Φιλοξενία Πολωνικού Σχολείου στο πλαίσιο της διαπιστευμένης κοινοπραξίας CHAIN

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας «Θεόδωρος Κάστανος», το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας και το Δημοτικό Σχολείο Υδρούσας, στο πλαίσιο της διαπιστευμένης κοινοπραξίας Erasmus+ Cultural Heritage Art Innovation – CHAIN που έχουν συγκροτήσει, υποδέχτηκαν μαθητές και εκπαιδευτικούς από το σχολείο Szkoła Podstawowa nr 1 από το Sępólno Krajeńskie της Πολωνίας την εβδομάδα από 26/9/2022 μέχρι 30/9/2022.

Στη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες εντός και εκτός τάξης:

  • Τη Δευτέρα 26/9 το 5ο Δημοτικό Σχολείο διοργάνωσε παιχνίδια γνωριμίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας γλωσσών. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μαθητές από όλα τα σχολεία συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, όπου αξιοποίησαν καινοτόμες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για να ερμηνεύσουν και να αποτυπώσουν με τον δικό τους τρόπο έργα τέχνης.
  • Την Τρίτη 27/9 το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας διοργάνωσε εργαστήριο δημιουργίας εφαρμογών για έξυπνα κινητά. Οι μαθητές που συμμετείχαν δημιούργησαν μια εφαρμογή η οποία συνδέει το παρελθόν με το παρόν της πόλης μας. Το απόγευμα της ίδια ημέρας μαθητές από όλα τα σχολεία αξιοποίησαν την εφαρμογή για να εντοπίσουν και να αποτυπώσουν 7 σημεία ενδιαφέροντος στο ποτάμι της πόλης μας συνδέοντάς τα με φωτογραφικό υλικό από το παρελθόν.
  • Την Τετάρτη 28/9 μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Άγιο Γερμανό και τον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών.
  • Την Πέμπτη 29/9 μαθητές από όλα τα σχολεία συμμετείχαν σε εργαστήριο προγραμματισμού έξυπνων συσκευών (microbit) για τον προσανατολισμό στο δάσος, στο εργαστήριο ρομποτικής του Πειραματικού Δημοτικού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιελάβανε παιχνίδια προσανατολισμού και κυνήγι θησαυρού στο περιαστικό δάσος της πόλης μας.
  • Την Παρασκευή 30/9 το Δημοτικό Σχολείο Υδρούσας διοργάνωσε δραστηριότητες γνωριμίας με παραδοσιακούς χορούς, καθώς και περιβαλλοντικές δραστηριότητες που συνδέονται με την δημιουργία σχολικών κήπων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πολωνία επισκέφτηκαν αμπέλια της περιοχής όπου παρακολούθησαν την διαδικασία του τρύγου και συμμετείχαν σε φύτευση στον κήπο του σχολείου.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων συνεργαστήκαν εκπαιδευτικοί και από τα τρία σχολεία της κοινοπραξίας μας. Επίσης συνεργαστήκαμε με τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας Φλώρινας για τις δράσεις που σχετίζονταν με την τεχνολογία, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας και τον κ. Ανδρέα Τσώκα, ο οποίος ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στις Πρέσπες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά:

  • Τον κ. Νίκο Ταμουτσέλη για την έκθεση “Σημείο Ακρόασης”.
  • Τις κύριες Ρίτσα Τρύφωνος και Βούλα Μούκα για τη συνδρομή τους στα χορευτικά.
  • Τον Δήμο Πρεσπών και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Κ. Υδρούσας και Δροσοπηγής κ. Ιωάννη Στεφανίδη και κ. Μιχαήλ Μάρου.
  • Το Rivo Café για την προσφορά του σε δείπνο των φιλοξενούμενων μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Τους γονείς των μαθητών μας για τα όσα ωραία ετοίμασαν στα πλαίσια της φιλοξενίας.

Η κοινοπραξία μας έχει διαπίστευση Erasmus+ και θα συνεχίσει τις δράσεις τις για τα επόμενα 5 χρόνια. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε ισχυρούς δεσμούς και δομημένες συνεργασίες με σχολεία από όλη την Ευρώπη. Η αγαστή μας συνεργασία βασίζεται στην δουλειά και τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους εκπαιδευτικοί και από τα τρία σχολεία.

Οι διευθυντές των σχολείων και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προγράμματος:

Παρασκευή Γκόλια, Κωσταντίνος Σεχίδης, Σταύρος Βοσκόπουλος, Γιάννης Αρβανιτάκης