Παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου με θέμα «Ο προσφυγικός κόσμος στην Ελλάδα μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης Ιστορία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός – Μνήμη»

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου «Ο προσφυγικός κόσμος στην Ελλάδα μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης Ιστορία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός – Μνήμη»  Ηλιάδου Σοφία, Πουγαρίδης Στέφανος και Κασκαμανίδης Γιάννης, παρουσίασαν τα συμπεράσματα από το τριήμερο συνέδριο 17,18,19  Μαρτίου 2023, σε χώρο του πανεπιστημίου την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Ήταν ένα συνέδριο απόλυτα πετυχημένο με άρτια οργάνωση, εισηγήσεις υψηλού επιπέδου και σημαντικού επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Ακούστηκαν πολλές απόψεις, εξαντλώντας κάθε πλευρά του θέματος και αρκετές φορές όπως επεσήμανε η κα Ηλιάδου με διαφορετικές απόψεις και θέσεις, προκαλώντας έτσι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Στις γεμάτες αίθουσες  στις οποίες πραγματοποιήθηκε το συνέδριο ακούστηκαν 117 ομιλητές εκ των οποίων 38 διδάσκοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, 31 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 28 διδάσκοντες και υποψήφιοι διδάκτορες, 20 ερευνητές από διάφορες ειδικότητες.

Από τις εισηγήσεις  57 ήταν στον τομέα της ιστορίας, 32 είχαν σχέση με τον πολιτισμό και 32 με την εκπαίδευση.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 270 σύνεδροι  και στον ιστότοπο του συνεδρίου υπήρξαν 10.000 επισκέψεις. Τις δε μέρες του συνεδρίου υπήρχαν 2000 επισκέψεις.

Οι σχολές της Φλώρινας του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, απέδειξαν ότι και ξέρουν και μπορούν να οργανώσουν σημαντικά επιστημονικά συνέδρια και με μεγάλο αριθμό εισηγητών  με ιδανικό τρόπο και βεβαίως μπορούν να συνδέσουν τα συνέδρια με την τοπική κοινωνία κι αυτό φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου και συμμετείχαν σ αυτό δια ζώσης. Αυτό δείχνει τις πολύ καλές σχέσεις του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.