Σοφία Ηλιάδου – Τάχου: Το Πανεπιστήμιο και η Φλώρινα κινδυνεύουν με υποβάθμιση (βίντεο)

Οι πιθανές αρνητικές εξελίξεις για τα πανεπιστημιακά θέματα της Φλώρινας αποτέλεσαν την αφορμή, ώστε να προχωρήσει σε δηλώσεις η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, η οποία μίλησε ως άτομο, ως καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας αλλά κυρίως ως Φλωρινιώτισσα.
Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Είμαι εκλεγμένο μέλος της κοσμητείας της Σχολής και θεωρώ ότι έχω μια υπερβολικά βαθιά ευθύνη να ενημερώσω την κοινή γνώμη και τους φορείς της πόλης για το τι τεκταίνεται σχετικά με το Πανεπιστήμιο.
Προχθές ενημερώθηκα για μια συνάντηση στο υπουργείο η οποία θα είναι η τελευταία για την Επιτροπή που διόρισε το υπουργείο σχετικά με την συγχώνευση ανάμεσα στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της Δυτικής Μακεδονίας. Η Επιτροπή αποτελείται από δύο Κοσμήτορες, από τους πρυτάνεις των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μετείχαν και εκπρόσωποι του υπουργείου ενώ οι μεταξύ τους συζητήσεις ήταν κλειστές.
Η σκοπιμότητα που μας μεταφέρθηκε στις γενικές συνελεύσεις για την κλειστή επικοινωνία μεταξύ τους ήταν για να μην έχουν παρεμβάσεις από τους τοπικούς φορείς, όσον αφορά τη συγκρότηση και τη διαδικασία διαμόρφωσης των όποιων συμπερασμάτων.
Όταν συγκροτήθηκαν οι συνελεύσεις υπήρχε ήδη μια προδιαγεγραμμένη πορεία για την συγχώνευση, ενώ εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018 προκαταρκτικό σχέδιο πορίσματος από την επιτροπή διερεύνησης ενεργειών μεταξύ του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Εκδόθηκαν δύο, ένα του ΤΕΙ και ένα του Πανεπιστημίου και ήταν ταυτόσημα ενώ στο μόνο που διαφοροποιήθηκαν ήταν η διαδικασία ένταξης των στελεχών του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο.
Υπάρχει η απόφαση της συνέλευσης ότι η παιδαγωγική σχολή μετονομάζεται σε σχολή κοινωνικών και ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα την Φλώρινα και με σκοπό να συμπεριλάβει και άλλα τμήματα .
Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν και φαίνονται στο πόρισμα, περιλαμβάνουν το παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, τα οποία υπάρχουν ήδη, ενώ ζητήθηκε και τμήμα μουσικής εκπαίδευσης το οποίο προκρίθηκε από την επιτροπή. Το δεύτερο τμήμα που ζητήθηκε είναι ψηφιακών ανθρωπιστικών Σπουδών.
Για τη σχολή καλών Τεχνών με έδρα την Φλώρινα, περιλαμβάνει το τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων Τεχνών, το οποίο υπάρχει, όμως θα πρέπει να λειτουργήσει και ένα δεύτερο διότι σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να υπάρχουν δύο τμήματα.
Μετά από μελέτη περιλαμβάνεται και το τμήμα ψηφιακών τεχνών στην Φλώρινα ενώ όλα αυτά εγκρίθηκαν από τις συνελεύσεις, πέρασαν στην συνέχεια από την επιτροπή και η επιτροπή τα εισηγήθηκε.
Ξαφνικά μαθαίνουμε ότι στην τελευταία συνέλευση εισηγήθηκε η δική μας κοσμήτορας ή ο υπουργός ένα νέο τμήμα, το τμήμα ψυχολογίας. Ας πάρουμε την περίπτωση ότι το εισηγήθηκε ο υπουργός, αν και εφόσον το εισηγήθηκε, θα πρέπει να μην ξέρει ότι εδώ υπάρχουν τέσσερις ψυχολόγοι γιατί αυτό ειπώθηκε μέσα στη συνέλευση και έπειτα διέρρευσε. Στην περίπτωση που το εισηγήθηκε η Κοσμήτορας, θα έπρεπε να είχε πάρει πρώτα την έγκριση όλων των διαδικασιών που υπάρχουν σε μια δημοκρατική κοινωνία.
Η ουσία είναι ότι εκείνη την περίοδο είχε γίνει εισήγηση για τμήμα ψυχολογίας όμως έπειτα από συζήτηση πάγωσε.
Το πιο βασικό, αν και δεν είμαι αρμόδια γι’ αυτό, αλλά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το τμήμα των εικαστικών, το οποίο εάν δεν στηριχθεί με ένα ακόμη τμήμα θα πάει σε άλλη πόλη.
Αυτή τη στιγμή η Φλώρινα απειλείται ως προς το εικαστικό κομμάτι της ενώ τα παιδαγωγικά τμήματα, τα οποία είναι μέρος της ευρύτερης σχολής κοινωνικών και ανθρωπιστικών Σπουδών, παραμένουν με ένα μετέωρο τμήμα το οποίο δεν ξέρω από ποιους θα στηριχθεί.
Οι διαδικασίες με τις οποίες προτείνεται ένα τμήμα που δεν συμπεριλαμβάνεται στο πόρισμα δημιουργεί προβλήματα και η μόνη που χάνει από αυτό είναι η Φλώρινας.
Μάλλον έχουμε ελάχιστες ελπίδες να προλάβουμε την αναίρεση αυτής της κατάστασης και είναι ευθύνη όλων μας να προλάβουμε τις εξελίξεις».

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά τις δηλώσεις της.

Δείτε το πόρισμα:

porisma-pdm_