Συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας

Υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Χάτζιου συνεδρίασε την Τρίτη 21 Ιουλίου, κεκλεισμένων των θυρών, το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας.
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση που μεταδόθηκε με live streaming και την παρακολούθησαν οι συνδημότες μας διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του Δήμου Φλώρινας στο youtube.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο έγγραφο που του απέστειλα, αλλά και όλη την κυβέρνηση που άκουσε τις φωνές ανησυχίας μας, σε ότι έχει να κάνει με την μετακίνηση συνδημοτών μας στη γείτονα χώρα. Τελικά, με το ΦΕΚ 3009 τ.Β’/20-7-20 που εκδόθηκε, αποφασίστηκε να κλείσει η συνοριακή διάβαση της Νίκης.
Να πω για άλλη μία φορά ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ, δίπλα μας, γι’ αυτό θα πρέπει να δείξουμε την ατομική μας ευθύνη και τη συλλογική μας υπευθυνότητα, να κρατήσουμε την κουλτούρα ασφάλειας και υγιεινής που αποκτήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τον αγώνα που δώσαμε για να μην προσβληθεί κανένας στον δήμο μας και να συνεχίσουμε υπακούοντας στους κανόνες υγιεινής».
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήματα δημοτικών συμβούλων ο κ. Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:
– Για την υποβάθμιση του δημοτικού σχολείου Μελίτης: Η πρόταση ήταν να γίνει εξαθέσιο το σχολείο. Έχουμε την υπόσχεση και της υφυπουργού και της γενικής γραμματέως πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ότι θα επανέλθουν με νέο ΦΕΚ όπου το σχολείο θα γίνει εξαθέσιο. Βέβαια η λειτουργία του θα συνεχίσει όπως μέχρι τώρα.
– Για την αναβολή των αγώνων beach volley: Οι λόγοι είναι καθαρά υγειονομικοί, λόγοι που μας τους επέβαλλε η κυβέρνηση.
– Για τα κολωνάκια επί της Μ. Αλεξάνδρου: Υπάρχει απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, είναι προσωρινή απόφαση, και έχει να κάνει με την ασφαλτόστρωση της οδού, η οποία έχει καθυστερήσει λίγο. Είναι και μια ευκαιρία να δούμε πως λειτουργεί έτσι ο κεντρικός δρόμος και αν χρειαστεί μπορούμε να επανέλθουμε για να τα βγάλουμε μόνιμα.
– Για την ΑΝ.ΦΛΩ.: Προφανώς και θα μετεξελιχθεί σε Αναπτυξιακό Οργανισμό. Ήδη έχει παρθεί απόφαση εδώ και 20 μέρες μέσα από το Δ.Σ. της ΑΝ.ΦΛΩ. για να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να μπορέσει να μεταπηδήσει στο νέο αναπτυξιακό σχήμα που θα δημιουργηθεί.
– Για τις επιχορηγήσεις των συλλόγων: Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε μια αλληλεπίδραση με τους προέδρους των συλλόγων, συζητάμε τους προβληματισμούς και τα σχέδια τους. Δυστυχώς, η όλη εξέλιξη της πανδημίας δεν επέτρεψε να μαζευτούμε όλοι σε ένα χώρο. Αυτό θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία. Ήδη ξέρουμε τα σχέδια των συλλόγων, ξέρουμε ποιοι σύλλογοι είναι και τι θέλουν να κάνουν. Έχουμε όλη τη διάθεση να τους βοηθήσουμε γιατί για εμάς ο πολιτισμός είναι αυτός που θα μας ενώσει στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε.

Ακολούθησε η συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων:
1) «Έκτακτη αναμόρφωση προϋπολογισμού 2020» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, αντιδήμαρχο Οικονομικών Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Μπαρδάκας, Καρυπίδης, Ιωακειμίδης, Σεχίδης και Ναλπαντίδου.
2) «Επέκταση χρόνου λειτουργίας παράλληλης λαϊκής αγοράς στο Δήμο Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Νικόλαο Μουρατίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
3) «Λήψη απόφασης σχετικά με την καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας καθώς και λειτουργίας τις Κυριακές και εξαιρέσιμες μέρες των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος του Δήμου Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1. «Τροποποίηση της αριθ. 335/2019 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας – Εκμίσθωση για υλοτομία της συστάδας 1γ Δημοτικού δάσους Ακρίτα σε νέο ΔΑΣΕ» με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
2. «Τροποποίηση των αριθ. 124/2019 και 335/2019 αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας – Εκμίσθωση για υλοτομία των συστάδων 3η, 3γ και 3ζ του Δημοτικού δάσους Ακρίτα σε νέο ΔΑΣΕ» με εισηγητή τον κ. Δημήτριο Θεοφανίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊσταμένου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
3. «Παραχώρηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Φλώρινας ως έδρα αγώνων και προπονήσεων σε Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία του Δήμου για την αγωνιστική περίοδο 2020-2021» με εισηγητή τον κ. Ηλία Μούλελη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
4. «Εκμίσθωση αγρού στην Κοινότητα Ν. Καυκάσου του Δήμου Φλώρινας» (σχετική η υπ΄ αριθμ. 20/2020 απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας) με εισηγητή τον κ. Βασίλειο Γιαννάκη, Δήμαρχο Φλώρινας και Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
5. «Παραχώρηση έκτασης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Δήμο Φλώρινας» με εισηγήτρια την κα Τάνια Γραμματικού, Υπεύθυνη παρακολούθησης ΒΑΑ Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
6. «Συμβάσεις Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Φλώρινας και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας /Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας» με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Σακουλέβα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης προγραμματισμού, οργάνωσης και πληροφορικής Δήμου Φλώρινας.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.