ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ  ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

 

«Η περιφερειακή αρχή είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει μεγάλα και μικρά έργα που θα αλλάξουν τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής και θα αυξήσουν το αγροτικό εισόδημα.

Έχουμε πάρα πολύ καλές προτάσεις και ιδέες στον τομέα

αυτόν και είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε. Πιστεύω πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να σας δώσουμε το πλάνο δράσεων μας» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Φλώρινας.

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας Σιάγκας

Θεόδωρος τόνισε ότι,  «σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερωθούν πρώτα οι γεωτεχνικοί καθώς και ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής μας πάνω στις εξελίξεις των θεμάτων της ημερίδας. Η ανάπτυξη του τομέα της κτηνοτροφίας αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση και πρόταγμα της εποχής, καθώς η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της χώρας».

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΙΑΓΚΑΣ, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ παρατήματος Δυτικής Μακεδονίας

«Η ημερίδα στη Φλώρινα έχει επίκαιρα θέματα, αφορά την κτηνοτροφική παραγωγή στην περιοχή μας και τη χώρα και θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για τους παραγωγούς όπως είναι η οζώδης δερματίτιδα

βοοειδών, των θεσμών κτηνιάτρου εφαρμογής καθώς και η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερωθούν πρώτα οι γεωτεχνικοί καθώς και ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής μας πάνω στις εξελίξεις των θεμάτων της ημερίδας.

Η ανάπτυξη του τομέα της κτηνοτροφίας αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση και πρόταγμα της εποχής, καθώς η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της χώρας.

Το ΓΕΩΤΕΕ θεωρεί υποχρέωση του να ενημερώνει τον κόσμο σε επίπεδο δυτικής Μακεδονίας».

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας

«Σήμερα γίνεται μια πολύ σημαντική ημερίδα σε σχέση με την ενημέρωση των κτηνοτρόφων. Είχαμε κάνει πριν λίγο καιρό μια αντίστοιχη ενημέρωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα με την παρουσία του αρμόδιου Γ,Γ, του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης του κ. Κασίμη.

Θεωρώ ότι αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλουν στο να πληροφορήσουν τους αγρότες της περιοχής και θεωρώ ότι η περιοχή της Φλώρινας έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και ειδικότερα στην κτηνοτροφία.

Η περιφερειακή αρχή είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει μεγάλα και μικρά έργα που θα αλλάξουν τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής και θα αυξήσουν το αγροτικό εισόδημα.

Έχουμε πάρα πολύ καλές προτάσεις και ιδέες στον τομέα αυτόν και είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε. Πιστεύω πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να σας δώσουμε το πλάνο δράσεων μας».
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (με το νόμο  4056/2012)

Γεώργιος Δ. Βοσκόπουλος – Γεωπόνος

υπεύθυνος αδειοδοτήσεων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

& Πρόεδρος Επιτροπής Σταυλισμού  ΔΑΟΚ Φλώρινας

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Βασικά ερωτήματα

Τι είναι κτηνοτροφική εγκατάσταση;

Απ. Είναι το σύνολο των απαραίτητων υποδομών καθώς και το ζωικό κεφάλαιο. Περιλαμβάνονται το περιφραγμένο γήπεδο, το σύνολο των κτιρίων κύριων και βοηθητικών (στάυλοι, αλμεκτήρια, αποθήκες, δωμάτιο σταυλίτη, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, υπόστεγα), ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις καθώς και κάθε εγκατάσταση χειρισμού κτηνοτροφικών αποβλήτων (βόθροι, δεξαμενές, πλατφόρμες κοπροσωρών κ.α.)

 

Ποιος χορηγεί την άδεια;

Απ. Αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας, εντός των ορίων της οποίας είναι εγκατεστημένη η κτηνοτροφική μονάδα.

 

Ποιος διενεργεί τους ελέγχους;

Απ. Η επιτροπή σταυλισμού που συστήνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα είναι αρμόδια για τον έλεγχο, τη διενέργεια αυτοψίας, την παροχή γνώμης για κάθε θέμα εγκατάστασης κτηνοτροφικής εγκατάστασης καθώς και για την επιβολή κυρώσεων.

 

Για τις παλιές μονάδες υπάρχει προθεσμία;

Απ. Για τις παλιές κτηνοτροφικές μονάδες που δεν έχουν άδεια και λειτουργούν παράνομα, προθεσμία νομιμοποίησης σύμφωνα με τη τελευταία τροποποίηση του βασικού νόμου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2018.

 

Οι παλιές άδειες που έχουν εκδοθεί στα πλαίσια προγενέστερων νόμων εξακολουθούν να ισχύουν;

Απ. Εξαρτάται τη χρήση για την οποία προορίζεται η άδεια. Θεωρητικά μία παλιά άδεια ισχύει για το χρόνο ισχύος της και με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην απόφαση έκδοσής της.  Ουσιαστικά όμως, το ότι έχει εκδοθεί μία άδεια ακόμα και πρόσφατη με τον τελευταίο νόμο (4056/2012), αυτό δε σημαίνει ότι η  κτηνοτροφική εγκατάσταση λειτουργεί νόμιμα. Μπορεί π.χ. να έχει εκδοθεί μία άδεια σήμερα και την άλλη μέρα να μην ισχύει γιατί έχουν  γίνει παράνομες πολεοδομικές παρεμβάσεις ή γιατί έχει γίνει υπέρβαση της δυναμικότητας.

Για να λειτουργεί νόμιμα μια κτηνοτροφική εγκατάσταση θα πρέπει ακόμα και μετά την έκδοσή της άδειας, να τηρούνται οι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας που ίσχυαν κατά την έκδοση αυτής.

 

Κατηγορίες Κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με βάση τα είδη των κτιρίων τους

 

1η κατηγορία – Πρόχειρα καταλύματα

 

Στα πρόχειρα καταλύματα δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.

Με τον όρο πρόχειρα καταλύματα νοούνται οι κατασκευές οι οποίες δεν έχουν φέροντα δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα. Είναι κατασκευασμένες από υλικά όπως πέτρες ή τσιμεντόλιθους ή ξυλεία ή κλαδιά ή λαμαρίνες ή συνδυασμό αυτών που μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν από το σημείο λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης . Δηλαδή εξυπηρετούν τις ανάγκες εκτατικής μορφής κτηνοτροφίας ή μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Στον ορισμό της κτηνοτροφίας εκτατικής εκτροφής διευκρινίζεται ότι η διατροφή των ζώων μπορεί να είναι μικτή και να συνδυάζεται η βόσκηση με τη χορήγηση ζωοτροφών κατά τη διάρκεια του σταυλισμού των ζώων.

 

2η κατηγορία – Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται με σκελετό θερμοκηπίου βάσει εγκεκριμένων τύπων κατασκευής ή εγκεκριμένων προτύπων (σχέδια) κατασκευής μέχρι 300 τ.μ.

 

Στην κατηγορία αυτή δεν απαιτείται εκπόνηση μελέτης κατασκευής, απαιτείται όμως η επίβλεψη της κατασκευής από Μηχανικό.

Αντί για οικοδομική άδεια προσκομίζεται έγκριση του τύπου κατασκευής ή των προτύπων κατασκευής  ή οποία και θεωρείται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης μετά την περάτωση των εργασιών.

 

3η κατηγορία – Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας οικοδομής.

 

Περιλαμβάνει  τις περιπτώσεις κτιρίων που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόχειρα καταλύματα και  για να κατασκευαστούν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή είναι ήδη κατασκευασμένα χωρίς οικοδομική άδεια και εντάσσονται στις διατάξεις περί ρύθμισης των αυθαιρέτων.

 

Προϋποθέσεις αδειοδότησης ( που ισχύουν για όλες τις κατηγορίες)

1.    Νόμιμη κατοχή του γηπέδου της κτηνοτροφικής εγκατάστασης

·        Γίνεται δεκτό κάθε έγγραφο που προβλέπεται  από την κείμενη νομοθεσία και περιέχει εγγραπτέα πράξη σύστασης δικαιωμάτων κυριότητας.

·        Γίνονται δεκτά μισθωτήρια ή παραχωρητήρια αρκεί να έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ.

·        Σε δάση, δασικές εκτάσεις ή δημόσιες εκτάσεις που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 998/1979 απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου (έγκριση κατασκευής).

 

2.    Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

 

Α) Τήρηση των αποστάσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από χώρους που χρήζουν προστασίας ανάλογα με τον αριθμό των ισοδύναμων ζώων (Πίνακας στην επόμενη σελίδα)

 

(Ισοδύναμη ζωική μονάδα είναι η μονάδα με βάση την οποία υπολογίζεται η δυναμικότητα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε ζωικό κεφάλαιο).

 

1 ισοδύναμο ζώο = 50 αιγοπρόβατα

1 ισοδύναμο ζώο = 1 αγελάδα γαλακτοπαραγωγής

1 ισοδύναμο ζώο = 2 αγελάδες ελεύθερης βοσκής

1 ισοδύναμο ζώο = 2 μοσχάρια πάχυνσης

1 ισοδύναμο ζώο = 3 χοιρομητέρες με τα παράγωγά τους (μέχρι 30 κιλών)

1 ισοδύναμο ζώο = 1 χοιρομητέρα με τα παράγωγά της (μέχρι τελικής πάχυνσης)

1 ισοδύναμο ζώο = 8 χοίροι πάχυνσης

1 ισοδύναμο ζώο = 250 κοτόπουλα πάχυνσης

1 ισοδύναμο ζώο = 150 ωοτόκες όρνιθες

1 ισοδύναμο ζώο = 100 πάπιες ή ινδιάνοι (γαλοπούλες)

1 ισοδύναμο ζώο = 3000 ορτύκια

1 ισοδύναμο ζώο = 1000 πέρδικες

1 ισοδύναμο ζώο = 40 στρουθοκάμηλοι ανεξαρτήτου ηλικίας

1 ισοδύναμο ζώο = 250 φασιανοί

1 ισοδύναμο ζώο = 50 ενήλικα μινγκ (γουνοφόρα ζώα)

1 ισοδύναμο ζώο = 60 ενήλικα τσιντσιλά (γουνοφόρα ζώα)

1 ισοδύναμο ζώο = 50 κονικλομητέρες με τα παράγωγά τους

* Στις μικτές μονάδες προστίθενται  τα επιμέρους ισοδύναμα των εκτρεφόμενων ειδών

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΚΑΙ 2 ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 ΤΟΥ Ν 4056/2012

Χώροι προστασίας

Αριθμός ισοδύναμων Ζώων

<6 6-10 11-20 21-40 41-80 81-160 161-320 321-650 >650
Ξενοδοχεία και άλλα νόμιμα τουριστικά καταλύματα και κατασκηνωτικοί χώροι, στρατόπεδα

400 μ

600 μ

800 μ

Βιομηχανίες-βιοτεχνίες μη υγειονομικού ενδιαφέροντος με παραγωγικές διαδικασίες άσχετα με τον αριθμό των εργαζομένων

Χωρίς περιορισμό

150 μ

Βιομηχανίες-βιοτεχνίες που παράγουν προϊόντα τα οποία απαιτούν υγειονομική προστασία

100 μ

150 μ

200 μ

250 μ

300 μ

350 μ

400 μ

500 μ

600 μ

Ποτάμια συνεχούς ροής εφόσον χαρακτηρισθούν έτσι από την αρμόδια επιτροπή

50 μ

100 μ

150 μ

200 μ

250 μ

Μοναστήρια εφόσον δεν έχουν δικές τους οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις Οι αποστάσεις θα καθορίζονται κατά περίπτωση και κατά την κρίση της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του ν.1811/88 (ΦΕΚ 231/Α΄)
–  Επαρχιακοί δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές

50 μ

100 μ

–  Εθνικοί δρόμοι

100 μ

150 μ

–  Οικισμοί και χωριά μέχρι 500 κατοίκους.

–  Εκπαιδευτήρια (από υπάρχοντα ή από εκείνα που προβλέπονται κατά νόμιμο τρόπο να ανεγερθούν).

50 μ

100 μ

150 μ

250 μ

400 μ

550 μ

800 μ

–  Οικισμοί και χωριά  501 έως 2000 κατοίκους

100 μ

150 μ

250 μ

400 μ

550 μ

750 μ

800 μ

–  Πόλεις και κωμοπόλεις 2001-5000 κατοίκους.

–  Λίμνες, ακτές και παραδοσιακοί οικισμοί

200 μ

250 μ

400 μ

550 μ

750 μ

800 μ

–  Πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο των 5000 κατοίκων.

–  Λουτροπόλεις, τουριστικοί χώροι, νοσοκομεία, ευαγή ιδρύματα (από υπάρχοντα ή από εκείνα που προβλέπονται κατά νόμιμο τρόπο να ανεγερθούν).

300 μ

400 μ

550 μ

750 μ

1000 μ

Β) Ορθή διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων (στερεά ή και υγρά απόβλητα)

Ι) Τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

ΙΙ) Τήρηση των Εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων  ή των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (εφόσον απαιτούνται ανάλογα με τη δυναμικότητα της εγκατάστασης)

ΙΙΙ) Τήρηση τυχόν πρόσθετων όρων (σε περιοχές NATURA)

 

3.    Υγιεινή και καλή διαβίωση των ζώων, ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων

·        Επαρκής φωτισμός και αερισμός του σταύλου

·        Επάρκεια χώρων ανάπαυσης των ζώων

·        Περίφραξη του λειτουργικού χώρου

·        Καθαριότητα λειτουργικού χώρου

·        Στατική επάρκεια των κτιρίων

*Προσοχή στους μεταχειρισμένους στύλους της ΔΕΗ γιατί έχουν εμποτιστεί με επικίνδυνες ουσίες και δεν επιτρέπεται η χρήση τους σε κλειστούς χώρους.

Πρόσθετες προϋποθέσεις (για τις κατηγορίες 2 και 3)

·        Νόμιμη χρήση γης.

·        Αρτιότητα γηπέδου. (στις  περιοχές NATURA απαιτούνται  10 στρ).

·        Κατασκευή των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις μελέτες και τα σχέδια

·        Τήρηση του ΓΟΚ

·        Νομιμότητα υπαρχόντων κτιριακών εγκαταστάσεων ή ρύθμιση των αυθαιρέτων

*Προσοχή. Στις διατάξεις της ρύθμισης αυθαιρέτων μπορούν να υπαχθούν κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν την 28η Ιουλίου 2011.

*Κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια ως αποθήκες αλλά χρησιμοποιούνται ως σταύλοι,  πρέπει να υπαχθούν στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων γιατί έχει γίνει αλλαγή χρήσης του κτιρίου.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σαλιγκαροτροφεία.

Στα ανοικτού τύπου (διχτυοκήπια) δεν απαιτείται οικοδομική άδεια αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Επιτρέπεται εκτεταμένη κάλυψη γης και μείωση της απόστασης από τα όρια του γηπέδου.

 

Εθνικό πάρκο Πρεσπών.

Στη περιοχή του Πάρκου Πρεσπών υπάρχουν ζώνες  με συγκεκριμένες επιτρεπόμενες χρήσεις – δραστηριότητες – όρους και  περιορισμούς.

ΒΗΜΑΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

1.    Βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κτηνοτρόφος

·        Τι θα κατασκευάσει ; (ποιμνιοστάσιο, βουστάσιο, χοιροστάσιο, ορνιθοτροφείο) και τι δυναμικότητας θα είναι;

·        Που θα κατασκευάσει την κτηνοτροφική εγκατάσταση;

·        Πως θα κατασκευάσει  τη μονάδα και τοις λοιπές απαραίτητες υποδομές (με ποιο τρόπο και υλικά);

 

2.    Επαφή με Τοπογράφο ή και στην ΔΑΟΚ για έλεγχο της καταλληλότητας του γηπέδου και τοπογραφική αποτύπωση.

3.    Συγκέντρωση των  δικαιολογητικών. Για ορισμένα δικαιολογητικά απαιτείται χρόνος 2-3 μήνες (πράξη χαρακτηρισμού και τελεσιδικία της Δ/νσης Δασών)

 

4.    Περιβαλλοντική Αδειοδότηση

–         Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ανάλογα με το είδος των ζώων και τη δυναμικότητά τους κατατάσσονται στις κατηγορίες Α1, Α2 και Β ως προς τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

–         Σε ΄΄μεγάλες΄΄ εγκαταστάσεις που εντάσσονται στις κατηγορίες Α1 και Α2 απαιτείται η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

–         Για τις ΄΄μεσαίες΄΄ εγκαταστάσεις της κατηγορίας Β δεν εκπονείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά υπόκεινται στην τήρηση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) με τη συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης υπαγωγής.

–         Για τις ΄΄μικρές΄΄ εγκαταστάσεις  των οποίων η δυναμικότητα είναι μικρότερη των ελαχίστων ορίων της κατηγορίας Β δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά για αυτές τις εγκαταστάσεις απαιτείται η τήρηση των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΟΓΠ).

–         Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν εντός των ορίων των περιοχών NATURA και είναι κατηγορίας Α1, Α2 και Β υποβάλλουν ειδική οικολογική αξιολόγηση στην αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της οικείας περιφέρειας.

 

5.    Κατάθεση φακέλου. Ο φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει την κατάλληλη αίτηση, ανάλογα  με την κατηγορία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και τα απαραίτητα  δικαιολογητικά.

 

6.    Έλεγχος φακέλου – έκδοση προέγκρισης. Η προέγκριση έχει ισχύ άδειας κτηνοτροφικής εγκατάστασης  μέχρι την έκδοση της τελευταίας και όχι πλέον του ενός (1) έτους ή των δύο (2) ετών, αν πρόκειται για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 998/1979 (σε δασικές εκτάσεις)

 

7.    Φάση κατασκευής εγκαταστάσεων – έλεγχος επιτροπής σταυλισμού – βελτιώσεις υπαρχόντων εγκαταστάσεων

 

8.    Γνωστοποίηση ολοκλήρωσης της κατασκευής και των υποδομών ή των βελτιωτικών εργασιών – κατάθεση λοιπών δικαιολογητικών.

 

9.    Τελικός έλεγχος επιτροπής σταυλισμού – αδειοδότηση

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

–         Αίτηση ανάλογα με τη κατηγορία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης (στις κατηγορίες 2 και 3 υποβάλλονται δύο αιτήσεις, μία για την προέγκριση και μια για την οριστική αδειοδότηση)

–         Τοπογραφική αποτύπωση, διάγραμμα κάλυψης, αποσπάσματα χαρτών ΓΥΣ, αναδασμού – διανομής.

–         Υπεύθυνη δήλωση με προ συμπληρωμένο κείμενο για τη νόμιμη λειτουργία της κτηνοτροφικής εγκατάστασης από τον φορέα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και από τον Μηχανικό ή Γεωτεχνικό (για τις κατηγορίες 2 και 3).

–         Έγκριση ή απαλλακτικό έγγραφο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

–         Πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης και την τελεσιδικία της από τη Δασική Υπηρεσία.

–         Έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας (για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που χωροθετούνται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις)

–         Βεβαίωση της Υπηρεσίας Δόμησης περί υπαγωγής ή μη της έκτασης της κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού (για μη δασικές εκτάσεις).

–         Θεωρημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, όπου απαιτούνται  (για τις κατηγορίες 2 και 3).

–         Πιστοποιητικό έγκρισης θερμοκηπιακού τύπου από την ειδική  Υπηρεσία του Κέντρου Γεωργικών Κατασκευών του ΑΠΘ. (για την κατηγορία 2α)

–         Έκθεση γεωτεχνικού συμβούλου που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και την ικανοποίηση των δεδομένων για την καλή διαβίωση των ζώων  (για τις κατηγορίες 2 και 3).

–         ΑΕΠΟ ή δήλωση υπαγωγής και κατάλογο των εφαρμοζόμενων ΠΠΔ, εφόσον απαιτούνται (ανάλογα με την περιβαλλοντική κατάταξη).

–         Απόφαση του Περιφερειάρχη με τους τυχόν πρόσθετους όρους και το αντίγραφο της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, εφόσον απαιτείται (σε περιοχές NATURA)

–         Έγκριση του τύπου ή του προτύπου κατασκευής θεωρημένη ως προς την περάτωση των εργασιών από την αρμόδια υπηρεσία Δόμησης (για την κατηγορία 2).

–         Έγγραφα νόμιμης κατοχής του γηπέδου της κτηνοτροφικής εγκατάστασης

–         Αποδεικτικό έναρξης δραστηριότητας από την ΔΟΥ για φυσικά πρόσωπα ή καταστατικό σύστασης (για Νομικά Πρόσωπα)

–         Έγγραφα νομιμότητας κτιρίων, εφόσον απαιτούνται (οικοδομική άδεια ή απαλλακτικό έκδοσης οικοδομικής άδειας  ή απόφαση εξαίρεσης από τη κατεδάφιση ή δήλωση αυθαιρέτου)

–         Βεβαίωση στατικής επάρκειας (σε όλες τις περιπτώσεις εκτός των πρόχειρων καταλυμάτων)

 

Τροποποιήσεις – μεταβιβάσεις αδειών

Συστέγαση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

 

·        Προϋπόθεση για την τροποποίηση ή τη μεταβίβαση άδειας είναι να μην έχει επέλθει αύξηση της δυναμικότητας ή επέκταση ή μεταφορά ή αλλαγή του είδους της κτηνοτροφικής εγκατάστασης ή ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας της.

·        Εάν η αρχική άδεια έχει εκδοθεί στα πλαίσια προγενέστερου καθεστώτος, διενεργείται από την Επιτροπή Σταυλισμού έλεγχος και αυτοψία.

·        Επιτρέπεται η συστέγαση κτηνοτροφικών μονάδων στην ίδια εγκατάσταση, εφόσον η δυναμικότητά της το επιτρέπει. Στη περίπτωση αυτή εκδίδεται ανάλογη άδεια (συστεγαζόμενη).

 

Επέκταση – αύξηση δυναμικότητας

Αλλαγή είδους κτηνοτροφικής εγκατάστασης

·        Ξανα-εξετάζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

·        Απαιτείται κατάθεση νέου φακέλου.

·        Ορισμένα δικαιολογητικά (πράξη χαρακτηρισμού, χρήση γης) δε χρειάζεται να ξανα-υποβληθούν γιατί υπάρχουν στο φάκελο της αρχικής αδειοδότησης

Άδεια διατήρησης

Αφορά τη συνέχιση λειτουργίας των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών που διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο μεγαλύτερο του αριθμού των επιτρεπόμενων οικόσιτων ζώων.

Προϋποθέσεις

1.    Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πρέπει, κατά την έναρξη ισχύος του νόμου 4056/2012  (12 Μαρτίου 2012), να έχουν ιδρυθεί και να λειτουργούν (να διαθέτουν ζωικό κεφάλαιο) είτε εντός ορίων κατοικημένων περιοχών είτε πλησίον αυτών και σε αποστάσεις μικρότερες από εκείνες που ορίζονταν στους πίνακες 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του Ν 4056/2012.

2.    Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις διατηρούν τη δυναμικότητα που έχουν κατά την ημερομηνία αυτή εκτός εκείνων που υπερβαίνουν το 25% των ανωτάτων ορίων της κατηγορίας Β΄ (περιβαλλοντική κατάταξη), οι οποίες μειώνουν τη δυναμικότητά τους στο ανωτέρω ποσοστό.

 

Για να χορηγηθεί η άδεια διατήρησης θα πρέπει να υποβληθεί ανάλογο αίτημα στην αρμόδια ΔΑΟΚ μέχρι τις 4/12/2017 (δύο έτη από τη δημοσίευση του Ν. 4351/2015).

Η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση της άδειας διατήρησης, οι κυρώσεις, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των τυχόν συναρμόδιων Υπουργών, η οποία όμως δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Μετά τη παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας, διακόπτεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη η λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν έχουν υποβάλει ανάλογο αίτημα, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Σταυλισμού.