Το ΕΚΦ για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας των επικουρικών προνοιακών υπαλλήλων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Επιστολή στην αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, με κοινοποίηση στους Βουλευτές του νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, τον Δήμαρχο Φλώρινας καθώς και τη ΓΣΕΕ απέστειλε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας, η οποία αφορά τη διασφάλιση θέσεων εργασίας των επικουρικών προνοιακών υπαλλήλων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας, η οποία έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για όλους μας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη στήριξης όλων των εργαζομένων. Πρέπει να προασπίσουμε, ως κοινωνία, οποιαδήποτε θέση εργασίας.

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία τρία έτη στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας όλης της χώρας εργάζονται 317 επικουρικοί προνοιακοί υπάλληλοι. Επίσης εργάζονται και δεκάδες ακόμα υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί από τον Απρίλιο του 2020 με σκοπό την αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών που έχει επιφέρει ο covid – 19. Όλοι οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες μετά την έκδοση σχετικών προσκλήσεων ορισμένου χρόνου.

Ειδικά δε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην ακριτική Φλώρινα, εργάζονται 4 επικουρικοί υπάλληλοι στην ειδικότητα ΔΕ Κοινωνικών Φροντιστών ή Επιμελητών Πρόνοιας, οι οποίοι προσλήφθηκαν τον Ιανουάριο του 2018 και άλλοι 7 επικουρικοί υπάλληλοι (4 ΔΕ Επιμελητών, 1 ΔΕ Βοηθών νοσοκόμων και 2 ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών), οι οποίοι προσλήφθηκαν σε διάφορα χρονικά διαστήματα εντός του 2020.

Η καθημερινή εργασία των ανθρώπων αυτών είναι κοπιώδης. Φροντίζουν ανήλικα παιδιά, προερχόμενα από δυσλειτουργικά οικογενειακά πλαίσια, και δίνουν όλο τον εαυτό τους για το καλό των παιδιών. Δίνουν καθημερινά σκληρή μάχη για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ειδικά μάλιστα μέσα σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα με την πανδημία.

Με δεδομένο τον μικρό αριθμό του μόνιμου προσωπικού, που εργάζεται σε αυτά τα Κέντρα, οι επικουρικοί υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς υπηρεσιακές ανάγκες και η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των δομών. Η αποχώρησή τους από τις θέσεις εργασίας που καλύπτουν τόσα χρόνια θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Φυσικά ήταν θετική η μέριμνα της πολιτείας για τον διορισμό μόνιμου προσωπικού σε αυτές τις δομές με την Προκήρυξη 7Κ/2019 του ΑΣΕΠ. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων. Το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από τους εν ενεργεία επικουρικούς υπαλλήλους έχουν μείνει εκτός διορισμού με βάση τα ήδη δημοσιευμένα προσωρινά αποτελέσματα, θα σημάνει απώλεια θέσεων εργασίας και κυρίως θα αφήσει τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας χωρίς έμπειρο προσωπικό.

Με βάση τα παραπάνω ζητούμε την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης προς όλους αυτούς τους εργαζομένους που δίνουν την ψυχή τους όλα αυτά τα χρόνια. Ζητούμε την διασφάλιση των εργασιακών τους σχέσεων. Ζητούμε την σύσταση επιπλέον οργανικών θέσεων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και την προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμου προσωπικού ώστε να αξιοποιηθεί η μεγάλη εμπειρία όλου του επικουρικού προσωπικού. Σε διαφορετική περίπτωση ζητούμε να αξιολογήσετε το ενδεχόμενο της τροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου παρά την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού της προκήρυξης 7Κ/2019.

Σε αυτή την δύσκολη εποχή που ζούμε λόγω της πανδημίας, οφείλετε να προστατέψετε τις θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει άνεργος. Αντίθετα η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει το εργατικό δυναμικό της χώρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΦ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΑΚΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  ΠΑΥΛΟΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ