Φωτιές στη Λίμνη Πετρών και στη Νομιμότητα

Φωτιές στη Λίμνη Πετρών και στη Νομιμότητα

Μάστιγα εχουν καταντήσει πλέον οι πυρκαγιές στους καλαμιώνες της  λίμνης Πετρών. Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης και παράνομης καύσης των καλαμιών στην λίμνη Πετρών, που έφτασαν να απειλήσουν μέχρι και τις εργατικές κατοικίες του Αμυνταίου. Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Διεξάγεται με μαθηματική ακρίβεια κάθε χρόνο την ίδια εποχή από γνωστούς – άγνωστους.

Η λίμνη Περτών αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα της χώρας μας. Εδώ ζούνε και χειμάζουν κοντά στα 130 διαφορετικά είδη. Σημαντικότατη είναι η παρουσία και αναπαραγωγή στη λίμνη της σπάνιας βαλτόπαπιας. Ενώ πολύ συχνά έχουν παρατηρηθεί το είδος υπό εξαφάνιση θαλασσαετού. Στους καλαμιώνες  και στα γύρω  δέντρα αναπαράγονται ερωδιοί (λευκοτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, σταχτοτσικνιάδες). Εδώ έχει παρατηρηθεί το φώλιασμα του σπάνιου χρυσογέρακου. Αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα στα αρπακτικά πουλιά στη Λίμνη Πετρών ζούνε κραυγαετοί, γερακίνες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, πετρίτες, κιρκινέζια, νανογεράκια και σπάνιοι βαλτόμπουφοι.

Η δε ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει 20 περίπου είδη με σημαντικότερα τα γριβάδια, τις τούρνες, τα γλήνια, τα βαβούκια, οι πεταλούδες, οι βουλγαροκοβιοί, οι μακεδονικοί ποταμοκέφαλοι, οι γουλιανοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίμνη Πετρών ζούνε δύο ενδημικά γαστερόποδα που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά κινδυνεύοντα στο Κόκκινο Βιβλίο, το MARSTONIOPSIS GRAECA και το GRECO ANATOLICA VEGORITICOLA.

Γι αυτούς τους λόγους η Λίμνη Πετρών βρίσκεται υπό καθεστώς NATURA2000. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι χώρος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας. Όμως, όπως συμβαίνει και με τόσα άλλα στον τόπο μας, η αδιαφορία όλων των εμπλεκόμενων αρμοδίων αγγίζει τα όρια ενός συγκαλημένου εγκλήματος. Πως αλλιώς δικαιολογείται ότι μέχρι σήμερα εδώ και χρόνια δεν έχει συλληφθεί ποτέ κανείς για τις φωτιές, ενώ είναι γνωστό ότι το κάψιμο το καλαμιών απαγορεύεται σε περιοχή NATURA. Για να μη μιλήσουμε για την εμφάνιση την εποχή του τρύγου, των «κανονιών» που με τον επαναλαμβανόμενο βομβαρδισμό διώχνει κάθε πουλί από την Λίμνη Πετρών.

Στις πρόσφατες φωτιές μάρτυρες των οποίων ήμασταν ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας, καλέσαμε την Πυροσβετική Υπηρεσία για να κατασβήσει τις φωτιές.

Θεωρούμε πρωτίστως ότι ο Δήμος Αμυνταίου όφειλε να προστατέψει τον υγροβιότοπο της Λίμνης Περτών (περιοχή NATURA2000)

Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας καταγγέλει αυτή την αδιαφορία, την ατιμωρησία και την ανοχή στη παραβίαση της νομοθεσίας που προστατεύει τις περιοχές NATURA.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ