ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 

 

Δίωρη συμβολική παρουσία στο τελωνείο της Νίκης είχαν αγρότες από τον κόμβο Μανιακίου  επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017.

Οι αγρότες χωρίς να κλείσουν το δρόμο παρατάχθηκαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα  ένθεν και ένθεν του οδοστρώματος γιατί στόχος τους είναι η ενημέρωση και συμπαράσταση και της υπόλοιπης κοινωνίας στο δίκαιο αγώνα τους.

Τα αιτήματα τους είναι σχεδόν ίδια με των προηγούμενων χρόνων και έχουν να κάνουν εκτός από τα ειδικά προβλήματα κόστους παραγωγής, τιμών, έχουν και τα γενικότερα όπως ασφαλιστικό, φορολογικό.

«Στέλνουμε  ένα μήνυμα σ’ αυτούς που κυβερνάνε την Ελλάδα, οι αγρότες διαμαρτύρονται και παλεύουν για την επιβίωση τους. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Αυτό το διάστημα στην περιοχή του Αμυνταίου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στα χωράφια αλλά δυστυχώς οι κυβερνώντες μας βγάζουν στους δρόμους. Η δουλειά μας είναι να παράγουμε και όχι να ξενυχτάμε με βαθμούς υπό το μηδέν στους δρόμους» επισημαίνει ο αγρότης Διαμαντίδης Θανάσης και καλεί την κυβέρνηση να προσέλθει στα μπλόκα για διάλογο..

Να επισημάνουμε πως φέτος οι αγρότες εμφανίζονται διασπασμένοι κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν. Έτσι στον άξονα Αμυνταίου -¨Έδεσσας έχουμε δύο μπλόκα, ένα στον κόμβο του Αντιγόνου και ένα σε μικρή απόσταση από αυτό στον κόμβο του Μανιακίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις δηλώσεις τους είπαν:

ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, αγρότης εκπρόσωπος του μπλόκου Μανιακίου

Το μπλοκ αποτελείται από τους αγρότες του Δήμου Αμυνταίου, Πύργων, Εορδαίας, Περαίας, Άρνισσας, Έδεσσας, και θα ξεκινήσουμε με αγρότες της Φλώρινας και στη Φλώρινα.

Βγήκαμε στους δρόμους για άλλη μια φορά γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τα προβλήματα είναι σοβαρά και ίσως είναι η πρώτη φορά που τα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι κοινά για όλη την Ελλάδα..

Εμείς βγήκαμε στους δρόμους με την προϋπόθεση να πιέσουμε την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα, να καθίσει στο τραπέζι  και να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Ζητάμε τη συμπαράσταση απ’ όλους του κοινωνικούς φορείς και απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες. Μέχρι σήμερα είχαμε τη στήριξη του μητροπολίτη Φλώρινας, του Δημάρχου Φλώρινας, του Δημάρχου Αμυνταίου του αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας

Σήμερα ήρθαμε εδώ από το Μανιάκι συμβολικά να παρατάξουμε τα τρακτέρ με την προϋπόθεση όχι να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα αλλά να ενημερώσουμε τον κόσμο μοιράζοντας τα φυλλάδια που έχουμε για τα αιτήματα μας. Το πόσο θα μείνουμε στους δρόμους και τι κινητοποιήσεις θα κάνουμε από δω και πέρα εξαρτάται από την κυβέρνηση τι στάση θα κρατήσει.

Στον αγώνα αυτό ζητάμε τη στήριξη από όλους τους κοινωνικούς φορείς.

Στο τελωνείο της Νίκης ήρθαμε συμβολικά για 2 ώρες.

 

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, μέλος συντονιστικής επιτροπής αγώνα

Εδώ από την ακριτική Φλώρινα, εδώ από όπου αρχίζει η Ελλάδα, στέλνουμε  ένα μήνυμα σ’ αυτούς που κυβερνάνε την Ελλάδα, οι αγρότες διαμαρτύρονται και παλεύουν για την επιβίωση τους. Το μόνο που ζητάμε είναι να μας αφήσουν να δουλέψουμε. Αυτό το διάστημα στην περιοχή του Αμυνταίου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στα χωράφια αλλά δυστυχώς οι κυβερνώντες μας βγάζουν στους δρόμους. Η δουλειά μας είναι να παράγουμε και όχι να ξενυχτάμε με βαθμούς υπό το μηδέν στους δρόμους.

Αφού δηλώνουν οι κυβερνώντες ότι ζητάνε διάλογο, τους καλούμε λοιπόν νάρθουν στα μπλόκα να συζητήσουμε.

ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, μέλος συντονιστικής επιτροπής μπλόκου Μανιακίου

Ο τρόπος που λειτουργούμε αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικός. Όχι κλείσιμο δρόμων και ενημέρωση όλου του κόσμου. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας. κάποια στιγμή θα πάμε και στον Προμαχώνα. Θα ενημερώνουμε τον κόσμο συνεχώς και επειδή έχει πολλά προβλήματα δεν θέλουμε να του δημιουργήσουμε κι άλλα. Αυτή η καραμέλα ότι ο αγρότης δεν έχει να κάνει τίποτα και βγαίνει στους δρόμους πρέπει να τελειώνει. Βλέπετε ότι με κόστος μεγάλο ξεκινήσαμε από το Αμύνταιο και ήρθαμε στη Φλώρινα χωρίς να ταλαιπωρήσουμε κάποιον. Ήρθαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, γιατί και ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει γιατί κι εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Νωρίτερα οι αγρότες επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Φλώρινας Στέφανο Μπίρο και του επέδωσαν τα αιτήματα τους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο τελωνείο της Νίκης όπου παρέμειναν για ένα δίωρο μοιράζοντας φυλλάδια με τα αιτήματα τους.

 

Τα αιτήματα του μπλόκου κόμβου Μανιακίου επί της εθνικής οδού Φλώρινας Θεσσαλονίκης

Οι αγρότες κτηνοτρόφοι του Δήμου Αμυνταίου -Πύργων-Εορδαίας-Περαίας- Άρνισας -Δήμου Έδεσσας, συγκεντρωθήκαμε με τα αγροτικά μας μηχανήματα στον κόμβο του Μανιακίου επί της εθνικής οδού Φλώρινας-Θεσσαλονίκης ενωμένοι για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα και αποφασισμένοι για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Επειδή τα μέτρα που έχει πάρει η σημερινή κυβέρνηση δεν απασχολούν μόνο τον πρωτογενή τομέα (αγρότες-κτηνοτρόφους-αλιείς) αλλά και όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες ζητάμε τη συμπαράσταση όλων όπως:

1)      γιατρούς

2)      δικηγόρους

3)      μηχανικούς

4)      Ελεύθερους επαγγελματίες

5)      Φορτηγατζήδες

6)      Ταξιτζήδες

7)      Εμπορικούς συλλόγους

8)      Επιμελητήρια

Γιατί τα μέτρα ταφόπλακα απασχολούν όλους μας και πρέπει όλοι μαζί να αντισταθούμε.

Τα αιτήματα μας του πρωτογενή τομέα είναι:

1)φορολογικό

2)Ασφαλιστικό

3)Κόστος παραγωγής

4)Αγροτικό πετρέλαιο

5)ΕΛΓΑ

6)Αγροτικό ρεύμα

7)Νέοι αγρότες

8)Πιστωτικό ίδρυμα για τον πρωτογενή τομέα

9)Ακατάσχετο λογαριασμών

Επειδή ο πρωτογενής τομέας παίρνει δυο φορές το χρόνο χρήματα, ζητάμε το ακατάσχετο να υπολογίζεται ανά μήνα, δηλαδή 12 μήνες επί 1250 ανά μήνα 15 000 ευρώ.