημάνω ότι η κατάσταση αυτή είναι κανόνας στους μικροκτηνοτρόφους, οι οποίοι καταστρέφονται αφού δεν μπορούν να πουλήσουν το παραγόμενο γάλα.

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στις 4 Απριλίου 2016 μία στα γραφεία της ΕΑΣ Φλώρινας και μία στην ΕΑΣ Αμυνταίου βμε αντιπροσωπείες κτηνοτρόφων, όπου συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος καθώς και το κλείσιμο και πώλησης της «ΦΑΓΕ» στην περιοχή του Αμυνταίου.

Στη σύσκεψη της Φλώρινας προτάθηκε η διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ομάδας κτηνοτρόφων παραγωγών αλλά και της δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας γάλακτος με τοπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι μια πρόταση που και κατά το παρελθόν συζητήθηκε χωρίς να ξεκινήσει κάτι σημαντικό, εκτός από τη δημιουργία ομάδας κτηνοτρόφων στην περιοχή του Αμυνταίου. Είναι καιρός να γίνει κάτι τώρα, αν φυσικά το δουν σοβαρά οι αρμόδιοι και δεν θα αποτελέσει ένα πυροτέχνημα.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η Διαμάντω Κρητικού πρόεδρος ομάδας παραγωγών οπωροκηπευτικών και κτηνοτρόφοι που εξέθεσαν τα προβλήματα τους.

Ο Βουλευτής δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα με άλλους Βουλευτές στη Βουλή και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να ανανεώσουν τη συνάντηση με όλους τους φορείς για την εξέλιξη του θέματος του γάλακτος.