Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης στη Φλώρινα (φωτογραφίες & βίντεο)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας,  οι επαγγελματίες της εστίασης και 24ωρό κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Κύριο αίτημά τους είναι η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το κτίριο της Π.Ε. Φλώρινας και επίδοση του ψηφίσματος τους στον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου.

Το ψήφισμα επιδόθηκε κατόπιν και στον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Φλώρινας “Ο Άγιος Αγαθάγγελος”, Κώστα Βελιάνη, περισσότερα από 110 καταστήματα παρέμειναν σήμερα κλειστά στην πόλη της Φλώρινας και μόνο ένα λειτούργησε κανονικά!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο «ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ»

Σήμερα, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε το οδυνηρό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας, ακολουθώντας το κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΕΣΕ) και της ολομέλειας των Ενώσεων Μελών μας, για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η εστίαση, από το ξέσπασμα της κρίσης, έχει συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην τιτάνια προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού, με μεγάλη ζημιά της. Ωστόσο, όπως βεβαιώνεται από την καθημερινή εμπειρία μας και επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και πελάτες, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα διεκδικούμε

  • Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
  • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
  • Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.