Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μαθητών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Φλώρινας για την υποβάθμιση των πτυχίων (βίντεο)

Συγκεντρώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 19 Μαρτίου, οι μαθητές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Φλώρινας για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση των πτυχίων που επιφέρει ο νέος νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση.

«Ως μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. διαμαρτυρόμαστε για το νέο νόμο που υποβαθμίζει τα πτυχία μας και ζητάμε άμεσα την κατάθεση τροπολογίας στο Ν.4763/2020 σύμφωνα με την οποία: «…οι μαθητές που φοιτούν κατά την ψήφισή του παρόντος στις Α΄ και Β΄ τάξεις των ΕΠ.ΑΣ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., ολοκληρώνουν τη φοίτηση τους βάσει του καθεστώτος με το οποίο έχουν εισαχθεί…»

Το κείμενο διαμαρτυρίας:

Τους τελευταίους μήνες οι μαθητές των Επαγγελματικών Σχολών του Ο.Α.Ε.Δ. βιώνουμε μια μεγάλη ανατροπή σε οποιοδήποτε προγραμματισμό ή σχεδιασμό μπορεί να είχαμε κάνει για το μέλλον μας και την επαγγελματική μας αποκατάσταση. Ο νέος νόμος 4763/2020(ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020) που αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση υποβαθμίζει τις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος 4763/2020 κατατάσσει τα πτυχία των αποφοίτων των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. στο επίπεδο 3 ύστερα από εξετάσεις πιστοποίησης στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ενώ με το Ν.3475/2006, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193/Α/17.9.2013), με τον οποίο εμείς που ήδη φοιτούμε εγγραφήκαμε στις Σχολές, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. λάμβαναν πτυχίο επιπέδου 4 ύστερα από ενδοσχολικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος, ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί και είναι σε απόλυτη ισχύ ήδη από την ημερομηνία δημοσίευσης του (21-12-2020), περιλαμβάνει και όλους όσους φοιτούμε αυτή την στιγμή στο Α΄ και Β΄ έτος των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. καθώς ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ για όσους μαθητές ήδη φοιτούν κατά την ψήφιση του νόμου.

Το γεγονός αυτό μας ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε σχέση με το εργασιακό μας μέλλον και την επαγγελματική μας αποκατάσταση. Ενώ επιλέξαμε να φοιτήσουμε σε μια Σχολή που παρέχει πτυχίο επιπέδου 4 με ενδοσχολικές εξετάσεις, λίγους μήνες πριν την αποφοίτησή μας, αυτό ανατρέπεται και θα λάβουμε μια απλή βεβαίωση επαγγελματικής εκπαίδευσης όπου ύστερα από εξετάσεις πιστοποίησης θα μας χορηγηθεί πτυχίο επιπέδου 3 χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Επομένως ο νέος νόμος αλλάζει όλα τα δεδομένα με τα οποία επιλέξαμε της Σχολή φοίτησής μας, ακυρώνει στην ουσία τα δύο χρόνια φοίτησής μας στις Σχολές και μας βάζει στη διαδικασία των εξετάσεων πιστοποίησης, μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει το πτυχίο μας από το επίπεδο 4, στο επίπεδο 3 και μας στερεί τα εργασιακά δικαιώματα.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανατροπή την οποία ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΞΕ.

Δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κατάφορη αδικία να περάσει. Ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών της ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. Φλώρινας αποφασίσαμε μια σειρά από κινήσεις, δηλώνοντας την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση των πτυχίων μας. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με άλλες 34 Επαγγελματικές Σχολές Πανελλαδικά,  που με επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας, συνεντεύξεις σε τοπικά Μ.Μ.Ε. και άρθρα εκφράζουν και αυτές την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου νόμου.

Ως μαθητές των ΕΠΑ.Σ. Ο.Α.Ε.Δ. διαμαρτυρόμαστε για το νέο νόμο που υποβαθμίζει τα πτυχία μας και ζητάμε άμεσα την κατάθεση τροπολογίας στο Ν.4763/2020 σύμφωνα με την οποία: «…οι μαθητές που φοιτούν κατά την ψήφισή του παρόντος στις Α΄ και Β΄ τάξεις των ΕΠ.ΑΣ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., ολοκληρώνουν τη φοίτηση τους βάσει του καθεστώτος με το οποίο έχουν εισαχθεί…».

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΜΑΣ!!! ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ!!!

Το Δ.Σ. των μαθητών

της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Φλώρινας