Αίτημα του Συλλόγου Λογιστών Π.Ε. Φλώρινας για παράταση όλων των δηλωτικών και λοιπών υποχρεώσεων Ιανουαρίου

Αίτημα για παράταση όλων των δηλωτικών και λοιπών υποχρεώσεων μηνός Ιανουαρίου, λόγω του σεισμού της 09/01/22, COVID 19 και του συνεχιζόμενου παγετού αλλά και σαφής μετάθεση του χρόνου όλων των πληρωμών των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων για την ΠΕ Φλώρινας.

 

Προς:

Υπουργό Οικονομικών Κο. Χρ. Σταϊκούρα

 

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Οικονομικών Κο. Απ. Βεσυρόπουλο

Διοικητή ΑΑΔΕ Κο. Γ. Πιτσιλή

Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Φλώρινας Κο. Ιωάννη Αντωνιάδη

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Φλώρινας Κα. Πέτη Πέρκα

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Κο Γεώργιο Κασαπίδη

Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Κο Σωτήριο Βόσδου

Δήμαρχο Φλώρινας Κο Βασίλειο Γιαννάκη

Δήμαρχο Αμυνταίου Κο Άνθιμο Μπιτάκη

Δήμαρχο Πρεσπών Κο Παναγιώτη Πασχαλίδη

ΠΟΦΕΕ

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος

5o Περιφερ.Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας

 

Κύριε Υπουργέ,

ενημερωθήκαμε από το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών στις 26/01/2022, ότι δόθηκαν παρατάσεις λόγω κακοκαιρίας σε κάποιες περιφέρειες της χώρας ως 04/02/2022, διαβάζοντας το δελτίο τύπου αντιληφθήκαμε με μεγάλη μας έκπληξη, θυμό και θλίψη, ότι η ΠΕ Φλώρινας απουσίαζε από τον κατάλογο αυτό. Γιατί;

Στις 09/01/2022 είχαμε μεγάλη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας, γιατί το επίκεντρο ήταν μέσα στην πόλη της Φλώρινας, ενώ τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν πάνω από 70 μικρότεροι μετασεισμοί. Γι’ αυτό το λόγο και κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την απόφαση Αρ.Πρωτ.197/11-01-2022 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως 11 Ιουλίου 2022.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η ΠΕ Φλώρινας από 25/12/2021 και μέχρι 10/01/2022, βρίσκονταν συνεχώς στην πιο ψηλή θέση κρουσμάτων της Covid 19 ποσοστιαία στην Ελλάδα και με απόλυτους αριθμούς 250-500 κρούσματα καθημερινά σε σύνολο πληθυσμού 55.000 κατοίκων, δηλαδή την ημέρα του σεισμού είχαμε πάνω από 3500-4000 ενεργά κρούσματα.

Στη συνέχεια και με την κακοκαιρία που προέκυψε σε όλη την Ελλάδα, η Φλώρινα και πάλι πρωταθλήτρια, με ολικό παγετό για 2 εβδομάδες ήδη, και θερμοκρασίες που έφτασαν τους – 20 βαθμούς κελσίου. Και επειδή συνεχώς ακούμε το εσείς είστε συνηθισμένοι στο κρύο και στα χιόνια, ενημερώνουμε ότι τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά γιατί έχουμε μια κάποια ετοιμότητα, ούτε το κρύο συνηθίζεται, ούτε τρίχωμα βγάζουμε, ούτε σε χειμερία νάρκη πέφτουμε. Με το πετρέλαιο στο 1,15 -1,20 ευρώ το λίτρο, με έλλειψη τηλεθέρμανσης, γιατί αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση ως συνέπεια της απολιγνιτοποίησης της περιοχής, ακυρώνοντας ένα έργο αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ για την πόλη της Φλώρινας, δεν έχουμε δυνατότητα πιά ούτε να θερμανθούμε αξιοπρεπώς. Τα δε ποσά που προσφέρονται από τα κρατικά επιδόματα θέρμανσης στη Φλώρινα, δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς τις πραγματικές ανάγκες ενός νοικοκυριού της περιοχής για θέρμανση. Τι να καλύψουν 250-500 ευρώ σε πραγματικές ανάγκες θέρμανσης 2500-4500 ευρώ, αν πραγματικά θέλω να θερμάνω το σπίτι μου στη Φλώρινα;

Πραγματικά περιμέναμε ότι θα προσεγγίζατε τα προβλήματα της περιοχής μας με στοιχειώδη ευαισθησία όπως αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί, ούτε και έχει ανακοινωθεί κάποιο μέτρο εκ μέρους του υπουργείου σας που να δείχνει ότι έχει έρθει σε γνώση σας η πραγματική κατάσταση της περιοχής μας.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι τα λογιστικά γραφεία της ΠΕ Φλώρινας για μια εβδομάδα περίπου υπολειτουργούσαμε, ζούσαμε με τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού και κάθε φορά που κουνούσε δεν το αντιμετωπίζαμε χαμογελώντας και χωρίς ψυχικές συνέπειες και κρίσεις φόβου και άγχους. Εννοείτε ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν μπόρεσαν να εργαστούν για ημέρες. Γενικότερα χάθηκαν ατελείωτες εργατοώρες από τη δουλειά μας και ναι μεν δεν θρηνήσαμε θύματα από τον σεισμό, αλλά περιμέναμε και τη στοιχειώδη κατανόηση από εσάς και ανακοίνωση γενναίων παρατάσεων σε όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις, αλλά και τις πληρωμές που αφορούν αυτές. Αντί αυτού μας αγνοήσατε επιδεικτικά.

Επίσης σας αναφέραμε ότι είχαμε τα υψηλότερα ποσοστά covid στην Ελλάδα για 20 ημέρες περίπου, πώς θεωρείτε ότι συναλλασσόμασταν με τους φορολογούμενους πολίτες που για το παραμικρό έτρεχαν στα γραφεία μας, με αποτέλεσμα και πολλά λογιστικά γραφεία να έχουν κρούσματα και να αναγκάζονται να παραμένουν κλειστά για πολλές ημέρες; Επιτέλους δώστε λύση στο θέμα της επαγγελματικής ασθένειας του λογιστή, γιατί μας αγνοείτε; Σας είπε κανένας ότι έχουμε την πρόθεση να πεθαίνουμε για να εξυπηρετούμε υποχρεώσεις που εσείς μας επιφορτίζετε χωρίς να μετράτε τον ανθρώπινο παράγοντα στον επαγγελματία λογιστή; Πότε σκοπεύετε να δώσετε λύση και απάντηση στο επαγγελματικό, αλλά και ανθρώπινο δικαίωμα στην ασθένεια του επαγγελματία λογιστή;

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

ζητάμε να ανακοινωθούν άμεσα παρατάσεις σε όλες τις δηλωτικές φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ΦΜΥ, ΦΕΕ κλπ), αλλά και ότι ακόμα λήγει στις 31/01/2022, όπως μετατάξεις αγροτών. Επίσης ζητάμε να ανακοινωθεί άμεσα και η όποια παράταση πρόκειται να δοθεί στις πληρωμές προς τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο των φορολογουμένων της ΠΕ Φλώρινας, διότι οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και οι περισσότεροι δεν έχουν δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ζητάμε επίσης περαιτέρω επιδοματική ενίσχυση των νοικοκυριών της ΠΕ Φλώρινας, ίσως με κάποιο εφάπαξ ποσό προκειμένου να μπορέσουν να θερμανθούν αξιοπρεπώς τον φετινό χειμώνα που συνεχίζεται.

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της περιοχής με όποιο τρόπο θεωρηθεί προσφορότερος για να μπορέσουν να αντέξουν.

Κλείνοντας ζητάμε την άμεση απόκριση σας στα προβλήματα της ακριτικής περιοχής μας, τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν.

Η Ελλάδα δεν τελειώνει στη Φλώρινα, αρχίζει από τη Φλώρινα!

Με εκτίμηση

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Π.Ε. Φλώρινας

Ο Πρόεδρος Λιθοξοΐδης Κωνσταντίνος

 

Η Αντιπρόεδρος Ιωάννου Δήμητρα

Ο Γραμματέας Τραϊανίδης Μηνάς

 

Ο Ταμίας Τσακμάκης Φίλιππος

Το Μέλος Βοζινίδου Χαρούλα