70 χρόνια Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας 1951-2021 – Ιστορική αναδρομή στα Ρατοπούλεια (1ο μέρος)

Ο μήνας Σεπτέμβριος ήταν και είναι σημαντικός για την Εύξεινο Λέσχη Φλώρινας για τι είναι συνυφασμένος με την εκδήλωση Ρατοπούλεια. Τα Ρατοπούλεια  είναι η αρχαιότερη εκδήλωση βράβευσης μαθητών της Φλώρινας.  Η οργάνωση των Ρατοπουλείων ξεκινά το 1992 μετά από πρόταση της κ.Μαριάνθης Ρατοπούλου συζύγου του αειμνήστου προέδρου και εκ των ιδρυτών της ΕΛΦ Μενελάου. Η Μαριάνθη Ρατοπούλου προσφέρει το ποσό των 3.000.000 δραχμών στη  μνήμη της πρόωρα θανούσης κόρης της Σοφίας από τους τόκους των οποίων θα βραβεύονται κάθε έτος νέοι και νέες της περιοχής που σπουδάζουν. Η ΕΛΦ αποδέχεται την χρηματική δωρεά και αποφάσισε τα παρακάτω:

1.Η βράβευση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 17 Σεπτεμβρίου ημέρα εορτής της Αγίας Σοφίας.

2.θα συγκροτηθεί επιτροπή βραβείου «Σοφίας Ρατοπούλου του Μενελάου»

Στην γεν. συνέλευση στις 14-3-93 αποφασίζεται να οριστεί πενταμελής επιτροπή των Βραβείων.

Το 1994 συστήνεται  επιτροπή με δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη και ένα μέλος της οικογένειας Ρατοπούλου.

Το 1996 η ΕΛΦ ανακηρύσσει την Μαριάνθη Ρατοπούλου σε μεγάλη ευεργέτρια της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας. Επίσης αποφασίζεται η εκδήλωση να γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά της 17 Σεπτέμβρη ημέρα εορτής της Σοφίας.

Μετά από απόφαση της ΕΛΦ η επιτροπή παίρνει την τελική της μορφή και αποτελείται από δύο(2) μέλη του Δ.Σ από ένα (1) μέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ,ένα(1) μέλος από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από ένα μέλος της οικογένειας Ρατοπούλου.

Τα Ρατοπούλεια πλέον έχουν γίνει θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Φλώρινας και πραγματοποιούνται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Στις εκδήλώσεις των Ρατοπουλείων έχουν παραστεί ως ομιλητές  εξέχοντες προσωπικότητες από την πολιτική ,την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την επικαιρότητα.

Ψυχή των Ρατοπουλείων όλα τα χρόνια ήταν τα παιδιά της Μαριάνθης και Μενέλαου Ρατόπουλου, Χρήστος ,Μαργαρίτα και Αθηνά τα οποία έδιναν ανελλιπώς παρών στην εκδήλωση και με τις νουθεσίες και συμβουλές τους βοήθησαν στην εξέλιξη των εκδηλώσεων. (Συνεχίζεται)