Υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από ιδιώτες για την πρόληψη πυρκαγιών

Από τον Δήμο Αμυνταίου ανακοινώνεται  ότι, σύμφωνα την υπ’ αριθ. 20/2022 (ΦΕΚ Β΄1301/18-03-2022) Πυροσβεστική Διάταξη και στο πλαίσιο της πρόληψης και μείωσης κινδύνου πυρκαγιών στο Δήμο, υποχρεούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός της πόλης του Αμυνταίου και των οικισμών και σε απόσταση εκατό μέτρων από τα όριά τους, να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό και αποψίλωση των προαναφερόμενων χώρων προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, εώς την 30η Απριλίου.

Ο καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών δένδρων και κλαδιών (σε απόσταση τουλάχιστον 3μέτρων από τα σπίτια), καθώς και φυλλόστρωμα, κερά χόρτα και κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Κλάδεμα της κόμης των δένδρων,
  • Απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων.
  • Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 2 της 20/2022 Πυροσβεστικής διάταξης), εάν οι ιδιοκτήτες δεν καθαρίσουν τα οικόπεδα, τους ακάλυπτους χώρους κλπ, τότε τα καθαρίζει ο Δήμος και επιβάλλεται σχετικό πρόστιμο της περ.26 της υπό παρ. β΄ της παρ.I του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Ά114).

Τέλος σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Αμυνταίου απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη ρίψη όλων των παραπάνω υλικών και η απομάκρυνση τους είναι ευθύνη των ιδιοκτητών. Όλα τα προαναφερόμενα υλικά θα πρέπει να μεταφερθούν σε εξουσιοδοτημένα σημεία (πχ ΔΙΑΔΥΜΑ) και σε κάθε περίπτωση όχι εντός των κάδων αποκομιδής απορριμμάτων (πράσινων ή μεταλλικών). Σημειώνεται, ότι και εδώ οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕΙΑ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ