Πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις των αγροτών στα χωριά

Ύστερα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου, αγρότες , κτηνοτρόφοι, αλλά και αγροτικοί φορείς της περιοχής συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 22 Ιανουαρίου σε πλατείες  κοινοτήτων με συγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ.

Το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, στο κάλεσμά του, ενημέρωσε ότι  σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων,  αλλά, και τους υπόλοιπους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα δώσει το παρόν, στις πλατείες των χωριών ώστε να καταμετρηθούν οι δυνάμεις, και η συμμετοχή των παραγωγών, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μπλόκα σε εθνικούς δρόμους ενώ η πρόεδρός του κ. Διαμάντω Κρητικού, δήλωσε ότι «πρέπει να δώσουμε όλοι παρόν, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση, να ανακοινώσει τις αποζημιώσεις – ενισχύσεις για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που έχουν υποστεί οικονομική ζημία, από το αυξημένο κόστος παραγωγής, από την μείωση της κατανάλωσης, από τον Ουκρανικό πόλεμο, αλλά και από την κρίση της πανδημίας γενικότερα».

Τα αιτήματα:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή. Να μειωθεί επιτέλους το χάσμα των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Όχι στη μορφή De minimis γιατί υπάρχει πλαφόν ανά ΑΦΜ.
  • Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει δίκαια την παραγωγή και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για το προανθικό του 2021 και στην Π.Ε Φλώρινας, καθώς και οι υπόλοιπες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το χαλάζι του 2022. Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις σε παραγωγή και κεφάλαιο (καλάμια – εγκαταστάσεις) από τη θεομηνία του 10/2022 στην περιοχή της Πρέσπας.
  • Να δοθούν τα 72,70 ευρώ ανά στρέμμα σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους συνεταιρισμένους.
  • Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ροδάκινα και όλες τις ποικιλίες μήλων.

Ακολουθεί βίντεο από την συγκέντρωση στην Τοπική κοινότητα Αντιγόνου όπου αγρότης της περιοχής δήλωσε:

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ οι αγρότες της περιοχής, της κάθε κοινότητας του δήμου Αμυνταίου, για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά για τα μέτρα που έρχονται εις βάρος μας.

Όλο το χωριό είναι μαζεμένο εδώ, σύσσωμες όλες οι αγροτικές οικογένειες, όλα τα τρακτέρ και ευελπιστούμε τα δικαιώματά μας σύντομα η πολιτεία να τα επιλύσει.

Αυτά είναι: το κόστος παραγωγής, το κόστος καλλιέργειας, η κλιματική αλλαγή που δυστυχώς είναι μπροστά μας, το χαλάζι της 6ης Ιουνίου που γι’ αυτό ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί και ούτε καν βγήκαν τα πορίσματα, από εβδομάδα σε εβδομάδα λένε ότι θα μας πληρώσουν και δυστυχώς δεν υπάρχει και η χρηματική βοήθεια για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας .