Η άλλη άποψη για το Ε.Β.Ε. Φλώρινας

Γράφουν οι: Χρήστος Δέδες – Γιώργος Φουντουκίδης

 

O πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σαπαλίδης Σάββας προχώρησε σε συνέντευξη τύπου με το θέμα τον απολογισμό του έργου του: Στη συνέντευξη είπε πολλές ανακρίβειες και εκεί μάθαμε για πρώτη φορά πράγματα που έπρεπε να γνωρίζουμε.

Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του επιμελητηρίου Φλώρινας και με
πλήρη ευθύνη απέναντι στους επαγγελματίες του νομού Φλώρινας δηλώνουμε ότι η συνέντευξη του προέδρου ανέδειξε θέματα τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία του θεσμού του επιμελητηρίου και θέτουν βασικά θέματα επιβίωσης του επιμελητηρίου.

Απαντούμε σε πρώτη φάση στα εξής θέματα:

 

1. EΛΛΕΙΜΜΑ  ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: Στη συνέντευξη μάθαμε ότι αυτή τη στιγμή το επιμελητήριο έχει έλλειμμα 40.000 €. Στις συνεδριάσεις του επιμελητηρίου ο πρόεδρος Σαπαλίδης μας ενημέρωσε ότι το επιμελητήριο έχει πλεόνασμα και όχι έλλειμμα. Τι μεσολάβησε σε αυτό διάστημα και δημιουργήθηκε το έλλειμμα;

Γιατί ο κ. Σαπαλίδης δεν συγκάλεσε Διοικητικό συμβούλιο για να μας ενημερώσει για   την εξέλιξη αυτή;

 

2. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013: Στην ψήφιση του προϋπολογισμού  του έτους      2013 οι Σύμβουλοι Δέδες Χρήστος  και Φουντουκίδης Γεώργιος καταψήφισαν τον προϋπολογισμό τονίζοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικός και ότι θα υπάρξει σύντομα ταμειακό πρόβλημα. Πρότειναν μάλιστα τη σύσταση επιτροπής για τη  σύνταξη ενός νέου προϋπολογισμού το οποίο δεν έγινε αποδεκτό και ο προϋπολογισμός παρόλαυτα ψηφίστηκε από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.

Ο καιρός  δυστυχώς μας δικαίωσε.

 

3. ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Πριν τις εκλογές του επιμελητηρίου ο Σαπαλίδης τόνιζε ότι θα φέρει ορκωτούς λογιστές για τον έλεγχο των οικονομικών της προηγούμενης διοίκησης του Αριστείδου.

Έκτοτε σιωπή από τον κ. Σαπαλίδη. Γιατί ;;;

 

4. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: Αναφέρει ότι σύσσωμο το επιμελητήριο υποστηρίζει τις ενέργειες του. Ανακρίβεια μεγάλη, πολλές φορές διαφοροποιηθήκαμε και καταψηφίσαμε προτάσεις του επιμελητηρίου.

Εξάλλου δεν είναι δυνατόν να ταυτιστούμε με ενέργειες του προέδρου που χαρακτηρίζονται από πρόχειρο σχεδιασμό, απουσία αναπτυξιακής προοπτικής και ουσίας.

 

5. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Τον Οκτώβριο του 2012 κατατέθηκε αίτημα για αναλυτική παρουσίαση των δαπανών του επιμελητηρίου. Ουδέποτε δόθηκε απάντηση από τη Διοικούσα Επιτροπή ως όφειλε.

Γιατί κύριε Σαπαλίδη ;

 
6. Ο ΑΜΙΣΘΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο  συνδυασμός επιμελητηριακή συνεργασία είχε  βασική θέση ότι ο πρόεδρος δεν θα αμείβεται και ήταν βασικό στοιχείο που μας παρακίνησε να συμμετέχουμε στο συνδυασμό. Σε προφορικές ερωτήσεις μας στο Διοικητικό Συμβούλιο ο πρόεδρος μας διαβεβαίωνε ότι δεν πληρώνεται, μέχρι που στην ψήφιση του απολογισμού αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Σαπαλίδης πληρώνεται.

 

Ζητάμε την άμεση επιστροφή της αμοιβής που πήρε διότι δεν μπορούμε να εξαπατάμε τους επαγγελματίες που μας ψήφισαν καταπατώντας την υπόσχεση που δώσαμε προεκλογικά  ότι δεν θα υπάρχουν αμοιβές.

 

Το επιμελητήριο βαδίζει στην οικονομική καταστροφή και ο πρόεδρος δίνει ρεσιτάλ συνεντεύξεων τύπου, διοργανώνει ημερίδες και εξαγγέλλει αναπτυξιακά συνέδρια.

Μας δίνει την αίσθηση ότι το επιμελητήριο είναι το μαγαζάκι του!!!!

 

Η περίοδος χάριτος έληξε και ο  καιρός της σιωπής  τέλειωσε.

 

Καλούμε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ Φλώρινας να πάρουν θέση, διαφορετικά η σιωπή τους θα εκληφθεί ως συμφωνία με τις πρακτικές και τις ενέργειες του προέδρου κ. Σαπαλίδη

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ……………!!!!!!!

 

 

Δέδες Χρήστος Φουντουκίδης Γεώργιος
Μέλος του Δ.Σ. Ε.Β.Ε. Φλώρινας Μέλος του Δ.Σ. Ε.Β.Ε. Φλώρινας
Βιοτέχνης Επίπλων Οικονομολόγος

 

 

 

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΒΕ

Στη συνέντευξη τύπου του προέδρου του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη stiw 22.6.2013 ζητήσαμε διευκρινήσεις για την  αναφορά του στο έλλειμμα των 40.000 ευρώ στο ΕΒΕ Φλώρινας και οι απαντήσεις που μας έδωσε είναι οι εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε ότι το ΕΒΕ έχει έλλειμμα 40.000 e. Αυτό είναι ενός έτους ή σωρευμένο και από προηγούμενα χρόνια και πως. Υπάρχει σχέδιο κάλυψης αυτού του ανοίγματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς παραλάβαμε 71.000 ευρώ. Οι υποχρεώσεις του ΕΒΕ προς την ΕΣΕΕ και τη ΓΕΣΕΒΕ ήταν 40.000 ευρώ. Στην τελική σούμα ήμασταν 11.000 ευρώ πάνω από τον προϋπολογισμό.

Με το κούρεμα μας παίρνουν 52.500 ευρώ από τα αποθεματικά που είχαμε στην τράπεζα Ελλάδος. Το ΕΒΕΑ έχασε ένα  εκατομμύριο ευρώ. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε πλήρες πρόγραμμα περικοπών  αποζημιώσεων των μελών και του προέδρου, κόψαμε τραπεζώματα, κόψαμε τα πάντα,  που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα του το ΕΒΕ. Εκεί που είχαμε προϋπολογισμούς 200.000 ευρώ, ξαφνικά πέσαμε σε προϋπολογισμούς 50.000 ευρώ.

Το κτίριο χρειάζονταν δαπάνη για μελέτες, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, η σκεπή αμιάντου του ΕΒΕ χρειάζονταν ξήλωμα και η δαπάνη έφτανε τις 9.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν τα είχαμε και μας τα έδωσε η περιφέρεια.

Αυτή τη στιγμή κλείνουν επιχειρήσεις και έχουμε 300 λουκέτα. Ευελπιστούμε ότι με κάποια προγράμματα που εφαρμόσουμε και θα υλοποιήσουμε θα καλύψουμε το άνοιγμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτά τα 150.000 ευρώ που απεντάχθηκαν δεν ήταν για τη σκεπή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Αυτά ήταν μόνο για τον εκθεσιακό χώρο. Εγκεκριμένα από το 2006. Αλλά ήταν και πάρα πολλά για μια αίθουσα. 40.000 κι αυτά είναι πολλά. Το έργο απεντάχθηκε επειδή δεν υλοποιήθηκε για πολλά χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτή τη στιγμή το επιμελητήριο έχει αποθεματικά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Tώρα είναι γύρω στα 5.000 ευρώ, για να πληρωθούνε οι εργαζόμενοι. Κάθε μήνα μαζεύουμε χρήματα για να πληρωθούνε οι υπάλληλοι.

Πιστεύουμε ότι με τις συνεργασίες που κάνουμε θα καλύψουμε το άνοιγμα.

Από τους 10 Σκοπιανούς που μπαίνουν από το τελωνείο της Νίκης οι 4 πηγαίνουν στο κολυμβητήριο της Πτολαιμαϊδας ενώ το δικό μας είναι κλειστό.

Δεν μπορώ να μην εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου από την εκδίωξη του ΕΒΕ από την επιτροπή του LEADER στην ΑΝΦΛΩ στην οποία είμαστε ο πέμπτος κατά σειρά μέτοχος. Δεν είμαστε εμείς και είναι το Εργατικό Κέντρο. Μι όπου το αναφέρω αυτό μένουν μ’ ανοιχτό το στόμα.

Εμείς συνεργαζόμαστε με την ΑΝΚΟ γιατί  με κάποιους πρέπει να συνεργαστούμε. Στην ΑΝΦΛΩ μας έχουν κλείσει τις πόρτες. Όπως και για πρώτη φορά δεν είμαστε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΦ από την ίδρυση της.