Παράνομη η απασχόληση εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας  σας  πληροφορεί ότι η απασχόληση εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε σε πληττόμενες είτε σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, αποτελεί παράβαση της κατηγορίας των παραβάσεων “ατομικού χαρακτήρα.”

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο εργασίας επανέφερε την υποχρέωση της  εκ των προτέρων δήλωσης αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων για το μήνα Φεβρουάριο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αφενός, απαιτείται προγραμματισμός και ετοιμότητα από τις επιχειρήσεις για την εκ των προτέρων δήλωση των αναστολών και αφετέρου πιστή τήρηση των δηλωθέντων. Η όλη κατάσταση κρύβει κινδύνους. Κινδύνους που συνδέονται με την επιβολή υψηλών προστίμων σε περίπτωση που διαπιστωθεί εργαζόμενος να απασχολείται, ενώ έχει δηλωθεί σε αναστολή εργασιακής σχέσης.

Τι προβλέπεται στην περίπτωση διαπίστωσης απασχόλησης εργαζόμενου που έχει δηλωθεί σε αναστολή εργασιακής σχέσης

Η απασχόληση εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε σε πληττόμενες είτε σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις, αποτελεί παράβαση της κατηγορίας των παραβάσεων “ατομικού χαρακτήρα”, με επιβολή προστίμου ανά θιγόμενο εργαζόμενο.
Χαρακτηρίζεται ως παράβαση “πολύ υψηλής” σοβαρότητας και το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 1.200 ευρώ ανά άτομο, ενώ σε περίπτωση επανάληψης το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 20%.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η παράβαση αυτή επηρεάζει και άλλες κατηγορίες κυρώσεων κατά του εργοδότη, όπως είναι ο αποκλεισμός από δημόσιες συμβάσεις και ο αποκλεισμός από κρατικές επιδοτήσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΎΠΟΥ ΕΚΦ