Ο Δήμαρχος υπέρ Αυτοτελούς, αυτόνομου & αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ

ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 ο Δήμαρχος Φλώρινας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν:

1. Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας.

2. Ενημερώσεις – Διάφορα.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», είπε:

« Εκτιμώ ότι στη σημερινή μας συνάντηση πρέπει να θίξουμε όλα τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία.

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» είναι πολύ πρόχειρο. Από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσής του, όποιος το διάβαζε, θα διαπίστωνε ότι τα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών και Βαλκανικών Σπουδών, τα οποία λειτουργούν στη Φλώρινα, δε φαινόντουσαν πουθενά.

Με το σχέδιο αυτό, θίγονται πολλοί Δήμοι, ανάμεσά τους και εμείς. Δε θα σταθούμε για ποιο λόγο κάποιοι Δήμοι παίρνουν καινούρια τμήματα, αλλά στο γεγονός ότι κάποιες πόλεις χάνουν τα τμήματά τους. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό.

Με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, έχω κάνει δύο συναντήσεις. Μια με την ΚΕΔΕ και μια με τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Ο κ. Υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις και αστοχίες και για το λόγο αυτό γίνεται η διαβούλευση, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις, οι οποίες ελπίζουμε να γίνουνε.

Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφερθήκαμε  είναι η έδρα του Πανεπιστημίου, η οποία πρέπει να υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία. Εδώ διαφωνώ με την τοποθέτηση συναδέλφων που μιλούν για έδρα στην Κοζάνη. Η έδρα πρέπει να είναι η Δυτική Μακεδονία. Και αν θέλετε να συζητήσουμε για το αν η έδρα θα πρέπει να είναι στην Κοζάνη ή θα πρέπει να είναι στη Φλώρινα ή θα πρέπει να είναι κάπου αλλού.

Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να είναι στη Φλώρινα. Αλλά η θέση μας ως ΠΕΔ πρέπει να είναι ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία. Εάν πάμε με θέση να είναι η έδρα στην Κοζάνη, εδώ θα είμαι κάθετα αντίθετος. Διότι αν καθίσουμε να αναλύσουμε για το πού πρέπει να είναι η έδρα, θα σας πω ότι η έδρα πρέπει να είναι στη Φλώρινα, διότι Πανεπιστημιακές Σχολές υπήρχαν στη Φλώρινα και η Κοζάνη δημιούργησε ένα τμήμα για να πάρει την έδρα και τίποτα παραπάνω. Διότι έχουμε συνηθίσει η Κοζάνη να τα παίρνει όλα, όπως πολύ σωστά είπαν και άλλοι συνάδελφοι.

Σήμερα καθόμαστε, λέμε και συζητάμε ποιος φταίει. Υπουργό Παιδείας από την Κοζάνη είχαμε. Δεν μπορούσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να έχει εκλεγμένη πρυτανεία, δεν μπορούσε ο τότε  Κοζανίτης Υπουργός Οικονομικών να βρει τα κονδύλια για δύο ακόμη καθηγητές στο Πανεπιστήμιο, ώστε να έχει ανεξάρτητη πρυτανεία και να μπορεί να εκλέγει τη δική του; Φταίνε αυτοί που ήταν σε θέσεις και δεν έκαναν τίποτα σχετικά.

Η θέση μου είναι ότι αυτή στιγμή, πρέπει να παλέψουμε για ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, κάτι όμως που, όπως διαπίστωσα από τις συναντήσεις, που είχα έως τώρα, είναι πολύ δύσκολο. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε κάθε Περιφέρεια θα υπάρχει αυτοδιοίκητο ΤΕΙ, ενώ για αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο δε μιλάει. Το βλέπω πολύ δύσκολο να πετύχουμε το αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος μας πρέπει να είναι το αυτοδιοίκητο της Δυτικής Μακεδονίας και να είναι Ομόσπονδο με της Θεσσαλονίκης. Το μόνο που είναι εφικτό και μπορούμε να το πετύχουμε είναι αυτό. Με τα Γιάννενα δεν μπορεί να είναι Ομόσπονδο. Πρέπει να το παλέψουμε αυτό. Όπως έχει γίνει και στην Αθήνα, πρέπει να γίνει και εδώ.

Η παρουσίαση που μας έκανε η ΑΝΚΟ σήμερα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία, έχει κάποιες αστοχίες. Τα Τμήμα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής της Θεσσαλονίκης, που αναφέρεται, ότι έρχονται στη Φλώρινα, αυτό είναι λάθος. Οι σπουδαστές μπορούν να επιλέξουν πού θέλουν να πάνε, δηλαδή ή στη Φλώρινα ή στη Λάρισα ή στην Ηγουμενίτσα. Το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου καταργείται επί της ουσίας, αφού πάει στην Καστοριά με άλλο γνωστικό αντικείμενο. Και μια τέτοια κίνηση είναι λάθος, κυρίως για το μέλλον των σπουδαστών.

Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ένα διορθωμένο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», αλλά περιμένουμε να δούμε και ποιες διορθώσεις θα γίνουν.

Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία, και αν δεν μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό, τότε αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο στη Δυτική Μακεδονία και Ομόσπονδο με αυτό της Θεσσαλονίκης. Επίσης, να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα Τμήματα των ΤΕΙ που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία. Και φυσικά να παραμείνει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα. Με την ίδια λογική, μπορεί να έρθει στη Φλώρινα το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης για να υπάρξει και η αποκέντρωση την οποία υποτίθεται ότι ζητάει το Υπουργείο Παιδείας».

 

 

———————————————————————————————————————————————–

 

 

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ, ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας  προσβλέποντας σε έναν ειλικρινή διάλογο στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Σχέδιο «Αθηνά», που είναι σε εξέλιξη, έστειλε στον υπουργό παιδείας την απόφαση, ευελπιστώντας  σε εκείνες τις διορθωτικές ενέργειες που θα άρουν τις πασιφανείς αδικίες έναντι μιας περιφέρειας που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό, πολιτιστικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό ιστό της χώρας.

ΑΠΟΦΑΣΗ

 Κοζάνη σήμερα 20 Φεβρουαρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, συνήλθε σε συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΑΝ.ΚΟ. ΑΕ, μετά από την πρόσκληση με αρ. πρωτ. 37/15-2-2013, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ΠΔ 75/2011, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Η πρόεδρος εισηγούμενη το παραπάνω θέμα έθεσε υπόψη των μελών το Σχέδιο «Αθηνά» το οποίο είναι υπό διαβούλευση,  προκειμένου το Δ.Σ. να διαμορφώσει και να καταθέσει τις θέσεις του.

Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος εισηγήθηκε τα εξής:

Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, ως ο φορέας που εκπροσωπεί το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την αναμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσε έναν κεραυνό εν αιθρία. Βεβαίως και είναι θεμιτή η κάθε προσπάθεια της πολιτείας που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του σχεδιασμού και στη θεραπεία στρεβλώσεων που χωρίς αμφιβολία υπάρχουν στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα μας. Όταν όμως η προσπάθεια αυτή εμφορείται από μια ισοπεδωτική λογική, όταν μάλιστα η ίδια η πολιτεία παραβιάζει τις αρχές και τα κριτήρια που η ίδια θέτει προς διαβούλευση, τότε η προσπάθεια αυτή αυτοακυρώνεται στην πράξη, χάνοντας κάθε αξιοπιστία και προοπτική.

Μέσα από το εν λόγω σχέδιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ένα ίδρυμα που έχει αυτόνομη παρουσία από το 2003 και ύπαρξη Πανεπιστημιακών Τμημάτων πολλά χρόνια πριν, υποβαθμίζεται και στην ουσία ακυρώνεται. Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ένα από τα πιο δυναμικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ιστορία 40 χρόνων εξαιρετική οργανωτική συγκρότηση αλλά και με βαθιές ρίζες στο οικονομικό και παραγωγικό γίγνεσθαι της περιοχής, συρρικνώνεται δραματικά, ενώ οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν υπακούουν πολλές φορές όχι μόνο σε προκαθορισμένα κριτήρια για όλη τη χώρα, αλλά ούτε ακόμη και στους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής.

Η Δυτική Μακεδονία σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τις ρυθμίσεις που προτείνονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο, όταν μάλιστα προβλέπεται να είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας μαζί με τη Στερεά Ελλάδα, χωρίς Πανεπιστήμιο. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι για μας η ύπαρξη ενός αυτόνομου και αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου αλλά και ενός δυνατού ΤΕΙ είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας με αναπτυξιακές, κοινωνικές, πολιτιστικές αλλά και εθνικές διαστάσεις. Γιατί δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι μιλάμε:

-Για μια ακριτική περιφέρεια που αποτελεί την πύλη της χώρας στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη ευρύτερα, με μια τεράστια γεωγραφική, γεωπολιτική και ιστορική βαρύτητα στην εθνική μας διαδρομή.

-Για το ενεργειακό κέντρο της πατρίδας μας και για μια περιοχή που πλήρωσε με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος την ενεργειακή επάρκεια της χώρας που δίνει στο πανελλήνιο το 80% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

-Για έναν τόπο με σημαντική συσσώρευση υποδομών και τεχνογνωσίας στον ενεργειακό τομέα, στην πράσινη οικονομία, στον εξαγωγικό προσανατολισμό στον τομέα της γούνας.

-Για έναν τόπο με απαράμιλλης ομορφιάς ορεινούς όγκους, λίμνες και φυσικά τοπία, ταυτόχρονα έχει δυστυχώς το χαρακτηριστικό να είναι η μόνη Περιφέρεια της Ελλάδας που δεν βρέχεται από θάλασσα.

Δεν μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε πως οι επίσημα διακηρυγμένοι στόχοι περί ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ύπαρξη ενός Πανεπιστημίου, που να έχει αναφορά και να ταυτίζεται με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μιας περιφέρειας που με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι πρωταθλήτρια της ανεργίας στη χώρα, βιώνοντας με τον πιο επώδυνο τρόπο την οικονομική κρίση που έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά στα ακαδημαϊκά κριτήρια που τίθενται, δε χρειάζεται νομίζουμε να είναι κανείς ειδικός για να διαπιστώσει ότι κριτήρια όπως: «ελκυστικότητα», «απορρόφηση στην αγορά εργασίας», «υποδομές», «τμήματα φαντάσματα» κλπ παραβιάζονται εξόφθαλμα. Αρκεί κανείς να κάνει μια συγκριτική αξιολόγηση με αντίστοιχες προβλέψεις του σχεδίου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο κτιριακό απόθεμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει όλα αυτά τα χρόνια τεράστια κονδύλια, στερώντας από την τοπική κοινωνία άλλα έργα υποδομής, προκειμένου να ενισχύσει στην πράξη το όραμα για ένα ισχυρό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν υποδομές 27.665 τ.μ. εκ των οποίων τα 22.000 τ.μ. είναι ιδιόκτητα ή παραχωρημένα δωρεάν, τη στιγμή μάλιστα που η ΑΔΙΠ εντοπίζει μεγάλες ελλείψεις κτιριακών υποδομών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Σε σχέση με το επιχείρημα περί εξοικονόμησης πόρων μέσα από τις επιχειρούμενη διάλυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παραθέτουμε δύο νούμερα: Το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 9 εκατ. ευρώ, με το χαμηλότερο μέσο ετήσιο κόστος ανά φοιτητή. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας της Διοικούσας Επιτροπής που υποτίθεται ότι θα εξοικονομηθεί από τη διάλυση του Πανεπιστημίου, ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ετησίως! Τα σχόλια είναι νομίζουμε περιττά… Επιπλέον, είναι γνωστά στο πανελλήνιο τα οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και θεωρώντας δίκαια, αυτονόητα και απολύτως συναφή με την φιλοσοφία του Σχεδίου Αθηνά τα επιχειρήματά μας, διεκδικούμε:

  1. Την διασφάλιση ενός αυτοτελούς, αυτόνομου και αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου με έδρα τη Δυτική Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αυτονόητη τη διατήρηση, αλλά και την ενίσχυση των υπαρχουσών και ιδρυμένων σχολών και τμημάτων όπως το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα και η Αρχιτεκτονική Σχολή στην Καστοριά.
  2. Την περαιτέρω ενίσχυση αντί της συρρίκνωσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την ενδυνάμωσή του με νέα τμήματα που θα συνάδουν με τις αναπτυξιακές και τεχνολογικές ανάγκες της περιφέρειας.

Το Δ.Σ. αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της Προέδρου και αφού συζήτησε διεξοδικά το παραπάνω θέμα,  καταθέτοντας τις θέσεις και προτάσεις του το κάθε μέλος χωριστά.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Να διεκδικήσει:

Την διασφάλιση ενός αυτοτελούς, αυτόνομου και αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου με έδρα τη Δυτική Μακεδονία. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται αυτονόητη η διατήρηση, αλλά και η ενίσχυση των υπαρχουσών και ιδρυμένων σχολών και τμημάτων όπως το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Φλώρινα και η Αρχιτεκτονική Σχολή στην Καστοριά.

  1. Την περαιτέρω ενίσχυση αντί της συρρίκνωσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και την ενδυνάμωσή του με νέα τμήματα που θα συνάδουν με τις αναπτυξιακές και τεχνολογικές ανάγκες της περιφέρειας.
  2. Την αποστολή της εν λόγω απόφασης στον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να προχωρήσει σε εκείνες τις διορθωτικές ενέργειες που θα αίρουν τις πασιφανείς αδικίες έναντι μιας περιφέρειας που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον εθνικό, πολιτιστικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό ιστό της χώρας.

Η παρούσα απόφαση πήρε αριθμό 15/2013

Το παρόν πρακτικό συντάχθηκε και υπογράφεται ως εξής:

Η πρόεδρος                Ο Γραμματέας

Παρασκευή Βρυζίδου      Καραστέργιος Δημήτριος

Δήμαρχος Εορδαίας     Δ. Σ. Δεσκάτης

 

Τα μέλη

Νανοπούλου Άννα

Κουπτσίδης Δημοσθένης

Βοσκόπουλος Ιωάννης

Γκοσλιόπουλος Χρήστος

Ιωσηφίδης Ιωακείμ

Ορφανίδου Παναγιώτα

Κωνσταντόπουλος Βασίλειος

Μαυροματίδης Δημήτριος

Σταμπολούς Βασίλειος

Φραγκουλίδης Σταύρος

Χατζησυμεωνίδης Εμμανουήλ