Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Αγαθαγγέλου

Στη Φλώρινα, για δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις από τη Μητρόπολη Φλώρινας, προς τιμή της μνήμης του Φλωρινιώτη νεομάρτυρα Αγίου Αγαθαγγέλου, ο οποίος μαρτύρησε στην πόλη του Μοναστηρίου. Τις εκδηλώσεις τίμησαν εκατοντάδες πιστοί, επίσκοποι εκτός Ελλάδος και σύσσωμες οι αρχές της περιοχής.
Με αφορμή τη μνήμη του Αγίου Αγαθαγγέλου, η Ιερά Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις, τιμώντας την μνήμη του Φλωρινιώτη αγίου ενδόξου νεομάρτυρος, Αγαθαγγέλου, ο οποίος μαρτύρησε στην πόλη (του γειτονικού κρατιδίου) Μοναστήρι. Συγκεκριμένα, την παραμονή της εορτής (19 Μαΐου), το απόγευμα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής (στη Φλώρινα) τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Λιτανεία. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αγαθαγγέλου.
Την ημέρα αυτή (όπως και την επόμενη), εκατοντάδες ήσαν οι πιστοί (Φλωρινιώτες και μη), που κατέκλυσαν την Εκκλησία μέσα και έξω. Επίσης παραβρέθηκαν και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, Δημήτριος, (της εκκλησίας της Γερμανίας), καθώς και οι Αρχιερείς (σεβασμιώτατοι Επίσκοποι) Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, κ. Ηνώπης Βηθλεέμ κ. Δαμασκηνός, δεκάδες ιερείς καθώς και οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της περιοχής, τιμώντας την μνήμη του Αγίου Αγαθαγγέλου. Μετά το πέρας του Εσπερινού, εγένετο Ιερά Λιτανεία, πέριξ του ναού και του στρατοπέδου της Ταξιαρχίας Φλώρινας.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου, στον ίδιο Ναό, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δωρεά για έναν τόπο από τους Αγίους του. Ο Άγιος Αγαθάγγελος είναι το καύχημα και το καμάρι της Μητρόπολης Φλώρινας, η ασπίδα και η προστασία των κατοίκων της. Γι’ αυτό (και τις δύο ημέρες) εκατοντάδες πιστοί, συμμετείχαν με πίστη και ευλάβεια στις εκδηλώσεις τιμής της Μητρόπολης, για τον Άγιο Αγαθάγγελο.

«Μακεδνών»