Παράταση του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» αντιμετωπίστηκαν με ορθό τρόπο κάποιες από τις στρεβλώσεις των παλιότερων αντίστοιχων προγραμμάτων, μία εκ των οποίων – και ίσως η σημαντικότερη – ήταν η παροχή χρονικής περιόδου πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων, ήτοι, από την 13η Δεκεμβρίου 2021, για την ηλεκτρονική υποβολή τους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλαδή, θα κλείσει στις 03 Φεβρουαρίου 2022.

Ωστόσο, στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος, προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης της ως άνω προθεσμίας, εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Στην περίπτωση αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η γνωστοποίηση νέας ημερομηνίας θα γίνει με σχετικές ανακοινώσεις στους επίσημους δικτυακούς τόπους του Προγράμματος και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Καθώς πλησιάζει το τέλος της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, διαπιστώνουμε έντονα μια αυξανόμενη ανησυχία, τόσο από μεριάς των μελών μας, ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν αναλάβει υποθέσεις για το πρόγραμμα, όσο και των πολιτών που επιθυμούν την ένταξή τους σ’αυτό, τόσο λόγω της ραγδαίας έξαρσης της πανδημίας, αλλά και λόγω του μικρού διαστήματος που αποδείχτηκε, τελικά, ότι ήταν οι πενήντα (50) ημέρες, καθώς μεσολάβησαν και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είναι άμεσα αντιληπτό ότι η έξαρση της πανδημίας και χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον δημιουργεί προβλήματα και  σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις, τόσο στη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, όσο και στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές συναδέλφων για τη δυσχέρεια και  μη πραγματοποίηση αυτοψίας για την έκδοση του Α’ ΠΕΑ, λόγω καραντίνας στις οικίες που ενδιαφέρονται για το Πρόγραμμα. Επίσης, συνάδελφοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, εκδηλώνουν αδυναμία φυσικής παρουσίας, για την δική τους ατομική προστασία.

Επιπλέον, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω του μηδενός) που επικράτησαν στη Δυτική Μακεδονία όλο το προηγούμενο διάστημα, με εκτεταμένη παγωνιά καθ’ολη τη διάρκεια της ημέρας, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τις αυτοψίες στις κατοικίες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προαναφερόμενα, την αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας του Μηχανικού για την παραγωγή ενός άρτιου έργου, αλλά και τις καταληκτικές προθεσμίες που δόθηκαν, θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος, κατ’ εκτίμηση τουλάχιστον ενός μηνός, σε Μηχανικούς και πολίτες να ολοκληρώσουν με ασφάλεια την υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» και να ανακοινωθούν άμεσα από την πλευρά σας οι ανάλογες αποφάσεις.

Ευελπιστούμε το αίτημά μας να γίνει αποδεκτό.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

 

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Συλλίρης