ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ του Δ.Σ. Φλώρινας για τη δημιουργία κέντρου μεταναστών στη Βεύη

ΟΜΟΦΩΝΟ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας-κράτησης παράνομων μεταναστών στο στρατόπεδο της Βεύης

Υπό την Προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας με μοναδικό θέμα ημερησίας διατάξεως ¨Τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας-κράτησης παράνομων μεταναστών στο στρατόπεδο της Βεύης¨, με εισηγητή τον κ. Δήμαρχο.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης  Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Ναούμ, ο Πολιτευτής κ. Γεώργιος Κουλίδης και Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φλώρινας είπε:
«Όπως γνωρίζετε όλοι, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοϊδης, ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρων υποδοχής σε όλη τη χώρα και μάλιστα είπε ότι σε κάθε Περιφέρεια θα αναλογούν περίπου τρία κέντρα υποδοχής μεταναστών. Στην αρχή το θέμα ξεκίνησε με το κέντρο υποδοχής στην Κοζάνη, στο Δήμο Βοϊου, όπου απ’ ό,τι λένε είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν η κ. Δήμαρχος, αλλά στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία. Έπειτα βγήκε μία δεύτερη ανακοίνωση ότι θα δημιουργηθεί και ένα άλλο κέντρο στη Φλώρινα, στο ανενεργό στρατόπεδο Μουρίκη της Βεύης.
Η τοπική κοινωνία, όπως εκφράστηκε ομόφωνα μετά από συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Βεύης, απαντώντας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ανέφερε  τα εξής : «Είμαστε άκρως αντίθετοι στη δημιουργία κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών στο ανενεργό στρατόπεδο Μουρίκη  Βεύης, το οποίο βρίσκεται εντός του οικισμού. Μια τέτοια κίνηση υποβαθμίζει την περιοχή μας δημιουργώντας προβλήματα υγείας, ασφάλειας και εγκληματικότητας. Τελευταίο και σημαντικό είναι πως δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του στρατοπέδου. Ζητούμε από το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο τη στήριξη της απόφασής μας.» Εφόσον η τοπική κοινωνία της Βεύης είναι αντίθετη με τη δημιουργία αυτού του κέντρου υποδοχής παράνομων μεταναστών, τότε είμαι και εγώ αντίθετος στη δημιουργία αυτού του κέντρου.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν Δήμαρχοι οι οποίοι επιθυμούν τη δημιουργία τέτοιων κέντρων και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Δεσκάτης, με τον οποίο επικοινώνησα πριν λίγο, έχει πάρει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που συμφωνεί να κατασκευαστεί εκ νέου ένα κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών στη Δεσκάτη, φυσικά εφόσον συμφωνηθούν νέες θέσεις εργασίας και ανταποδοτικά οφέλη από την Πολιτεία. Άρα νομίζω, αν θέλει η Πολιτεία να εξυπηρετηθεί, μπορεί να το κάνει στη συγκεκριμένη περιοχή και να δημιουργήσει ένα  σύγχρονο κέντρο διαβίωσης παράνομων μεταναστών και ταυτόχρονα να συγκεντρώσει και όλους τους μετανάστες που αντιστοιχούν στη Δυτική Μακεδονία σε εκείνο το κέντρο, αντί να προβεί στην επισκευή ανενεργών στρατοπέδων που θα κοστίσει πολλά περισσότερα χρήματα.»
Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση να καταψηφίσει τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας-κράτησης παράνομων μεταναστών στο στρατόπεδο της Βεύης και μίλησε για επαγρύπνηση σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, αποφάσισε ομόφωνα, να σταλεί η απόφαση ως ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, στον αρμόδιο Υπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων, στην Περιφέρεια , στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στα Μ.Μ.Ε.

Φλώρινα, 03-04-2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ