Ο Βυζαντινός Χορός “Άγιος Αγαθάγγελος Φλωρίνης” του “Αριστοτέλη”στο Άγιον Όρος

Ο Βυζαντινός Χορός του Φ.Σ.Φ.Α. “ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ”, υπό τη διεύθυνση του κ. Παντελή Δάφα, Άρχοντος Υμνωδού της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Φλωρίνης, έψαλε στην πανήγυρη της Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέου (Σαράι) Αγίου Όρους, την ημέρα της εορτής του Αποστόλου (30 Νοεμβρίου/13 Δεκεμβρίου).
Η αγρυπνία, στην οποία προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, τελέστηκε κατά την αγιορειτική τάξη, με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, στο μεγαλοπρεπέστατο Κυριακό της Σκήτης (από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων).
Από μουσικής απόψεως, δέσποσαν τα περίτεχνα, μακρόσυρτα αγιορειτικά μέλη (αυτά που σπανιότατα ακούγονται εκτός της αγιωνύμου πολιτείας), που για να αποδοθούν σωστά προϋποτίθεται η καλή γνώση της βυζαντινής μουσικής (σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο) και η αφομοίωση του παραδοσιακού ύφους, χωρίς αυθαίρετους νεωτερισμούς και προσθήκες.
Με δεδομένες, λοιπόν, τις αυξημένες απαιτήσεις (και έχοντας απέναντι τον Χορό των Βατοπαιδινών Πατέρων, τον αρτιότερο του Αγίου Όρους) η Χορωδία μας είχε άριστη απόδοση, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις -δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι ήταν η τρίτη φορά που προσκλήθηκε στη συγκεκριμένη πανήγυρη…
Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Φ. “Ο Αριστοτέλης” δράττεται της ευκαιρίας να εκφράσει, για μιαν ακόμη φορά, την ευαρέσκειά του για το υψηλής ποιότητας έργο που επιτελείται στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής του Συλλόγου, συγχαίρει δε και ευχαριστεί όλα τα μέλη του Βυζαντινού Χορού “Άγιος Αγαθάγγελος Φλωρίνης” και, ιδιαιτέρως τον Χοράρχη και Δάσκαλο στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του “Αριστοτέλη” κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΔΑΦΑ, του οποίου η ανιδιοτελής προσφορά και οι άοκνες προσπάθειες προάγουν όχι μόνο τις βυζαντινές μουσικές σπουδές αλλά και γενικότερα το πνευματικό επίπεδο στην περιοχή μας.
Το .Δ.Σ. του Φ.Σ.Φ.Α.