Το 1ο Περιφερειακό Καρδιολογικό Συνέδριο

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

 

Με την μαζική συμμετοχή του κόσμου την πρώτη μέρα και των καρδιολόγων τη δεύτερη, πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα με απόλυτη επιτυχία το πρώτο  καρδιολογικό περιφερειακό συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας το διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2014.

Η γεμάτη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων την πρώτη μέρα δείχνει το ενδιαφέρον των πολιτών και αποτελεί ερέθισμα για τον ιατρικό σύλλογο να συνεχίσει τέτοιες εκδηλώσεις.

Για το συνέδριο μίλησαν ο πρόεδρος τη; Ελληνικής Kαρδιολογικής Εταιρίας, ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας από τη Φλώρινα και ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Φλώρινας.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΚΑΖΑΡΟΣ, συντονιστής διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Ιπποκράτειο νοσοκομείου και πρόεδρος της Ελληνικής καρδιολογικής εταιρίας

Το συνέδριο αυτό είναι στα πλαίσια των συνεδρίων που γίνονται στην περιφέρεια. Η ελληνική καρδιολογική εταιρεία πέρα από τα κεντρικά συνέδρια που κάνει, διοργανώνει και διάφορα περιφερειακά συνέδρια.

Τα περιφερειακά συνέδρια έχουν ως στόχο να εκπαιδεύσουν και να μετεκπαιδεύσουν  τους καρδιολόγους της περιφέρειας. Και προτιμούμε περιοχές μακριά από το κέντρο, όπως η Φλώρινα. Η επιλογή αυτή έγινε προς χάρη του συμπατριώτη σας του κ. Στυλιάδη ο οποίος είναι εξαίρετος καθηγητής καρδιολογίας και στόχο έχουμε να μεταφέρουμε τη γνώση στην περιφέρεια. Να επικοινωνήσουμε με το κοινό, με τους νέους και τους παλιούς καρδιολόγους, πάνω στις νέες τεχνικές, στις νέες γνώσεις της καρδιολογίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν τεχνικές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασθενών; Την πρόληψη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως. Στο τραπέζι που θα οργανώσουμε για το κοινό είναι εστιασμένο πάνω στην πρόληψη. Αναφέρεται στους παράγοντες  κινδύνου που θα πρέπει να έχει κανείς  υπόψιν του να τους αντιμετωπίσει, να τους προλάβει, για να μειώσει τη στεφανιαία νόσο, που γνωστό είναι σε όλους μας ότι αποτελεί τη μάστιγα της ανθρωπότητας, ειδικά του Δυτικού κόσμου που είναι η πρώτη αιτία θανάτου.

Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε κατά κύριο λόγο το κοινό πάνω σ’ αυτούς τους κινδύνους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η χοληστερίνη, ο ζαχαροδιαβήτης, η κληρονομικότητα. Κυρίως τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως ο έλεγχος της πίεσης, του ζαχάρου του, της διακοπής του καπνίσματος. Θέλουμε να μειώσουμε τα καρδιακά επεισόδια που αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Φτάνει μια ημερίδα ή διημερίδα για ευαισθητοποιήσει τους πολίτες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι βεβαίως. Γι’ αυτό έχουμε τις συνεχιζόμενες εκπαιδεύσεις στην περιφέρεια, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Φλώρινας. η καρδιολογική εταιρεία έχει διάφορα σεμινάρια που κάνει και εκπαιδεύει τους καρδιολόγους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Αυτό αφορά τους καρδιολόγους. Για τους πολίτες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η καρδιολογική εταιρεία διοργανώνει διάφορες ενημερώσεις του κοινού μέσω της τηλεόρασης και του έντυπου τύπου. Καθημερινά έχουμε κάτι να γράψουμε, κάτι να πούμε για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Δεν σταματάμε την ενημέρωση του κοινού.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ, ομότιμος καθηγητής καρδιολογίαςτου Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσ/νίκης

Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της καρδιολογικής εταιρείας που δέχτηκε το αίτημα των καρδιολόγων της Φλώρινας και το δικό μου, να ξεκινήσουν ρα περιφερειακά σεμινάρια από τη Φλώρινα. Αυτό μας τιμά, γιατί η ελληνική καρδιολογική εταιρεία δεν έχει έρθει ποτέ στη Φλώρινα.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολλά, ιδιαίτερα της πρόληψης αλλά και ης καθαρά καρδιολογίας.

Ο κόσμος μας τίμησε με την παρουσία του κι αυτό είναι ευχάριστο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν πρέπει όμως η καρδιολογική εταιρεία να ανοίξει έτσι ώστε η ενημέρωση στην περιφέρεια πιο ουσιαστική κι έτσι να μειωθεί συνολικά και το κόστος υγείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό έχει να κάνει με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου. Μπορεί να καλεί γιατρούς, να γίνονται συμπόσια, στρογγυλά τραπέζια, που θα αναφέρονται στην  πρόληψη και φυσικά η συχνή επανάληψη κάποιων πραγμάτων γίνονται κτήμα.

 

 ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Φλώρινας

Είναι μεγάλη τομή και χαρά για τον ιατρικό σύλλογο Φλώρινας να διοργανώσει η ελληνική καρδιολογική εταιρεία  διημερίδα με καρδιολογικά θέματα. Τέτοιες εκδηλώσεις γίνονται μόνο τρεις φορές το χρόνο.

Επιλέχτηκε για πρώτη φορά η Φλώρινα και τα θέματα είναι πολύ σημαντικά και για το κοινό και για τους καρδιολόγους.

Η ελληνική καρδιολογική εταιρεία είναι η πιο σημαντική εταιρεία της Ελλάδος και διεθνώς καταξιωμένη με μέλη της που παίρνουν μέρος σε διεθνή συνέδρια και είναι πρωτοπόροι στον τομέα τους.