Προκήρυξη 24ωρης Απεργίας στις 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η κυβέρνηση, σε πλήρη σύμπραξη με τους εργοδότες, φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση ένα σαρωτικό για το συλλογικό εργατικό δίκαιο νομοσχέδιο, που προάγει την ασυδοσία και τον ακραίο ατομικισμό στους χώρους εργασίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, παρά τα αιτιολογικά «καμουφλάζ» του, τα οποία λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και διατυπώθηκαν κατάλληλα από τεχνοκράτες κυρίως για να συγκαλυφθούν οι προεκτάσεις της επόμενης ημέρας, ομονοεί πλήρως στη ρητορική των αγορών που λέει ότι «οι φτωχοί ίσως επέλεξαν να είναι φτωχοί, ή μάλλον δεν επέλεξαν να γίνουν πλούσιοι».

Μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουσθεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι όπως αυτή θεσμικά εκφράζεται δεκαετίες τώρα, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια θεσμικής συνεννόησης.

Αδυνατώντας να έχουμε άμεσες και συντονισμένες  αντιδράσεις μέσω του  Τριτοβάθμιου μας οργάνου, αφού η Γ.Σ.Ε.Ε., τελεί υπό διορισμένη Προσωρινή Διοίκηση, (εξαιτίας των βίαιων και αντιδημοκρατικών παρεμβάσεων του συνδικαλιστικού βραχίονα του ΚΚΕ, δηλαδή του Π.Α.ΜΕ, στα εκλογικά συνέδρια). Εμείς ως «ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ», εκπροσωπώντας πάνω από 22 πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και αντιδρούμε. 

Προκηρύσσουμε 24ωρη Απεργία για την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 με τα παρακάτω αιτήματα:.

  • ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
  • Να ληφθούν μέτρα αποτελεσματικά και όχι επικοινωνιακά για την καταπολέμηση της μαύρης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας,
  • Να θεσμοθετηθεί επιτέλους υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν Ηλεκτρονική Κάρτα έναρξης και λήξης εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας.
  • Να ενισχυθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, ως τρίτος πυλώνας της δημοκρατίας  και να εμπεδωθεί περισσότερη δημοκρατική διαφάνεια στην ανάδειξη συλλογικών οργάνων, με τη θεσμοθέτηση Συνδικαλιστικού Βιβλιαρίου (εντύπου ή ηλεκτρονικού), υπό την αιγίδα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.
  • Όχι άλλοι νέοι πτυχιούχοι μετανάστες στο εξωτερικό! Όχι άλλα πτυχία στην κορνίζα. Εδώ και τώρα τερματισμός του «BRAIN DRAIN» με θεσμοθέτηση Minimum Εθνικού Μισθού και αξιοπρεπών επιδομάτων σπουδών στο μισθό, κατά πολύ υψηλότερων από τον κάθε φορά κατώτατο μισθό, για εργαζόμενους με υψηλό επίπεδο προσόντων και επιστημονικών δεξιοτήτων, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΕΙΑ – ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΗΜΟΥΣ, ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΟΑΕΔ, κ.λ.π).
  • Να αποκατασταθεί  η δυνατότητα επέκτασης/κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ.
  • Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.
  • Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν «εργατοκτόνες» ειδικές επιχειρησιακές ΣΣΕ, ικανότητα και δυνατότητα που τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί ως όχημα μείωσης μισθών. ΚΑΜΙΑ ένωση προσώπων με αριθμό συμβαλλόμενων εργαζομένων  κάτω από 15 άτομα, ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα συμμετοχής σε διευθυντικά στελέχη και πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του εργοδότη.
  • Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό και να αποκατασταθεί  η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ στις ατομικές συμβάσεις εργασίας μετά την πάροδο του 6μήνου .
  • Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσεις σε εργοδότες που παραβιάζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή άλλες αναγκαστικού δικαίου συλλογικές ρυθμίσεις.
  • Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και να γίνει σεβαστή η απόφαση του ΣτΕ και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, γύρω από τα ζητήματα προσφυγής.
  • Να αρθούν όλα τα ανυπέρβλητα εμπόδια που επιχειρούν να βάλουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην ισχύ των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΚΦ