Συνεδρίασε δια ζώσης (κεκλεισμένων των θυρών) το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας

Υπό την προεδρεία του αντιπροέδρου του σώματος κ. Μιχάλη Τσιώκα, συνεδρίασε δια ζώσης (κεκλεισμένων των θυρών) την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης ενημέρωσε για δύο θέματα. Το πρώτο είχε να κάνει με τις πρωτοβουλίες και δράσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και το δεύτερο αφορούσε στις εξελίξεις στο θέμα της τηλεθέρμανσης και του φυσικού αερίου.

Για το πρώτο θέμα ο κ. Γιαννάκης ανέφερε: “Βιώσαμε και βιώνουμε μία από τις πιο ιδιαίτερες και δύσκολες περιόδους της πατρίδας μας. Μία περίοδο που έχει ανατρέψει όλες τις προτεραιότητες μας και έχει επηρεάσει τα θέματα που έχουν σχέση με την υγεία, την εκπαίδευση, τη δουλειά μας. Οι αλλαγές που μας βρήκαν ήταν και αιφνίδιες και απρόβλεπτες.

Κάνοντας, λοιπόν, έναν σύντομο απολογισμό αυτής της επίδρασης της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, αλλά και όσων επιτεύχθηκαν, το πρώτο που μπορώ εύκολα να πω είναι ότι ανταποκρίθηκαν άψογα τόσο το σύστημα υγείας με τα νοσοκομεία, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση. Το διάστημα αυτό η δική μας τοπική αρχή με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα έλαβε άμεσες αποφάσεις, σχεδίασε δράσεις και πρωτοβουλίες, κινητοποίησε την τοπική κοινωνία. Η αποστολή της ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού έπρεπε οι λίγοι οικονομικοί πόροι να επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Και λέω λίγοι οικονομικοί πόροι γιατί οι κρατικές επιχορηγήσεις, τουλάχιστον στην αρχή, ήταν 40.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για τους Ρομά.

Ο δήμος μας πιστεύω – και πολλοί συμφωνούν μαζί μου – αποτέλεσε ασπίδα στην πανδημία, το ανθρώπινο δυναμικό του αντέδρασε γρήγορα και έδειξε συγκινητική προσφορά. Συνεργαστήκαμε με πολλούς θεσμούς και οργανισμούς όταν έπρεπε να ληφθούν μέτρα, πήραμε και εμείς οι ίδιοι άμεσα μέτρα και μάλιστα πολλές φορές πιο γρήγορα απ’ ότι η Κυβέρνηση. Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενεργοποιήσαμε εθελοντές, προχωρήσαμε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μετασχηματισμών στη λειτουργία του δήμου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, διευρύναμε την παροχή υπηρεσιών στους δημότες μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που έδειξε ότι είναι και όνομα και υπηρεσία αυτό το διάστημα. Και θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό, καθώς και τη γιατρό η οποία προστέθηκε στα μέσα περίπου της πανδημίας και βοήθησε και αυτή προς την κατεύθυνση της ομαλής αντιμετώπισης της πανδημίας. Και όλα αυτά, έγιναν πράξη με μεγάλη επιτυχία.

Η κρίση βέβαια δεν έχει περάσει. Και γι’ αυτό στόχος δικός μας είναι τώρα να περάσουμε στην κανονικότητα όσο πιο ομαλά γίνεται. Και κυρίως να περάσουν σε αυτήν την κανονικότητα όσο πιο ομαλά γίνεται οι επιχειρηματίες μας. Γι’ αυτό είχαμε πάρει και συνεχίζουμε να παίρνουμε μέτρα για τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών σε ότι έχει να κάνει τόσο με τα χρέη στο δήμο όσο και με τα δημοτικά τέλη. Και σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά γιατί ομόφωνα ψηφίσαμε αυτά τα μέτρα τα οποία ελάφρυναν τους συνδημότες μας επιχειρηματίες.

Και να πω για άλλη μια φορά, σε ότι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, ότι επειδή δεν έχει περάσει η κρίση θα πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε και την ατομική μας ευθύνη και τη συλλογική μας υπευθυνότητα έτσι ώστε, όπως μέχρι τώρα, οι επόμενες μέρες να μας βρίσκουν υγιείς. Και μάλιστα στη Φλώρινα, θα έλεγα χωρίς κανένα κρούσμα, νομίζω ήμασταν μια καλή παρουσία στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας”.

Για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης και του φυσικού αερίου ο κ. Δήμαρχος ανέφερε: “Για την τηλεθέρμανση τόσο της Φλώρινας, όσο και της Μελίτης, νομίζω ότι το έχετε καταλάβει όλοι ότι και εγώ θέλω να συνεχιστεί, να συνεχιστούν και τα δύο έργα. Άλλωστε, πάντοτε ήμουν θετικός προς αυτήν την κατεύθυνση. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να σταματήσω εγώ την τηλεθέρμανση, αλλά αντίθετα  – όπως γράψατε και στα δελτία τύπου η αντιπολίτευση – έλεγα ότι θα την στηρίξω. Και αυτό βέβαια το επιβεβαιώνει και η ένταξη της τηλεθέρμανσης της Μελίτης, η οποία έγινε με ενέργειες δικές μας στις 24 Δεκεμβρίου 2019. Άρα, είναι ένας λόγος κι αυτός που επισφραγίζει τη θέλησή μας να συνεχιστεί η τηλεθέρμανση.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι τι άλλαξε τα σχέδια και όχι μάλιστα μόνο τα δικά μας, αλλά γενικότερα όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Η απόφαση του Πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ ότι προχωράμε σε απολιγνιτοποίηση και κλείσιμο των μονάδων το 2028, το οποίο αργότερα έγινε 2023. Το ΕΣΕΚ, το σχέδιο για την κλιματική αλλαγή, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 αναφέρει ότι ο ΑΗΣ Μελίτης θα έκλεινε το 2023. Υπάρχει έγγραφο της ΔΕΗ με το οποίο μας ενημερώνει ότι δεν μπορεί να μας δώσει θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Μελίτης επειδή κλείνει το 2023. Όλα αυτά λοιπόν έφεραν τα πάνω κάτω σε όλους μας.

Εγώ ως δήμαρχος τι έπρεπε να κάνω; Βλέποντας έγκαιρα αυτά που γίνονται και θέλοντας να εξασφαλίσω τη φθηνή θέρμανση στους κατοίκους της τοπικής μας κοινωνίας έψαξα αμέσως να βρω ένα υποκατάστατο μέχρι να δούμε τι θα γίνει με τις τηλεθερμάνσεις. Ποιο είναι το υποκατάστατο; Το φυσικό αέριο. Κινήθηκα λοιπόν έγκαιρα, γρήγορα και κανείς δε μπορεί να μου το αμφισβητήσει αυτό και πέτυχα να ενταχθεί η Φλώρινα για πρώτη φορά στο πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, να αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ το φυσικό αέριο στη Φλώρινα και μάλιστα να έχουν όλοι οι Φλωρινιώτες φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2023.

Όλα αυτά τα λέω γιατί το ότι δεν προχωράει το έργο της τηλεθέρμανσης δε φταίω εγώ. Είναι κυβερνητική απόφαση που υπάρχει στο ΕΣΕΚ, υπάρχει σε έγγραφο που έχει υπογράψει ο κ. Χατζηδάκης. Όπως θα σας διαβάσω και μέσα σε αυτό το έγγραφο λέει ότι “αναθεωρεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020 του ΕΣΠΑ με την προσθήκη της επενδυτικής προτεραιότητας 7Ε προκειμένου να ενταχθεί το έργο του φυσικού αερίου, για το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για τις οποίες θα ενημερωθείτε άμεσα με την ολοκλήρωσή τους”.

Οι εξελίξεις λοιπόν που έχουν να κάνουν με την τηλεθέρμανση δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοτική αρχή. Απλά, το φυσικό αέριο ήρθε ως αποτέλεσμα όλων αυτών που έφεραν οι κυβερνητικές εξαγγελίες”.

Ακόμα, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε  ότι για να μειωθεί το όποιο κόστος στους χρήστες  του φυσικού αερίου θα εφαρμοστεί ένα νέο ειδικό «εξοικονομώ» με επιδότηση 80%. Επεσήμανε δε ότι το πλεονέκτημα του φυσικού αερίου είναι ότι όποιος συνδέεται με το δίκτυο μπορεί να κάνει χρήση του φυσικού αερίου και να μην περιμένει να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2023 ενώ, η χρήση του θα είναι δωδεκάμηνη.

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν δύο θέματα:

  1. Επέκταση χρόνου λειτουργίας παράλληλης αγοράς Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

  1. Λήψη απόφασης για αναστολή λειτουργίας εμποροπανήγυρης Αρμενοχωρίου.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.«Έγκριση της υπ. αριθμ. 19/2020 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σχετικά με την τροποποίηση του πίνακα Οικονομικής  Στοχοθεσίας 2020 Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Ηλιάδη, Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με την σχετική εισήγηση της κας Ελένης Γκορτσίλα, Προϊσταμένης Διεύθυνσης του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Καρυπίδης, Ιωακειμίδης, Μπαρδάκας, Αλεξιάδης, Τσιώκας και Παπαγρηγορίου. Παρών ψήφισε η κα Ναλπαντίδου.

2.«Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Καρυπίδης, Ιωακειμίδης, Μπαρδάκας, Αλεξιάδης, Τσιώκας, Παπαγρηγορίου, Ρασάικος και Κωνσταντινίδης.

3.«3η Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Φλώρινας έτους 2020» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Δούμτση, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Καρυπίδης, Ιωακειμίδης, Μπαρδάκας, Αλεξιάδης, Τσιώκας, Παπαγρηγορίου και  Ρασάικος.

4.«Έγκριση δωρεάν παραχώρησης χρήσης για διάρκεια πέντε (5) ετών μίας αίθουσας του κτιρίου του Κοινοτικού Καταστήματος Σιταριάς στο Σύλλογο Διατελεσάντων Προέδρων Φλώρινας για τις ανάγκες στέγασης του συλλόγου» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Παρών ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωακειμίδης.

5.«Έγκριση δωρεάν παραχώρησης χρήσης για διάρκεια πέντε (5) ετών αίθουσας του κτιρίου Πολλαπλών Χρήσεων που βρίσκεται στην Κοινότητα Δροσοπηγής στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Δροσοπηγής για τις ανάγκες στέγασης του συλλόγου» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Παρών ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωακειμίδης.

6.«Έγκριση δωρεάν παραχώρησης χρήσης για διάρκεια πέντε (5) ετών αίθουσας του κτιρίου ¨ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ¨ που βρίσκεται στην κάτω πλατεία στην Κοινότητα Φλαμπούρου στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο ¨ΤΟ ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ¨ για τις ανάγκες στέγασης του συλλόγου» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Παρών ψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωακειμίδης.

7.«Καταγγελία-λύση της σύμβασης μίσθωσης  αγρών στην Κοινότητα Βεύης για λόγους υγείας» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα αποσύρθηκε.

8.«Καταγγελία-λύση της σύμβασης μίσθωσης  του με αριθ. 7 καταστήματος της Δημοτικής αγοράς  λόγω οικονομικής ανέχειας» μεεισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

9.«’Έγκριση επέκτασης δικτύου Φ.Ο.Π.» (σχετ. η υπ΄ αριθμ. 11/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας) με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

10.«Εκμίσθωση αγρών στην Κοινότητα Υδρούσσης» (σχετ. η υπ΄ αριθμ. 12/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας) με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

11.«Απαγόρευση βοσκής στο κοινοτικού δάσος Τ.Κ. Άνω Κλεινών»με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Μουρατίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.