Σύσκεψη φορέων για τη ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα 12 Μαρτίου 2014 στο εργατικό κέντρο Φλώρινας σύσκεψη σχετικά με την πώληση των μονάδων της Φλώρινας και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, με τη συμμετοχή των: Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, τον Δήμαρχο Φλώρινας, Δήμαρχο Αμυνταίου και Δήμαρχο Πρεσπών, το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, το ΕΒΕ Φλώρινας, τα σωματεία της ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», «ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ», «ΕΤΕ ΔΕΗ», των κομμάτων και πολλών εργαζομένων.

Αποφασίσθηκε μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της περιφέρειας  και των δημοτικών συμβουλίων, που θα λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, ότι όλοι μαζί ενωμένοι διαφωνούμε στην πώληση των μονάδων και των ορυχείων της περιφερειακής ενότητας  Φλώρινας και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και θα προβούμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προωθεί το ξεπούλημα και το διαμελισμό της ΔΕΗ.

Καλούμε όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την κατάφορη και άδικη απόφαση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας.

 

 

 Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»

 

Στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βοσκόπουλος Ιωάννης με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν σχετικά με την πώληση των μονάδων της Φλώρινας και τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος είπε:

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και η πολιτεία μας έχει και πάλι στριμωγμένους στη γωνιά.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τρέχουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις οι οποίες τρέχουν πιο μπροστά από εμάς.

Γνωρίζαμε από καιρό, κοντά τρία χρόνια πριν ότι θα συμβεί το γεγονός αυτό.

Ξέραμε τα σχέδια της ΕΕ και του ντόπιου κεφαλαίου που υπαγόρευαν τις αποφάσεις των Βρυξελλών. Γι’ αυτό και ως ενεργειακοί Δήμοι δημιουργήσαμε το δίκτυο ενεργειακών Δήμων, προκειμένου να περισώσουμε ό, τι μπορούμε .

Τόσο ως δίκτυο όσο και ως Δήμος Φλώρινας τονίσαμε κατ’ επανάληψη ότι θέλουμε ενιαία και δημόσια ΔΕΗ. Πιο καθαρά δεν μπορούσε να διατυπωθεί το παλλαϊκό σχεδόν αίτημα των συμπολιτών μας. Γιατί το μέλλον του τόπου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το λιγνίτη και πως οι ενεργειακές μονάδες είναι δικές μας και δεν μπορούν να πουληθούν χωρίς τη συγκατάθεση. Οποιαδήποτε μεταβολή στο λειτουργικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να έχει το δικό μας «ναι».

Όμως δεν παραμείναμε μόνο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ. Εξετάσαμε και τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, τα κωδικοποιήσαμε και ενημερώσαμε σχεδόν όλο το Κοινοβούλιο. Σήμερα, δε δικαιούται κανείς να λέει ότι δεν ήξερε.

Αλλά πέρα από αυτά, και ως Δήμος Φλώρινας, σε κάθε ευκαιρία και στις συναντήσεις μας με κυβερνητικούς παράγοντες δηλώναμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ  και τη βούληση μας να μην πουληθούν οι μονάδες.

Ως Αυτοδιοίκηση δε μείναμε με σταυρωμένα χέρια.  Ήμασταν και είμαστε παρόντες σε όλα τα αγωνιστικά προσκλητήρια, που έχουν να κάνουν με τον τόπο μας, από όπου και αν προέρχονται αυτά, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις με επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις. Κινηθήκαμε έχοντας κατά νου πάντα το συμφέρον των συμπολιτών μας, όπως είχαμε υποχρέωση.

Ο δικός μου αγώνας δεν είναι όψιμος και ευκαιριακός, ως διάττων αστέρας. Είναι ένας αγώνας διαρκής, επίπονος και μακρόχρονος συμμετέχοντας σ’ αυτόν από το 2009 ως Νομάρχης και στη συνέχεια ως Δήμαρχος, με αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και υπομνήματα, με δημόσιες δηλώσεις μας και συναντήσεις με Υπουργούς και κάθε αρμόδιο για την ενέργεια.

Στο διεκδικητικό μας πλαίσιο ήταν και είναι τα ζητήματα, όπως:

1. Η κατανομή και το μέλλον του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος, ο γνωστός Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης.

2. Η αύξηση του ποσοστού του Τέλους Ανάπτυξης από 0,4% σε 1,2%.

3. Η επιβολή «τέλους εξόρυξης λιγνίτη»  το γνωστό λιγνιτόσημο  και στη ΔΕΗ.

4.Το τέλος ύψους 6% με το οποίο επιβαρύνονται τα ορυχεία ιδιωτικής εκμετάλλευσης.  

5.Η επαναπόδοση των εκτάσεων των ανενεργών ορυχείων της ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες. 

6. Η δημιουργία μονάδων αποθείωσης στις παλιές μονάδες παραγωγής ενέργειας. 

7. Οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών με ταχύτερους ρυθμούς. 

8. Η δημιουργία της Τηλεθέρμανσης  στη Φλώρινα και στη Μελίτη, κάτι που είναι χειροπιαστή πραγματικότητα, αφού υπογράψαμε τη σύμβαση και σε λίγο θα ξεκινήσει το έργο που πέρα από την οικονομία στην ενέργεια θα δώσει και θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.

9. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να δημιουργήσει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα στην τοπική Αυτοδιοίκηση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας, κάτι που ισχύει σε χώρες της Ε.Ε.

Ακόμα, ζητήσαμε από το ΥΠΕΚΑ δωρεάν παροχή Ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ του Δήμου μας, με ταυτόχρονη ματακύληση των χρημάτων του τοπικού πόρου σ’ αυτά με τη μέθοδο της παρακράτησης των ποσών που δικαιούμαστε από τις εξορύξεις και τη λειτουργία των μονάδων. Μια πρόταση ορθολογικά κοστολογημένη και υλοποιήσιμη. Δυστυχώς, και αυτή η πρόταση έμεινε στα χαρτιά, γιατί διάφοροι τοπικοί μικροεγωισμοί απέτρεψαν κάποιους να την στηρίξουν. Αν εξαιρέσω τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, κανένας άλλος δε στήριξε θερμά την πρόταση μου. Έμεινα μόνος να παλεύω με τα θεριά.

Θα μου πείτε, αφού Δήμαρχε έγιναν όλα αυτά, τότε γιατί βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν;

Θα σας απαντήσω. Γιατί από τη μια δεν έχουμε ενιαία έκφραση και αντίληψη, κοινές θέσεις και προτάσεις, και από την άλλη μας λείπει ο αγώνας για κατάκτηση όλων αυτών. Ακόμα και όταν συμφωνούμε σε κάποιες προτάσεις, κάτω στην κεντρική εξουσία υποστηρίζουμε ο καθένας τις δικές του απόψεις. Αυτή είναι η πικρή μου διαπίστωση σε όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχω στις επιτροπές. Δεν είμαστε ξεκάθαροι στο διάλογο μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Αναλογιστείτε τι έχουμε χάσει τα τελευταία 6 χρόνια και θα δείτε ότι κάθε μεταβολή στη Δυτική Μακεδονία ξεκινάει από τη Φλώρινα.

Αυτό που προτείνω είναι η δημιουργία ολιγομελούς επιτροπής που θα εκφράσει τις κοινές μας θέσεις στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου και αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουμε. Κινητοποιήσεις που θα φτάνουν ακόμα και σε αποχή από τις εκλογές της 18ης Μαΐου, είτε στις Ευρωεκλογές, είτε στις δημοτικές είτε και στις δύο εκλογές.

Εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο, και εφόσον αναγνωρίζουμε ότι είναι καταστροφικό για την περιοχή μας, να παραιτηθούν οι Δήμαρχοι  της Π.Ε. Φλώρινας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Φλώρινας και οι βουλευτές  της Δυτικής Μακεδονίας που στηρίζουν την κυβέρνηση και να άρουν την εμπιστοσύνη τους σ’ αυτήν καταθέτοντας δήλωση ανεξαρτησίας.

Και να πέσει η κυβέρνηση. Δε θέλουμε τέτοια κυβέρνηση που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου εις βάρος του τόπου μας. Αν είναι να καταστραφούμε όλοι μαζί  ως Δυτική Μακεδονία, καλύτερα να πέσει αυτή η κυβέρνηση, που επιδιώκει την καταστροφή του τόπου μας.

-Επιτέλους, ας είμαστε  συνεπείς με τον στόχο μας κι ας κάνουμε πράξη την κόκκινη γραμμή. Ας πούμε ένα πραγματικό «όχι».

 -Φτάνει, ως εδώ. Η Φλώρινα δεν αντέχει άλλο.

-Το χρωστάμε στο μέλλον  του τόπου μας στους συμπολίτες μας.

-Για να μπορούμε να τους κοιτάζουμε ίσια στα μάτια και να μη σκύβουμε το κεφάλι».

 

 

 

 

 

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για «μικρή ΔΕΗ»

 

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε χθες στο Αμύνταιο με θέμα τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», που αφορά κυρίως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα και Μελίτης.

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμυνταίου ανέφερε τα τεράστια προβλήματα που θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία μία τέτοια εξέλιξη και κάλεσε την τοπική κοινωνία να αντιδράσει δυναμικά. Μάλιστα τόνισε ότι το σχέδιο για δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» είναι ανεφάρμοστο, καθώς η ΔΕΗ έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι των τοπικών κοινωνιών που σχετίζονται με τις αποκαταστάσεις των ανενεργών ορυχείων και τις αποζημιώσεις για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημίες που έχουν υποστεί η περιοχή και οι κάτοικοι από τη δραστηριότητά της.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την Προεδρεία του κ. Γιάννη Λιάση, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αγροτικού Τομέα κ. Χρήστος Ευαγγέλου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Στέφανος Μπίρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου κ. Βασίλης Μπούτσης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος κ. Γιώργος Αδαμίδης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Καρυπίδης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολίτες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου ομόφωνα αποφάσισε την αντίθεσή του στην δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», ενώ σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αμυνταίου