Συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – 16 Σεπτεμβρίου 2020

Η Πρόεδρος Ursula von der Leyen, στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα Ελλάδος 10:00 πμ, θα εκφωνήσει, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, μια καθοριστική στιγμή για τη δημοκρατική διαδικασία της ΕΕ. Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2020 (SOTEU) πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να καθορίζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Διανύουμε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, μια εποχή μεγάλης αναταραχής, καθώς η οικονομία τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει πληγεί σοβαρά από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κορυφαία στιγμή στο πλαίσιο της υποχρέωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λογοδοτεί στους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εστιάζει σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία των νέων και οι εξελίξεις στο μέτωπο της μετανάστευσης. Η ετήσια αυτή διαδικασία συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ. Αποτελεί μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έλθει πιο κοντά στους πολίτες της και να αναδείξει τους σημαντικότερους άξονες της δράσης της, καθώς και τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Στο επίκεντρο της μοναδικής αυτής συζήτησης στην ολομέλεια βρίσκονται τα δικαιώματα των πολιτών και η δημοκρατική διαδικασία στη λήψη των αποφάσεων.

Η φετινή Συζήτηση για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Σεπτεμβρίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ιδιαίτερο πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, θα συζητήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο με τους Ευρωβουλευτές για τη μελλοντική πορεία της Ένωσης. Πραγματοποιείται δε σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που έχει μεταβληθεί ριζικά τους τελευταίους μήνες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, μία ακριβώς ημέρα πριν από την επίσημη συζήτηση στην ολομέλεια, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις και προτάσεις όλων των πολιτών.

Η Συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί ζωντανά μέσω της σελίδας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στο facebook, καθώς επίσης και μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενόψει της Συζήτησης για την Κατάσταση της Ένωσης: SOTEU debate. Η ιστοσελίδα αυτή παρέχει πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τη Συζήτηση και τρόπους συμμετοχής σε αυτήν.

Σας παραθέτουμε και τη σχετική δημοσκόπηση ενόψει της Συζήτησης, όπου μπορείτε να απαντήσετε σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο στον ακόλουθο σύνδεσμο – εδώ.