Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας για την συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης

Ύστερα από κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 15 Απριλίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Φλώρινας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε εκτάκτως την 13η Απριλίου 2021 με  θέμα τη συμμετοχή του Συλλόγου στην Πανελλαδική Ημέρα Διαμαρτυρίας Δικηγόρων  για την συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του Δικηγορικού Σώματος και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας Ψήφισμα διαμαρτυρίας δικηγορικού συλλόγου Φλώρινας

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας Βασίλειος καραντζίδης δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα μια σειρά συγκεντρώσεων των δικηγορικών συλλόγων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση της πανδημίας, ειδικά στο χώρο της δικαιοσύνης. Η κυβερνητική πολιτική διαχείριση της πανδημίας έχει αποτύχει γιατί το κριτήριο της επιτυχίας ή της αποτυχίας δεν είναι το αν είχαμε κρούσματα ή όχι αλλά έχει να κάνει με το κατά πόσο μπόρεσε να εξασφαλίσει τη λειτουργία ενός σημαντικού χώρου, όπως αυτού της απονομής δικαιοσύνης, με όρους ασφάλειας και προστασίας της υγείας όλων των εμπλεκομένων, δικαστών, δικηγόρων, υπαλλήλων και κυρίως πολιτών οι οποίοι προσέρχονται τόσο για τη διαδικασία των δικών όσο και για μία σειρά από άλλες διαδικασίες.

Σε επόμενο στάδιο, που αφορά όλη την κοινωνία, είναι κατά πόσο μπόρεσε να στηρίξει ουσιαστικά τους πληττόμενους από αυτή τη διαδικασία.

Στους δύο αυτούς τομείς η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει. Συμπληρώσαμε έναν χρόνο στον οποίο δεν έχει παράσχει καμία ουσιαστική στήριξη στον κλάδο των δικηγόρων την ώρα που με κυβερνητική απόφαση έχει ανασταλεί το μέγα μέρος της δραστηριότητάς τους και δεν μπόρεσε, ενώ είχε τον χρόνο, να εξασφαλίσει πραγματικά μέτρα προστασίας ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε και να λειτουργήσει ο θεσμός της δικαιοσύνης με ασφάλεια.

Μετέφερε τη δική της ευθύνη στην περίφημη ατομική ευθύνη ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει ενισχύσει τους συναδέλφους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη, όπως ολόκληρη η κοινωνία και ο κάθε εργαζόμενος. Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα συμβολικές συγκεντρώσεις από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και ορισμένους ακόμα συναδέλφους, στα πλαίσια τήρησης των όποιων μέτρων υπάρχουν, και ζητάμε ουσιαστικά μέτρα πραγματικής προστασίας για να λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα στοιχειώδη όπως απολυμάνσεις, rapid test κ.λ.π. έχουν γίνει με πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου και όχι με πρωτοβουλία και ευθύνη της Κυβέρνησης.

Αυτό που ζητάμε, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο θεσμός της δικαιοσύνης, είναι ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν αίθουσες, να γίνουν απολυμάνσεις, μαζικά τεστ και εμβολιασμός σε όποιον το επιθυμεί.

Σήμερα ολοκληρώνεται μία διαδικασία ενίσχυσης ενός ελάχιστου επιδόματος των 400 ευρώ και είναι απαράδεκτο που ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί περιορισμό των δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος.

Και στον χώρο της δικαιοσύνης αλλά και συνολικότερα στην κοινωνία με πρόσχημα τους περιορισμούς της πανδημίας επιχειρεί και φέρνει μία σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις με τελευταίο παράδειγμα τον εργασιακό νόμο για τον οποίο το δικηγορικό σώμα δεν θα μείνει αδιάφορο.  θα σταθούμε αλληλέγγυοι σε όποιον το χρειάζεται στα πλαίσια αυτής της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε».