Σέλτσας Κωνσταντίνος για την ημέρα της γυναίκας

Η 8η Μάρτη, διεθνής ημέρα δικαιωμάτων των γυναικών, είναι μια εργατική πρωτομαγιά που προηγήθηκε της γνωστής και  τιμά τη μνήμη των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν για πρώτη φορά για τις άθλιες συνθήκες εργασίας τους, στη Νέα Υόρκη το 1857.
Ο σημερινός ρόλος της γυναίκας είναι σύνθετος και πολυδιάστατος. Καθημερινοί μικροί και μεγάλοι αγώνες δίνονται στην οικογένεια, στο εργασιακό περιβάλλον, στην κοινωνία και στην πολιτική. Η γυναίκα μάνα, επαγγελματίας, επιστήμονας, αγρότισσα, φοιτήτρια, νοικοκυρά, πρόσφυγας αξίζει σεβασμό και στήριξη.

Ας αναλογιστούμε τι πραγματικά έχει γίνει που να διασφαλίζει επί της ουσίας την ισότητα και την ισονομία, τι έχει γίνει για τον διαχωρισμό στην αγορά εργασίας, την υποεκπροσώπηση των γυναικών στις πολιτικές δομές, την εξάλειψη ρατσισμού και κακοποίησης, προβλήματα που διαρκώς υπονομεύουν τα γυναικεία δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε μια εποχή που γίνονται και πισωγυρίσματα και ακούγονται ακραίες φωνές, ακόμα και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το γυναικείο ζήτημα είναι ακόμα το αντικείμενο μιας διαρκούς πάλης.

 

Γι αυτό κλείνω, όπως πάντα, με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις γυναίκες που μας θυμίζουν ότι η διεκδίκηση είναι γένος θηλυκού. Το ίδιο και η δικαίωση.

 

Σέλτσας Κωνσταντίνος

8/3/2017