Πέτυχαν το στόχο τους τα μέλη της “Χρυσής Αυγής” ενάντια στην εκδήλωση του “Ουράνιου Τόξου” στο Αμύνταιο (φώτο και βίντεο)

Χαμηλή τελικά η προσέλευση των μελών του Ουράνιου Τόξου στην εκδήλωση

Κινητοποίηση με στόχο τη ματαίωση της προγραμματισμένης εκδήλωσης του προσκείμενου στο “Ουράνιο Τόξο” συλλόγου «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» πραγματοποίησαν, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, μέλη της “Χρυσής Αυγής”, από τις 16:00 έως τις 21:00, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στην τοπική κοινότητα Αγ. Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου.

Οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο στον Αγ. Παντελεήμονα όπου θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, λόγω του αστυνομικού κλοιού που είχε στηθεί από νωρίς το απόγευμα. Παρ’ όλα αυτά, η προσέλευση των μελών του “Ουράνιου Τόξου” ήταν τελικά χαμηλή, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχία από τους διαδηλωτές. Παρών στη διαδήλωση ήταν ο βουλευτής της “Χρυσής Αυγής” Γιάννης Λαγός, ο οποίος δήλωσε αναλυτικά τα εξής:

«Η σημερινή μας παρουσία στον Άγιο Παντελεήμονα έχει να κάνει με την προκλητικότητα ορισμένων ανθρώπων, που δηλώνουν ότι δεν είναι Έλληνες μέσα στα ελληνικά εδάφη, έχει να κάνει με πράγματα που δεν έχουν ούτε αρχή, ούτε τέλος. Μιλάνε για “Μακεδονική” Στέγη, για “μακεδονικό” πολιτισμό και ουσιαστικά μιλάνε για απόσχιση της Μακεδονίας μας. Η “Χρυσή Αυγή” είναι εδώ, θα αγνωνιστεί για τα δίκαια των Ελλήνων, για τα δίκαια του Ελληνικού λαού, με όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Έχουμε ήδη προσφύγει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουμε καταθέσει εξώδικη μηνυτήρια αναφορά, λέγοντας για το γεγονός αυτό, για την προκλητικότητα που υπάρχει σήμερα στο χωριό του Αγίου Παντελεήμονα, γι’ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Ευελπιστούμε ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές θα κάνουν αυτά που πρέπει.»

el.wikipedia.org: «Το Ουράνιο Τόξο είναι ένα πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που εκπροσωπεί μία ομάδα Σλαβόφωνων της ελληνικής Μακεδονίας. Βασικός του στόχος είναι η αναγνώριση αυτών των Σλαβόφωνων ως εθνική μακεδονική μειονότητα (ως Σλαβομακεδόνων) στην Ελλάδα. Το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικού έθνους αλλά ούτε και την ύπαρξη σλαβομακεδονικής μειονότητας στην ελληνική Μακεδονία. Το Ουράνιο Τόξο δεν έχει κατέλθει ποτέ αυτόνομα σε εθνικές εκλογές παρά μόνο σε συνεργασία με την ΟΑΚΚΕ το 1996, ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 κατήλθε με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο» και έλαβε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 4.530 ψήφους (0,09%), από τις οποίες οι 2.594 στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας. Το 1994, πριν τα γεγονότα του 1995, είχε αποσπάσει στο Νομό Φλώρινας 2.250 ψήφους, ποσοστό 5,7%. Στις Ευρωεκλογές του 2009 έλαβε 1.195 ψήφους, ποσοστό 3.69 %, στο Νομό Φλώρινας.»