Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη με τον Συντονιστή για τη Δίκαιη Μετάβαση κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη

Τον Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη και τους συνεργάτες του υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, την Πέμπτη 18 Ιουνίου.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή στη μεταλιγνιτική εποχή, ενώ αναπτύχθηκαν οι κεντρικές δράσεις του σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση.

Ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις που θα έχει για τον Δήμο Φλώρινας η επόμενη μέρα σε μια σειρά θεμάτων όπως η θέρμανση, η διασφάλιση θέσεων εργασίας, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος κ.ά.

Αναλυτικά, σε δήλωσή του, ο κ. Δήμαρχος τόνισε:

“Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδεχόμαστε στον δήμο μας τον κ. Μουσουρούλη, τον άνθρωπο στον οποίο ανέθεσε ο Πρωθυπουργός να συντονίσει τις διαδικασίες της μετάβασης της περιοχής μας στην μετά λιγνίτη εποχή, τον άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τον δήμο μας και προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα μας. Τον ευχαριστώ πολύ.

Το ενεργειακό πρόβλημα και η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα της παγκόσμιας κοινότητας.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία, αποτελούν διαπιστωμένες αναγκαιότητες και προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει ένα πρωτοποριακό ρόλο στην προσπάθεια άμβλυνσης της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει ασκήσει μεγάλη πίεση για την υιοθέτηση συγκεκριμένων και φιλόδοξων στόχων, με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2038 και την ολοκληρωτική απανθρακοποίηση το 2050.

Στην Ελλάδα η εξαγγελία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και η έγκριση  του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) τον Δεκέμβριο του 2019 για την παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης το 2023 μετέτρεψε την μεταλιγνιτική εποχή, από μία συζήτηση που αφορά το μέλλον σε μία ταχύτατα εξελισσόμενη πραγματικότητα

Με αυτά τα δεδομένα, η σημερινή συνάντηση έγινε με αφορμή την έγκαιρη και μεθοδική προετοιμασία ενός πολυδιάστατου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της περιοχής μας με σκοπό τη δημιουργία και ανάπτυξη όλων των στρατηγικών δυνατοτήτων για την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών, καθώς και την εξασφάλιση, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εν αναμονή ανακοίνωσης στο τέλος του χρόνου του masterplan που θα δώσει από την μεριά της κυβέρνησης τις κατευθύνσεις για την μετάβαση σε ένα νέο κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την περιοχή μας.

Συζητήθηκε η πολλαπλασιαστική επίδραση της  παύσης της λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών στο εισόδημα και την απασχόληση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη της ήδη μεγάλης ανεργίας, ενώ περιγράφηκε και η λειτουργία των πυλώνων του νέου «Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης» και η κατάρτιση  των Εδαφικών σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης.

Εκφράστηκε η βούληση της δημοτικής αρχής η μετάβαση να γίνει όσο πιο δίκαια και ομαλά μπορεί  κάτι που συνεπάγεται την συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτη, τουλάχιστον μέχρι το 2035.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις για το μέλλον του έργου της τηλεθέρμανσης και η χρήση του φυσικού αερίου για οικιακή χρήση και θέρμανση, τόσο στον ιστό της πόλης, όσο και στα χωριά μας.

Τέλος, κατατέθηκαν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής με βάση την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και όλα τα έργα που μπορούν να ενταχθούν άμεσα σε προγράμματα”.

Ο κ. Μουσουρούλης από την πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάνουμε τώρα τον σχεδιασμό, προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια πολύ ισχυρή χρηματοδότηση που έρχεται από την Ε.Ε. και βασικό μας μέλημα είναι ο άνθρωπος. Αυτή η χρηματοδότηση να αποτελέσει θεμέλιο για μια καλύτερη και πιο δίκαιη μετάβαση αλλά και μια πιο όμορφη ζωή για όλους τους πολίτες. Πιο καθαρή, μακριά από ρυπογόνα καύσιμα, αλλά και πιο βιώσιμη, με ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας και θα δίνει τις ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της Φλώρινας να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και τον μεγάλο πλούτο που διαθέτει η περιοχή…

Η συζήτηση που κάνουμε δεν είναι προσχηματική. Είπαμε με όλους τους φορείς ότι θα αναπτύξουμε έναν οργανωμένο διάλογο και μετά το τέλος Αυγούστου, όταν θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την πρότασή μας, θα ακολουθήσουν συζητήσεις πάλι με όλους. Και με αυτήν την ευκαιρία καλώ τον κάθε πολίτη να αξιοποιήσει ένα εργαλείο που θα θέσουμε στη διάθεση όλων σε λίγες μέρες, μέσω του διαδικτύου, και να μας προτείνει ή να μας παροτρύνει να σκεφτούμε και άλλα πράγματα που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί…

Προσωπικά αισιοδοξώ ότι μέσα από το σχέδιο δίκαιης μετάβασης θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο για όλους».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης υποστήριξε πως «το ζητούμενο για μας είναι να μην χάσουμε ούτε μια θέση εργασίας, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το εισόδημα που μέχρι σήμερα παράγεται στη Δυτική Μακεδονία με βάση το εθνικό μας καύσιμο, που είναι ο λιγνίτης. Αυτό είναι και μία αξίωση, σε πολιτικό επίπεδο, ως προς τις διεκδικήσεις και τις διαπραγματεύσεις που έχουμε, δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία είναι πρώτη σε ανεργία, έχει πολλά προβλήματα στην οικονομία της και στους δημογραφικούς δείκτες και δεν αντέχει την απώλεια ούτε μιας θέσης εργασίας, ούτε ενός ευρώ… Έχουμε μπροστά μας τη δυσκολότερη πρόκληση στην ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτήν της απολιγνιτοποίησης».

Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Άμπας και Σχεδιασμού της Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Στέργιος Κιάνας και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σωτήρης Βόσδου.

Ακολούθησαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δήμου Φλώρινας και των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων στο θέμα της τηλεθέρμανσης.