Πώς θα δηλωθούν οι αναστολές Ιανουαρίου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας  σας  πληροφορεί ότι  από σήμερα έως 31 Ιανουαρίου 2021 ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων μηνός Ιανουαρίου. Με πολύ προσοχή θα πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις και οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι ώστε να μην χρειαστούν υποβολές ορθών επαναλήψεων.

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση- εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών:

• Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)

• Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Ξεχωριστή υποβολή
Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του μήνα Ιανουαρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι στην κατηγορία των πληττόμενων και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα στην κατηγορία των κλειστών μετά από εντολή δημόσιας αρχής, υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] (πληττόμενο ή κλειστό κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής αντίστοιχα).

Οι επιχειρήσεις πρέπει δηλαδή να καθορίσουν στο πεδίο [ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ] του εντύπου, αν τα δηλωθέντα χρονικά διαστήματα αναστολής συμβάσεων εργαζομένων αφορούν διάστημα κατά το οποίο το ΚΑΔ αφορά στην κατηγορία κλειστό με εντολή δημόσιας αρχής («Από Δημόσια Αρχή») ή στην κατηγορία πληττόμενο («Πλήττομαι Σημαντικά»).
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να υποβάλει δήλωση και για άλλον –άλλους ΚΑΔ, τότε επαναλαμβάνει για κάθε ΚΑΔ την ανωτέρω διαδικασία.

Δείτε τους ΚΑΔ που παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την Επικράτεια καθώς και των ΚΑΔ που επαναλειτουργούν και πλήττονται από 18/1/2021 έως 25/1/2021 εδώ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ