Απόφαση για κατάληψη του ΑΗΣ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΦΙΛΩΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρά ο Δήμος Αμυνταίου ενάντια στη διαφαινόμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου, επικυρώνοντας παλαιότερη απόφασή του, αποφάσισε ομόφωνα την κατάληψη του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα και την κλιμάκωση του αγώνα αναλόγως των εξελίξεων που θα υπάρξουν.
Στην κατάληψη, που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, ο Δήμος Αμυνταίου, οι τοπικοί φορείς και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα προχωρήσουν συντεταγμένα έτσι ώστε να αποτρέψουν δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την πώληση των μονάδων.

Γραφείο Τύπου
Δήμου Αμυνταίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων

Κατάληψη ΑΗΣ και άλλες κρίσιμες αποφάσεις των ενεργειακών Δήμων

Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, ενόψει των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την πώληση μονάδων παραγωγής ενέργειας και της εξέλιξης του Δικτύου.
Η πρώτη απόφαση αφορά την κατάληψη ΑΗΣ, στην οποία θα συμμετέχουν και οι πέντε ενεργειακοί Δήμοι και κλιμάκωση του αγώνα αναλόγως των εξελίξεων που θα υπάρξουν. Η κατάληψη θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα και θα είναι συντονισμένη και μαζική με την παρουσία των τοπικών φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ και των πολιτών. Για το σκοπό αυτό ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, κάλεσε τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πλαισιώσουν την προσπάθεια των Δημοτικών Αρχών, έτσι ώστε να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν αφυπνισθεί και δεν θα ανεχθούν άλλες αδικίες εις βάρος τους. «Οι κινητοποιήσεις είναι η αρχή των αγώνων που θα βάλουν τέλος στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΑΗΣ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Δικτύου.
Παράλληλα θα αποσταλεί επιστολή των Δημάρχων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) με την οποία αφενός θα παρουσιάζονται οι θέσεις του Δικτύου και των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα με σαφές μήνυμα ότι καμία απόφαση για ιδιωτικοποίηση δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Εκτός αυτού θα αποσταλεί επιστολή προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ με την οποία θα προτρέπεται ο Πρόεδρος και το ΔΣ της επιχείρησης να μη συναινέσουν στα σχέδια της Κυβέρνησης όταν ζητηθεί η γνώμη τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εκτός από τα θέματα της αντίδρασης στην ιδιωτικοποίηση των μονάδων αποφασίστηκαν ζητήματα σχετικά με την επέκταση του Δικτύου και τη μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Δίκτυο, ενώ έγινε και ενημέρωση για τις επαφές που θα έχουν οι Δήμαρχοι στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσουν στην Πολωνία και τη Γερμανία για ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους τους σε περιοχές που υπάρχει ανάλογη δραστηριότητα, αλλά και παροχή τεχνογνωσίας που σχετίζεται με τις αποκαταστάσεις και την περιβαλλοντική προστασία.
Τέλος, αποφασίστηκε η διοργάνωση συνεδρίου τον Ιούνιο, στο οποίο θα συμμετέχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μέλη της Γερμανικής Κυβέρνησης και Δήμαρχοι από Ευρωπαϊκές πόλεις με παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Ο τίτλος του συνεδρίου που θα πραγματοποιήσει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων είναι «Μεταλιγνιτική περίοδος. Δυνατότητα και δυναμική μετασχηματισμού του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας» και όπως είναι φανερό από τον τίτλο θα έχει ως αντικείμενο την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και μετά το λιγνίτη.

Γραφείο Τύπου
Δικτύου Ενεργειακών Δήμων