Υποσχέσεις από τον Παντελή Οικονόμου…

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΕΔΩΣΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Υπόσχεση ότι θα εξετάσει τα αιτήματα που του κατέθεσαν με υπόμνημα τους έλαβαν από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Παντελή Οικονόμου τα  μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και οι δύο βουλευτές του νομού Γιώργος Λιάνης και Στάθης Κωνσταντινίδης.

Τα δύο μέλη της επιτροπής Σάββας Σαπαλίδης πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας και Στέφανος Μπίρος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, συνοδευόμενοι από τους δύο βουλευτές της ΠΕ Φλώρινας συναντήθηκαν στις 7 Μαρτίου 2012 και συζήτησαν  με τον κ. Οικονόμου τα αιτήματα της Φλώρινας και κυρίως το επίδομα θέρμανσης.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά η Φλώρινα εισέπραξε υποποσχέσεις από την κεντρική εξουσία.

Πάλι θα εξεταστούν τα αιτήματα της Φλώρινας. Και πάλι πιθανολογούμε ότι θα παραμείνουμε με την ελπίδα χωρίς αποτέλεσμα.

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα είναι αποκαλυπτικό, «θα εξετάσουν» και θα «συζητήσουν» το πρόβλημα της Φλώρινας. Αυτό γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, στο διάλογο τοπικών φορέων και κυβέρνησης.  Παραμένουμε στο επίπεδο των προθέσεων. Υπήρξαν τεκμηριωμένες προτάσεις, σωστή επιχειρηματολογία αλλά μηδενικό αποτέλεσμα.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φλώρινας Δημήτρη Ηλιάδη σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις για την μείωση της τιμής του πετρελαίου και για τα άλλα σοβαρά προβλήματα της περιοχής. Είχε πει ότι «ενημερώσαμε Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, έγινε κατάληψη στη Βουλή αλλά το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό». Κι αυτό το μηδενικό δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα.

 

Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

«Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ο Υπουργός δήλωσε ότι θα εξετάσει ιδιαίτερα το πρόβλημα της Φλώρινας και θα συζητήσει με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για το λιγνιτικό τέλος των ιδιωτικών ορυχείων της περιοχής, να αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση για χρήση θέρμανσης των πολιτών.

Αυτό που δεσμεύθηκε είναι ότι θα εξετασθούν τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς επίσης και τα γεωγραφικά και περιβαλλοντικά καιρικά φαινόμενα που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Το επίδομα αυτό θα γίνει σε κλίμακες σε πανελλαδικό επίπεδο και θα έχει ως βάση τις νησιωτικές και τις πεδινές περιοχές όπου και θα είναι μηδενικό.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι 2 βουλευτές του νομού και από τους εκπρόσωπους της συντονιστικής επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΕΚΦ και του ΕΒΕ.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους κατοίκους του νομού σε συνεργασία με την εκκλησία, τους βουλευτές, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους.

ΦΛΩΡΙΝΑ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012»

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

ΠΡΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΑΘΗΝΑ

 

Κύριε υπουργέ

Στο Νομό της Φλώρινας αντιμετωπίζουμε πολλαπλά προβλήματα τα οποία είναι συνυφασμένα με το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης (βενζίνη). Ο Νομός μας βάλετε από πολικές θερμοκρασίες τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο, επιφέροντας πολλαπλά προβλήματα στο οικογενειακό εισόδημα εν μέσω κρίσης.

Κύριε υπουργέ με πολικές θερμοκρασίες που ξεκινάνε από το -10 μέχρι και το -30 για εβδομήντα μέρες αντιλαμβάνεστε πόσα χρήματα δαπανούνται από μια οικογένεια για να θερμανθεί. Αν λάβουμε δε υπ’ όψιν μας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων η οποία πλήττετε σε σημεία αφανισμού.

Κύριε υπουργέ ένα σπίτι στην περιοχή της Φλώρινας καταναλώνει πέντε με έξι τόνους πετρέλαιο. Όπως αντιλαμβάνεστε εν μέσω κρίσης με μειώσεις μισθών και συντάξεων και με την αντικατάστασης της αγοράς μας από την γείτονα χώρα FYROM, εξαιτίας της φθηνής τιμή των καυσίμων, έχει επέλθει τραγικό χτύπημα στην οικονομία του τόπου μας και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας. Ενδεικτικά 1000 αυτοκίνητα συμπολιτών μας περνούν κάθε μέρα τα σύνορα για να προμηθευτούν φθηνή βενζίνη και καταναλωτικά αγαθά. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό χάνουμε 100.000 Ευρώ την ημέρα. Πρόκειται για μεγάλη διαρροή συναλλάγματος. Με την ανεργία να έχει εκτοξευτεί σε ποσοστά 35% αντιλαμβανόμαστε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που βιώνει η περιοχή μας. Με τους μισθούς της νέας συλλογικής σύμβασης πρέπει να σκεφτούμε αν θα φάμε ή αν θα ζεσταθούμε. Ένα ποσοστό 80% των επαγγελματοβιοτεχνών αδυνατούν να αποπληρώσουν τις εισφορές τους προς τον ΟΑΕΕ. Η εμπορική κίνηση στο Νομό μας έχει μειωθεί κατά 80%, εξαιτίας της γείτονας χώρας. Τα δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ δε μπορούν να αποπληρωθούν.

Κύριε Υπουργέ ο Νομός μας δεν έτυχε ποτέ ευνοϊκών ρυθμίσεων και διατάξεων, αισθανόμαστε απομονωμένοι και πικραμένοι. Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας στης 2 Μαρτίου, οι κάτοικοι του Νομού έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς την κεντρική εξουσία, η οποία μας αντιμετωπίζει με αδιαφορία και απαξίωση. Είμαστε ο μόνος νομός της Δυτικής Μακεδονίας που δεν είμαστε συνδεμένοι με την Εγνατία Οδό. Το τρένο στην περιοχή μας μετά από 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας σταμάτησε. Η υποβάθμιση των ΤΕΙ δημιούργησε επιπλέον οικονομικά προβλήματα στην περιοχή μας. Οι εκλύσεις μας για τηλεθέρμανση δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Οι πολικές θερμοκρασίες δε, έναντι των άλλων Νομών της Δυτικής Μακεδονίας, είναι χαμηλότερες κατά 10 βαθμούς και σε συνδυασμό με το συνάλλαγμα που χάνετε, απαιτείτε άμεσα η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

  • Επίδομα θέρμανσης με ανάλογη κλιμάκωση, γιατί στη Φλώρινα επικρατούν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  • Το λιγνιτικό τέλος, από την εξόρυξη του λιγνίτη, που προκύπτει με βάση τον ετήσιο τζίρο των ιδιωτικών ορυχείων δηλ. 6 % επί του τζίρου, συνήθως είναι 4,5 με 5 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο αυτό να αποδίδετε ανταποδοτικά στην τοπική κοινωνία και όχι στο Αθηνοκεντρικό κράτος.
  • Άμεση υλοποίηση της τηλεθέρμανσης στην πόλη της Φλώρινας.
  • Απόδοση του τοπικού πόρου στην τοπική κοινωνία η όποια πλήττετε από τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ και από την μόλυνση του περιβάλλοντος που επιφέρουν αυτές.
  • Φορολογικά κίνητρα για στοχευμένες κοινωνικές επιδιώξεις έρευνα – καινοτομία, περιβάλλον ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Φλώρινα.

5ετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές (Φλώρινα).

  • Ρύθμιση οφειλών (δανείων ΤΕΜΠΜΕ).
  • Προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας

Κύριε Υπουργέ, ο Νομός Φλώρινας, αντιμετωπίζει ιδιαίτερα και περισσότερα προβλήματα έναντι των άλλων Νομών της περιφέρειας μας. Με την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης και την πιθανή εξομοίωση του με αυτό της κίνησης, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Καταθέτοντας τις προτάσεις μας σήμερα θέλουμε να δεσμευτείτε προσωπικά ότι θα κατανοήσετε τα δίκαια αιτήματα μας και θα δώσετε άμεσα λύση μειώνοντας την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σε αντίθετη περίπτωση δεσμευόμαστε όπως δεσμευτήκαμε όλοι εμείς οι πολίτες του Νομού Φλώρινας στης 2 Μαρτίου, πως θα κλιμακώσουμε και θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, καταγράφοντας την αγανάκτηση της άνισης μεταχείρισης μας έναντι της υπόλοιπης Ελλάδας.

ΦΛΩΡΙΝΑ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Για τη συντονιστική επιτροπή αγώνα Νομού Φλώρινας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕ                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΦ

ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ                  ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ