Ανοιχτή διαβούλευση για το επιχειρησιακό

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

βιώσιμη ανάπτυξη με τον άνθρωπο στο επίκεντρο και κοινωνική συνοχή 

 

Με κλιμάκιο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συζήτησαν εκπρόσωποι φορέων στη Φλώρινα, προκειμένου να ακουστούν οι προτάσεις και οι προτεραιότητες για το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας Γιάννη Αντωνιάδη στις 29 Αυγούστου 2012 στη Φλώρινα.

Στόχος του επιχειρησιακού σχεδίου, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ο δημοκρατικός προγραμματισμός και η άρση των ανισοτήτων στη δυτική Μακεδονία.

Στις δηλώσεις τους οι δύο Αντιπεριφερειάρχες είπαν:

 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

 

Σήμερα βρίσκεται στη Φλώρινα κλιμάκιο από την  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τεχνικούς συμβούλους και διευθυντικά στελέχη, για την κατάρτιση, εκπόνηση, για την ολοκλήρωση του τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για την ανάπτυξη  στα χέρια του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβουλίου. Βασικοί πυλώνες αυτής της προσπάθειας είναι ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ερχόμαστε και ζητάμε τη γνώμη της κοινωνίας, των πολιτών, των εκπροσώπων των φορέων, για να συζητήσουμε τι θέλουνε ως τοπική κοινωνία και βέβαια να βρούμε μετά εμείς τη χρυσή τομή ανάμεσα στο που θέλουμε να πάμε και στο που πρέπει να πάμε ή που μπορούμε να πάμε που είναι η γνώμη των τεχνοκρατών. Ο δεύτερος βασικός πυλώνας είναι η άρση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, πως δηλαδή με τη βελτίωση των οδικών αξόνων θα φέρουμε πιο κοντά τις πόλεις μας και τα χωριά μας μεταξύ τους και πως θα διασφαλίσουμε ίσες προϋποθέσεις σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, στην  εκπαίδευση, στην υγεία, στην ψυχαγωγία και όχι μόνο. Να καταστήσουμε δηλαδή όλη την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μια γειτονιά.

Το κεντρικό μας όραμα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη με τον άνθρωπο στο επίκεντρο και βεβαίως με κοινωνική συνοχή που είναι βεβαίως το ζητούμενο αυτής της εποχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η σύσκεψη αυτή θα επηρεάσει τις προτάσεις του ΕΣΠΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως. Κατ’ αρχάς το πρόγραμμα είναι τριετές. Είναι και υπερκείμενο και υποκείμενο, όλων αυτών των προγραμμάτων του Δ  ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ, των Τομεακών, του Τοπικού Πόρου, της ΔΕΗ και όποιων άλλων διαχειρίζεται άμεσα ή έμμεσα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Θα πάρει λοιπόν κάποια κομμάτια από τα μεγάλα προγράμματα, τα οποία θα συνθέσει και θα συνδέσει μαζί με τα επιχειρησιακά των Δήμων και κάποιων άλλων φορέων, για να έχουμε μια συνολική ολοκληρωμένη εικόνα για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

Είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε και με βάση το σχεδιασμό αυτό να πορευτούμε. Πρέπει να εξειδικεύσουμε τα έργα με τα οποία νομίζουμε όλοι οι φορείς ότι είναι επιβεβλημένα για το νομό μας, ότι είναι αυτά που θα μας βγάλουν από την απομόνωση ή θα δώσουν θέσεις εργασίας στο νομό. Θα πρέπει αυτά τα έργα να εξειδικευτούν, θα πρέπει αυτά τα έργα να συμφωνηθούν μεταξύ των φορέων, για να μπορούμε να λέμε πραγματικά ότι βαδίζουμε όλοι μαζί και με μια φωνή διεκδικούμε αυτά που πρέπει.

Από κει και πέρα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε, παρά την κρίση π[ου μαστίζει τη χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και πάνω απ’ όλα να ελπίζουμε.

Αυτά τα έργα είναι απαραίτητα για το νομό μας, και νομίζω ότι όλοι οι φορείς συγκλίνουμε σ’ αυτό το θέμα και ευελπιστούμε ότι κάποια απ’ αυτά θα βρουν το δρόμο τους και θα υλοποιηθούν.

Πράγματι ο νομός μας υστερεί σε υποδομές. Εκεί θα δώσουμε τη βαρύτητα.

 

Η ΦΩΤΙΑ ΣΥΤΟ ΣΚΟΠΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως είναι η κατάσταση της φωτιάς του Σκοπού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η φωτιά είναι εισαγόμενη. Μας ήρθε από την γειτονική FYROM. Καίει από το Σάββατο. Δυστυχώς από μέσα δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Τα παιδιά με τα μέσα που υπάρχουν την περιορίζουν, ωστόσο όμως ο βοριάς , την αναζωπυρώνει από άλλα σημεία. Υφίσταται ακόμα η φωτιά στο Σκοπό. Χθες είχαμε δύο ελικόπτερα που επιχειρούσαν ενώ σήμερα ένα αεροπλάνο.

Έχουμε άλλη μία φωτιά σήμερα στο βροντερό, η οποία είναι ακόμα πιο δύσκολη απ’ αυτή του Σκοπού, γιατί υπάρχουν κάποια [παλιά ναρκοπέδια στο σημείο της φωτιάς.

Μίλησα με τον διοικητή της πυροσβεστικής Φλώρινας τον κ. Λιθοξοϊδη και μου είπε ότι είναι μεγάλη φωτιά, κι επιχειρεί ένα αεροπλάνο και επίγειες δυνάμεις. Στο σκοπό έγινε μεγάλη καταστροφή. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην κατάσβεση, τους πυροσβέστες, από τους άλλους νομούς που συνδράμουν τις δικές μας δυνάμεις.

Η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας βρίσκεται κοντά στους πυροσβέστες από την πρώτη στιγμή με όλο το διαθέσιμο προσωπικό και τα μέσα.

Είναι υποχρέωση όλων μας να προστατεύουμε το δάσος, γιατί η φωτιά στο βροντερό δεν μπήκε μόνη της.