Συνάντηση του Δημάρχου Φλώρινας με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων

Με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων της πόλης της Φλώρινας συναντήθηκε την Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, παρόντες, επίσης, ήταν η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, κ. Νίκος Δούμτσης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, κ. Άκης Καραγκιοζίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από μέρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, παρόντες ήταν από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, ο κ. Θωμάς Χριστόπουλος και ο κ. Στέλιος Αμανατίδης, από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, η κ. Ευδοξία Βάσου, από το 3οΔημοτικό Σχολείο Φλώρινας, ο κ. Κωνσταντίνος Μάργαρης, από το 6οΔημοτικό Σχολείο Φλώρινας, η κ. Ζαχαρούλα Λιναρά, από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, η κ. Ρόζμαρι Σιάκου, από το 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας, οι κ.κ. Λάζαρος Καράντζας και Δανιήλ Στεφανόπουλος, από το 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας, ο κ. Ιωάννης Λουκάς, και από το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας, η κ. Μαρία Λαζαρίδου.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των Συλλόγων σχετικά με τον σχεδιασμό του Δήμου Φλώρινας για το σύνολο των σχολικών μονάδων, για τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος για τη νομιμοποίηση των σχολικών μονάδων, που δεν είχαν την απαραίτητη αδειοδότηση, για τις ενεργειακές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για σχολικές μονάδες, για τις λειτουργικές δαπάνες αυτών, για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων, καθώς και για τα προγράμματα που αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και για το ποια σχολικά έργα έχουν ενταχθεί σε αυτά.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Με συγκινεί το ενδιαφέρον των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, το οποίο δείχνετε για τις σχολικές μονάδες και για τις εργασίες που πραγματοποιούνται σε αυτές, αλλά και για τον σχεδιασμό μας για τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας. Η θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι μέχρι τέλη Αυγούστου και από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει η νέα Δημοτική Αρχή, παρόλα αυτά, συνεχίζουμε με αμείωτο ενδιαφέρον για τα σχολεία μας και για τα παιδιά μας.

Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στις υποχρεώσεις που έχει ο Δήμος για τις σχολικές μονάδες: 1) Κατανομή δαπανών. Από το αρμόδιο Υπουργείο έρχονται τα κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων, τα οποία κατανέμονται από τις σχολικές επιτροπές του Δήμου σε κάθε σχολική μονάδα.

2) Κτιριακές εργασίες. Ο Δήμος Φλώρινας ασχολείται επίσης με τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων, οι δαπάνες των οποίων καλύπτονται και πάλι από τα κονδύλια που έρχονται από τα αρμόδια Υπουργεία και δεν επιτρέπεται η μεταφορά κονδυλίων από άλλους κωδικούς του Δήμου για την επισκευή των σχολικών μονάδων. Παρόλα αυτά, επειδή οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι ελάχιστες συγκρινόμενες με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στις σχολικές μονάδες, εμείς ως Δημοτική Αρχή, μεριμνήσαμε και διαθέσαμε χρήματα από αυτά που αντιστοιχούν στον Δήμο Φλώρινας από τον Τοπικό Πόρο για την υλοποίηση εργασιών στις σχολικές μονάδες, παρά το γεγονός ότι όλο το ποσό έχει εξ ολοκλήρου διατεθεί για το έργο της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας.

Έτσι, με το ποσό αυτό υλοποιήσαμε μελέτες σε δεκαεννέα (19) σχολικές μονάδες, συνεργασία με την Αναπτυξιακή Φλώρινας και  το Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Η επιλογή των σχολικών μονάδων έγινε με τα εξής κριτήρια: επελέγησαν οι μεγαλύτερες σχολικές μονάδες, καθώς και οι σχολικές μονάδες με τα περισσότερα προβλήματα, κυρίως στη θέρμανση. Με την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα από τις λειτουργικές δαπάνες, ενώ θα διασφαλιστεί και η καλύτερη θέρμανση των σχολικών μονάδων αφού οι θερμαντικές απώλειες θα μειωθούν στο ελάχιστο.

Οι δεκαεννέα σχολικές μονάδες είναι οι εξής:

  1. 6ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας.
  2. 1o Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας.
  3. 2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας.
  4. 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας.
  5. Δημοτικό Σχολείο Ιτέας.
  6. 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας.
  7. 1ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας.
  8. 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας.
  9. Γυμνάσιο Βεύης.
  10. Γυμνάσιο Μελίτης.
  11. 8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας.
  12. Δημοτικό Σχολείο Άνω Καλλινίκης.
  13. Νηπιαγωγείο Άνω Καλλινίκης.
  14. 3ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και 3ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας.
  15. Τμήμα 3ου Δημοτικού Φλώρινας.
  16. 5ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας.
  17. Δημοτικό Σχολείο Βεύης και Νηπιαγωγείο Βεύης.
  18. 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας και
  19. 2ο Ενιαίο Λύκειο Φλώρινας.

Για αυτές λοιπόν, καταφέραμε να έχουμε πλήρεις μελέτες και με την προκήρυξη των αντίστοιχων μέτρων από το ΕΣΠΑ ή και από άλλους φορείς, να μπορέσουμε να εντάξουμε τις μελέτες και να υλοποιηθούν εργασίες στα σχολεία μας. Οι εργασίες αυτές θα είναι διαφορετικές για κάθε σχολική μονάδα, αφού σε κάποιες θα λάβει χώρα αντικατάσταση κουφωμάτων, σε άλλες θα τοποθετηθεί μόνωση, σε άλλες θα γίνει αλλαγή της κεντρικής θέρμανσης και γενικότερα θα λάβουν χώρα διαφορετικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας».

Σχετικά με τις δαπάνες των σχολικών μονάδων ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως αυτές καλύπτονται από τα χρήματα τα οποία στέλνει το Υπουργείο. Δυστυχώς τα χρήματα αυτά δε διαχωρίζονται σε λειτουργικές δαπάνες και σε δαπάνες της θέρμανσης και εκτός του ότι δεν επαρκούν, αναγκάζονται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων προκειμένου να καλύψουν όλες τις δαπάνες θέρμανσης του σχολείου τους να στερούν από άλλα υλικά τη λειτουργία του σχολείου και των εργαστηρίων. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, από έλλειψη γνώσης και έλλειψη χρημάτων, αλλά και από λάθος διαχείριση, υπάρχουν σχολικές μονάδες που δε διαθέτουν επάρκεια θέρμανσης, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να κάνουν μάθημα σε κρύες αίθουσες. Αυτό, είναι λυπηρό, τόσο για εσάς, όσο και για εμάς, αφού κανείς μας δε θέλει να ταλαιπωρούνται τα παιδιά μας.

Επίσης, ο κ. Δήμαρχος είπε: «Από τις ήδη έτοιμες υπάρχουσες μελέτες, έχουμε εντάξει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΒΑΑ) την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του 1ου, 2ου 5ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, καθώς και του 3ου Γυμνασίου Φλώρινας, ενώ σε πρόγραμμα Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει ενταχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του 8ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας. Για τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες, που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα οι μελέτες, στόχος μας είναι και πάλι σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Φλώρινας και το Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, να υλοποιήσουμε και για αυτές τις απαραίτητες μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης, ώστε να ενταχθούν και αυτά σε αντίστοιχα προγράμματα.»

Ο κ. Δήμαρχος έκλεισε την τοποθέτησή του ως εξής: «Πέρα από τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, στην παρούσα χρονική στιγμή μέσω των χρημάτων από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ προβήκαμε στη συμβασιοποίηση έργων για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, τα οποία εκτελούνται ακόμα, και, συγκεκριμένα, υπεγράφησαν τα ακόλουθα έργα: “Συντηρήσεις σχολικών μονάδων Δήμου Φλώρινας”, προϋπολογισμού 320.000,00 ευρώ, “Επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση σχολικών μονάδων Δήμου Φλώρινας”, προϋπολογισμού 510.149,81 ευρώ, ενώ αναμένεται να συμβασιοποιηθεί και το έργο “Χρωματισμοί σχολικών μονάδων Δήμου Φλώρινας”, προϋπολογισμού 196.900,00 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι προσπαθούμε και υλοποιούμε με κάθε τρόπο έργα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Φλώρινας για την παροχή του καλύτερου δυνατού σχολικού περιβάλλοντος για τα παιδιά μας».

Ακολούθησε διάλογος με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, όπου ανεπτύχθησαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην κάθε σχολική μονάδα, αλλά και στο σύνολο των σχολικών μονάδων.