Άκαρπη η σύσκεψη για το επίδομα

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

 

Χωρίς συμπεράσματα,  συγκεκριμένο πλάνο δράσης και κινητοποιήσεων έληξε άδοξα θα έλεγα η πολυδιαλαλούμενη σύσκεψη των φορέων του νομού, για το επίδομα θέρμανσης, την Τετάρτη 17.10.2012.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του ΕΒΕ και του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.

Της σύσκεψης αυτής προηγήθηκαν άλλες δύο, στις οποίες παραβρέθηκαν ελάχιστοι φορείς. Σ’ αυτή όντως υπήρχαν οι κυριότεροι φορείς, συνδικαλιστικοί, θεσμικοί αλλά και επαγγελματίες της πόλης. Μικρή ήταν η συμμετοχή από την περιοχή του Αμυνταίου.

Η συζήτηση έγινε σε ήρεμο και ψύχραιμο επίπεδο, χωρίς όμως να ξεφύγουμε από κατεστημένες νοοτροπίες, εγωισμούς αλλά και προσωπικές  αντιπαλότητες.

Επικρατούσα πρόταση ήταν αυτή του δημάρχου Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλου, ο οποίος επεσήμανε ότι οι δημότες του Δήμου Φλώρινας μπορούν να έχουν ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα, εάν μετακυλιστεί ο Τοπικός Πόρος στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Κι ενώ η πρόταση έτυχε της επιδοκιμασίας των περισσοτέρων, το προεδρείο δεν την υιοθέτησε και την παρέπεμψε στη συντονιστική επιτροπή.

 Κοινή ομολογία όσων διαπραγματεύτηκαν κατά καιρούς με την κεντρική εξουσία είναι η αδυναμία των εκπροσώπων μας να πείσουν είτε έχουν είτε όχι επιχειρήματα.

Η ομολογία του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Ηλιάδη ότι πολλές φορές δεν μπορούμε να πείσουμε γιατί δεν έχουμε τεκμηριωμένες απόψεις, θέσεις και προτάσεις, δείχνει την αδυναμία μας να πείσουμε την κεντρική εξουσία για το δίκιο μας. Γι’ αυτό και πρότεινε η πρόταση Βοσκόπουλου για τον Τοπικό Πόρο, να στηριχτεί σε μια μελέτη που μπορεί να την κάνει το Πολυτεχνείο. Έτσι μόνο μπορούμε να πείσουμε την κυβέρνηση, έτσι μόνο μπορούμε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της θέρμανσης. Η ενεργειακή φτώχεια θα πλήξει τα 2/3 της κοινωνίας μας στα χρόνια που έρχονται, εάν δεν προχωρήσουμε σε αποτελεσματικές λύσεις.

Και βέβαια δεν είναι λύση να προτείνεις κάτι που ζητάει όλη η Ελλάδα. Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ή επίδομα θέρμανσης, μη εξίσωση των δύο ειδών πετρελαίου ή ναυτιλιακό πετρέλαιο ζητάει όλη η Ελλάδα με ή χωρίς προσθήκες.

Στα δύσκολα όμως που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, είναι πολιτική αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κερδίσει κάτι. Ψίχουλα ίσως, όμως αυτά δεν μας λύνουν το πρόβλημα. Ίσως άθελα μας παίζουμε  το παιχνίδι της κυβέρνησης. Θέλουν να ξεθυμάνει ο λαός μέσα από την «επαναστατική γυμναστική» με τις πορείες και τις διαμαρτυρίες. Δεν είμαι απ’ αυτούς που υποβαθμίζουν ή ακυρώνουν τη σημασία των αγώνων. Δείχνεις το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στη χώρα από την αντιλαϊκή και βάρβαρη πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση.

Κανείς δεν αρνείται τους λαϊκούς αγώνες για μια αλλαγή της πολιτικής, για μια σωστότερη διαχείριση της κρίσης, για μια δικαιότερη κατανομή των βαρών. Να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, να τιμωρηθούν όσοι πλούτισαν παράνομα.

Στην περίπτωση όμως τη δική μας δεν πρέπει να μπούμε στο σωρό, στο σακί μαζί με τους άλλους. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Και το βασικότερο χαρακτηριστικό μας είναι η ενέργεια.

Κατά καιρούς οι θεσμικοί μας φορείς έχουν κάνει προτάσεις για το τέλος εξόρυξης, για τον τοπικό πόρο, για την υποχρέωση της ΔΕΗ να πληρώσει και αυτή τέλος εξόρυξης, όπως πληρώνουν και οι ιδιώτες, αφού και αυτή έχει μπει στο χρηματιστήριο.

Αυτές οι προτάσεις μπορούν να κωδικοποιηθούν, να εκπονηθεί η μελέτη για την μετακύληση του τοπικού πόρου, και να αποτελέσουν το οπλοστάσιο μας στις διαπραγματεύσεις μας με το κέντρο.

Σήμερα έχουμε δύο  σημαντικά στοιχεία στα χέρια μας, τον λιγνίτη και τον Τοπικό Πόρο. Ετησίως ο Δήμος Φλώρινας δικαιούται από τη ΔΕΗ 4.500.000 ευρώ, έσοδο το οποίο είναι γνωστό ως τοπικός πόρος. Αυτά είναι δικά μας χρήματα τα οποία δεν μπορεί να μας τα πάρει κανείς. Και κανείς άλλος πλην των πέντε δήμων στην Ελλάδα, (Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης) δεν μπορεί να διεκδικήσει τοπικό πόρο. Εκτός απ’ αυτόν έχουμε και 1.500.000 ευρώ από την εξόρυξη λιγνίτη από ιδιωτικές εταιρίες. Αν κανείς υπολογίσει και τον τοπικό πόρο από το άνοιγμα των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού, το ποσό αυτό φτάνει στα 14.000.000 ευρώ. Το σύνολο των τιμολογίων της ΔΕΗ για το δήμο Φλώρινας δεν ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ ετησίως. Κι αυτά τα στοιχεία κατατέθηκαν με την μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια από τον Δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο.

Κι αντί να καθίσουμε και να συζητήσουμε πως θα υποστηρίξουμε με επιχειρήματα και δράσεις την πρόταση αυτή με την προσθήκη που έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Ηλιάδης, παραπέμπουμε το ζήτημα στη συντονιστική επιτροπή, προσπαθούμε να αρνηθούμε την πρόταση  με διάφορα προσχήματα του τύπου δεν ξέρω αν μπορεί να υλοποιηθεί, μας είπαν ότι δεν φτάνουνε τα χρήματα και για την τηλεθέρμανση,   οδηγούμε τον κόσμο σε αδιέξοδες λύσεις και στη συνέχεια απελπισμένο και απογοητευμένο τον κάνουμε εχθρό της Δημοκρατίας.

Τα χρήματα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Βοσκόπουλος φτάνουν και παραφτάνουν και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και για την τηλεθέρμανση. Αλλά γιατί είναι πρόταση Βοσκόπουλου, κάποιοι από τους εκπροσώπους μας που «δεν τον πάνε», προσπαθούν να ακυρώσουν τη  πρόταση. Ας κάνουν τη μελέτη για να τους φύγει κάθε αμφιβολία. Κι αυτό να γίνει σύντομα.

Δεν χρειάζεται να μιμηθούμε κανέναν, ούτε την Καστοριά ούτε οποιαδήποτε άλλη πόλη. Εμείς έχουμε τα δικά μας πλεονεκτήματα, κι αυτά πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Οι ομιλητές της σύσκεψης επικεντρώθηκαν στην ανάγκη αλλαγής της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, στα αδιέξοδα που δημιούργησε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν. Ο  κόσμος δεν αντέχει άλλο.

 

ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, πρόεδρος ΕΒΕ Φλώρινας

Χρειάζεται να αναδείξουμε τα αρνητικά στοιχεία της περιοχής μας από την πολιτική της κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε ως αξιόλογες τις προτάσεις που έγιναν τις οποίες θα εκτιμήσει η συντονιστική επιτροπή.

Ζήτησε να ηγηθούν του αγώνα φορείς τους οποίους θα στηρίξει το επιμελητήριο.

ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, πρόεδρος εργατικού κέντρου Φλώρινας

Θεωρώ υποχρέωση μας η μεγαλειώδης συγκέντρωση του Μαρτίου να μην μείνει αναξιοποίητη.

Το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι πολύ σημαντικό.

Η κρίση έχει επιπτώσεις και στη συνοχή της κοινωνίας μας.

Τα μέτρα θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά. Η Φλώρινα πλήττεται περισσότερο από τις άλλες περιοχές, γι’ αυτό κι αγώνας μας πρέπει να είναι συνεχής, ανελέητος και χωρίς υποχωρήσεις.

ΜΠΟΥΤΟΥΛΟΥΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, εκπρόσωπος δημοσίων υπαλλήλων

Τόνισε την ανάγκη για κινητοποιήσεις γιατί η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα αφανίσει την οικονομία των νοικοκυριών.

ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Δήμαρχος Φλώρινας

Πρότεινε την μετακύληση του τοπικού πόρου και το τέλους εξόρυξης λιγνίτη

στα τιμολόγια της ΔΕΗ για δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους του Δήμου Φλώρινας.

Είπε όχι στην εξίσωση των δύο καυσίμων.

Εξήγησε πως τα έσοδα από τον τοπικό πόρο και την εξόρυξη λιγνίτη από ιδιώτες επαρκούν για να έχουμε δωρεάν ρεύμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Επεσήμανε ότι το 80% των πολιτών δεν αντέχει τα μέτρα. Χρειάζεται η κινητοποίηση και συμμετοχή όλων για να μην περάσουν τα μέτρα.

Χαρακτήρισε την πρόταση του Δημάρχου καλή αλλά «δεν ξέρει πόσο μπορούμε να πείσουμε».

Για το επίδομα θέρμανσης ζήτησε να καλύπτει όλους και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να είναι στα περσινά επίπεδα, που είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΗΛΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

Ο αγώνας είπε δεν σταματά και πρέπει να είναι συνεχής.

Ανέφερε ότι στην πολυετή διάρκεια της θητείας του στα αυτοδιοικητικά «πάνω από 20 φορές» βάλανε το θέμα της θέρμανσης στις εκάστοτε κυβερνήσεις και υπουργούς. «Αυτό που έλειπε από το τραπέζι ήταν μια σοβαρή πρόταση με μελέτη».

Τόνισε πως στην τελευταία τους επίσκεψη στον υφυπουργό οικονομικών τον κ. Μαυραγάνη, τους ζήτησε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η πρόταση τους.

Συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου και ζήτησε να υποστηριχτεί η πρόταση και με μια μελέτη, για να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΑΡΗΣ, Αντιδήμαρχος Φλώρινας

Συμφώνησε με την πρόταση του Βοσκόπουλου και συμπληρωματικά πρότεινε άμεσα η κυβέρνηση να δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο (ναυτιλιακό) για τη θέρμανση σχολείων και δημόσιων κτιρίων.

ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Χαρακτήρισε το επίδομα θέρμανσης ως κοροϊδία και ζήτησε αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να χτυπηθεί το σύστημα εκεί που πονάει.

Για τον τοπικό πόρο είπε ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη.

ΣΕΛΕΜΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, αντιπρόεδρος του σωματείου συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων

Κατήγγειλε όλους αυτούς που μεγαλώνουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους για να κουβαλούν βενζίνη από τη γειτονική χώρα.

ΣΠΥΡΤΟΥ ΑΝΝΑ, Εκπρόσωπος πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Διαφώνησε με το επίδομα θέρμανσης και ζήτησε οι πολίτες να κινητοποιηθούν όπως έκαναν με το τρένο.

Αναφερόμενη στην πρόταση του Δημάρχου είπε ότι είναι καλή και «πρέπει να τη δούμε σε βάθος».

Ζήτησε από τους πολίτες που ψηφίζουν Δεξιά « να συνεχίσουν να είναι δεξιοί αλλά ανυπάκουοι δεξιοί».

ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ, Γραμματέας της Τ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

Για την πρόταση του Δημάρχου είπε ότι είναι επικίνδυνη και ζήτησε κινητοποιήσεις.

 Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής η οποία θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει τις μορφές αγώνα και των κινητοποιήσεων καθώς και την επεξεργασία των προτάσεων που ακούστηκαν.

Την συντονική επιτροπή αποτελούν οι δύο βουλευτές Κωνσταντινίδης Στάθης και Γερμανίδης Θανάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Στέφανος Μπίρος και ο πρόεδρος του Ομίλου Νέων Κώστας Φιλιππίδης.

 

ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Στη σύσκεψη της η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε η πανφλωρινιώτικη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας να γίνει την Τρίτη στις 30 Οκτωβρίου και στις 31 θα διατεθούν λεωφορεία όσοι θέλουν να μεταβούν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Φλωρινιώτη    Φλωρινιώτισσα   η επιτροπή  αγώνα αποφάσισε  να προχωρήσει  σε δυναμικές  απεργιακές  κινητοποιήσεις   διαμαρτυρόμενη  για  την  εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου  θέρμανσης  με  το  πετρέλαιο  κίνησης.

Απαιτούμε την άμεση αποφορολόγηση  της τιμής  του πετρελαίου θέρμανσης  για τον  νομό μας.

Μετά  την  εξάντληση  των προσπαθειών  διαλόγου και της απόρριψης των δικαίων αιτημάτων  μας  από  τους  υπουργούς οικονομικών της πρώην κυβέρνησης κ. Οικονόμου  και της  τωρινής  κ. Μαυραγάνη   είμαστε αποφασισμένοι  να  προβούμε σε   απεργιακές κινητοποιήσεις

Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας στην μεγάλη παν Φλωρινιώτικη  διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί  στις  30  Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας και 31 Οκτωβρίου  κορυφώνουμε  τις  κινητοποιήσεις  μας  στην  βουλή  των  Ελλήνων».  

Η Συντονιστική  Επιτροπή  Αγώνα 

 

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΑΥΓΑ

Δυστυχώς η συντονιστική επιτροπή αγκυλωμένη στην πεπατημένη, ακολουθεί το δρόμο που βάδισαν και οι προηγούμενοι. Κι ας τονίστηκε κατά κόρον στη σύσκεψη ότι οι άνθρωποι της κεντρικής εξουσίας δεν χαμπαριάζουν από τις ανάγκες και τις δυσκολίες τις δικές μας. Παρά ταύτα επιμένουν στο δρόμο αυτό γιατί βολεύει. Βολεύει βέβαια και το σύστημα.

Αποφεύγουν τον δύσκολο κι επώδυνο δρόμο, γιατί μπορεί να έχει συνέπειες γι’ αυτούς. Θέλουν να δημιουργήσουν ντόρο αλλά έτσι που και αυτοί να είναι ασφαλείς και να μην συγκρουστούν με το πολιτικό σύστημα που τους συντηρεί. Αποφεύγουν τη σύγκρουση όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Διαφορετικά θα κλείνανε – όχι συμβολικά- την εφορία και τα τελωνεία, όπου το σύστημα πονάει γιατί δεν θα έχει έσοδα αλλά και τους ΑΗΣ Αμυνταίου και Μελίτης, σημαντικό χτύπημα στο χώρο της ενέργειας,  για να αντιληφθεί η κεντρική εξουσία ότι εμείς εδώ δεν αστειευόμαστε, δεν παίζουμε με την ύπαρξη μας. Να νιώσει την ανάσα μας η οποία είναι καυτή για τα έσοδα του κράτους, χρησιμοποιώντας τα όπλα που διαθέτουμε ως περιοχή. Όμως ο δρόμος αυτός έχει τα ρίσκα του. Έχει αγκάθια. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τη ΔΕΗ για τις ζημιές που θα υποστεί, το υπουργείο οικονομικών, να οδηγηθούν στα δικαστήρια, κι αυτό έχει κόστος. Γι’ αυτό επιλέγουν τον ασφαλή γι’ αυτούς δρόμο, να φωτογραφηθούν και να εμφανιστούν στα κανάλια.

Ο λαός μας λέει ότι αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν κάνεις. Αν δεν συγκρουστούμε με την εξουσία και τα κέντρα που παράγουν τη φτώχεια δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα. Όλα τα άλλα είναι επαναστατική γυμναστική.