Πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Φλώρινας επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τίτλος του σεμιναρίου ήταν «Με το βλέμμα στην πόλη και την αειφορία», διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζει το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου και αποσκοπούσε στην παιδαγωγική στήριξη των σχολείων που συμμετέχουν ήδη ή επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο, καθώς και στην παρουσίαση του δικτύου σε εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, ο κ. Νίκος Νάνης, υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Βεύης Φλώρινας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στους στόχους του σεμιναρίου. Ο κ. Πέτρος Σερίδης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας, απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς εκ μέρους του δήμου Φλώρινας. Στη συνέχεια, η κ. Δήμητρα Γκούλη μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Μελίτης, με την εισήγησή της «Γνωρίζοντας την πόλη της Φλώρινας», παρουσίασε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας.

Ακολούθησε η υλοποίηση του προγράμματος του ΚΠΕ Μελίτης «Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές στην πόλη της Φλώρινας», ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται μέσα στην πόλη της Φλώρινας και ολοκληρώνεται στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα και στον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η κ. Χρυσούλα Αθανασίου, υπεύθυνη του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο του δικτύου «Βιώσιμη πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», ενώ η κ. Νικολέτα Ριφάκη και ο κ. Κώστας Στυλιάδης, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Κορδελιού, παρουσίασαν την προτεινόμενη παιδαγωγική προσέγγιση και το εκπαιδευτικό υλικό που έχει παραχθεί από το ΚΠΕ Κορδελιού στο πλαίσιο του ίδιου δικτύου. Ακολούθησε η παρουσίαση «καλών πρακτικών» από σχολεία που έχουν υλοποιήσει ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα: ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην πόλη της Κοζάνης από την κ. Ελευθερία Παπαδέλη και την κ. Μαρία Χατζηλάμπρου, εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης και το πρόγραμμα «Η Φλώρινα στο χθες και στο σήμερα» από τους εκπαιδευτικούς του Πειραματικού Δ.Σ. Φλώρινας, κ.κ. Δημήτριο Δούκα και Κωνσταντίνο Σεχίδη.

Στη συνέχεια, η κ. Πόπη Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην εισήγησή της «Από Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία» αναφέρθηκε στις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και στους στόχους των ΚΠΕ.

Στο τέλος της πρώτης μέρας υλοποιήθηκε εργαστήριο αξιοποίησης του διαδικτυακού περιβάλλοντος Edmodo στη λειτουργία ενός εκπαιδευτικού δικτύου, οργανωμένο από τις παιδαγωγικές ομάδες των δύο ΚΠΕ.

Την επόμενη μέρα, ο κ. Γιάννης Ζιώγας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε εικαστικές παρεμβάσεις του Τμήματός του σε διάφορα σημεία της πόλης της Φλώρινας. Η κ. Αντωνία Δαρδιώτη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο δίκτυο «Κλικ, προστάτευσέ το» και στη μεθοδολογία του και ακολούθησε σχετικό εργαστήριο, όπως και εργαστήριο αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του δικτύου «Βιώσιμη πόλη», στα οποίο συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων και με βράβευση των καλύτερων φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Μελίτης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους εισηγητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους και βέβαια όλους τους εκπαιδευτικούς που με τη μεγάλη και ενεργητική συμμετοχή τους συνέβαλαν για άλλη μια φορά στην επιτυχημένη διεξαγωγή του σεμιναρίου.