Η απάντηση του Σάββα Σαπαλίδη

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑ ΣΑΠΑΛΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΔΕΔΕ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗ

 

Με αφορμή τα όσα κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες, στα μπλόκ αλλά και σε έντυπες προκηρύξεις, που με ιδιαίτερο ζήλο φρόντισαν οι κύριοι Δέδες και Φουντουκίδης μέλη του Δ.Σ. ,να διανεμηθούν στα καταστήματα των πόλεων της Φλώρινας και του Αμυνταίου, εμείς ως Δ.E. του Επιμελητηρίου Φλώρινας υποχρεούμαστε να απαντήσουμε στις σαθρές κατηγορίες που μας αποδίδουν .

Στις δύσκολες εποχές, που διανύουμε ως χώρα αλλά και ως επαγγελματική κοινότητα, σε μια απομακρυσμένη και  απομονωμένη από την πολιτεία περιοχή, θα περιμέναμε το ενδιαφέρον των «συναδέλφων» να εστιάζεται σε άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Εξάλλου, αυτή είναι η αποστολή μας κι όχι μία ακατάσχετη  λασπολογία που στοχοποιεί τη Διοίκηση και κατ’ επέκταση όλους τους συναδέλφους, επαγγελματίες του νομού.

Αναφορικά λοιπόν, με όσα μας κατηγορούν.

  1. 1.      Έλλειμμα του Επιμελητηρίου: Αναλάβαμε ως νέα Διοίκηση, παραλαμβάνοντας από την προηγούμενη ταμείο 72.000€ (για δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, λειτουργικά έξοδα και υποχρεώσεις προς τρίτους). Από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις αναδείχτηκε η οικονομική κατάσταση του ΕΒΕ και συγκεκριμένα, οι οφειλές προς την ΕΣΣΕ, ΓΣΕΒΕ και Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συνολικού ύψους 39.000 ευρώ (τα οποία έμειναν απλήρωτα από την προηγούμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου) και αναλάβαμε τις αποπληρωμές τους. Κλείδωσε ο προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου από τις παραπάνω οφειλές και με τιτάνιες προσπάθειες η Διοίκηση κατάφερε να τον ξεκλειδώσει ρυθμίζοντας τα χρέη, παράλληλα ακολούθησε το κούρεμα των αποθεματικών όλων των Επιμελητηρίων της χώρας, με αποτέλεσμα η οικονομική μας κατάσταση να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο.

Γνώριζαν οι κύριοι την κατάσταση αυτή, όπως και όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Όλες οι δαπάνες του Επιμελητήριου είναι διαφανείς, σύννομες και στη διάθεση κάθε μέλους του Επιμελητηρίου.

  1. 2.      Σχετικά με τον προϋπολογισμό: Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να καταψηφίσει ή να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος συντάσσεται βάσει νόμου από τη Δ.Ε. (όχι από τριμελής επιτροπές) και εγκρίνεται από το Δ.Σ., που στην προκειμένη περίπτωση είναι  εναρμονισμένος με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του ΕΒΕ. Οι κύριοι Δέδες και Φουντουκίδης αγνοούν και πάλι, την οικονομική συγκυρία που ζούμε σαν να ζουν σε άλλο κράτος.
  2. Ορκωτοί λογιστές:  Κατά την προεκλογική περίοδο των Επιμελητηριακών εκλογών είπαμε, πως θα ζητήσουμε έλεγχο τον οικονομικών  στοιχείων του ΕΒΕ  από ορκωτούς λογιστές. Μετά από έλεγχο της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Φλώρινας και του καθιερωμένου δημοσιονομικού ελέγχου από την μεριά του κράτους, που διενεργείται κάθε χρόνο, διαπιστώσαμε πως δεν προκύπτουν οικονομικές ατασθαλίες (όλες οι δαπάνες ελέγχονται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην προκειμένη περίπτωση κάθε δαπάνη συνοδεύονταν από τα σχετικά παραστατικά). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν  να μην προβούμε σε περαιτέρω έλεγχο, φορτώνοντας το ΕΒΕ με περιττά έξοδα (το κόστος ελέγχου των Ορκωτών λογιστών ανέρχεται στις 10.000 ευρώ και επιπλέον το 2008 είχε γίνει έλεγχος από Ορκωτό λογιστή με απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης).
  3. 4.      Υποστήριξη του Προέδρου: Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ προκύπτει πως, εκτός των κυρίων Δέδε και Φουντουκίδη, όλα τα υπόλοιπα μέλη  ψηφίζουν και στηρίζουν τις αποφάσεις του Δ.Σ.
  4. 5.      Οικονομική διαφάνεια: Δεν κατατέθηκε ποτέ έγγραφο αίτημα από τους κυρίους Δέδε και Φουντουκίδη, για την αναλυτική παρουσίαση των δαπανών του Επιμελητηρίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις 24/04/2013 του Δ.Σ. στο θέμα του απολογισμού 2012 ο κ. Φουντουκίδης και κ. Δέδες καταψήφισαν τον απολογισμό ζητώντας αναλυτική παρουσίαση των δαπανών για τις οποίες τους ζητήθηκε να τις παραλάβουν από την Υπηρεσία του Επιμελητηρίου. Οι δύο κύριοι ουδέποτε πέρασαν από τα γραφεία του Επιμελητήριου για να τις παραλάβουν. Παρόλα αυτά είναι στην διάθεση όλων των μελών του Δ.Σ ανά πάσα στιγμή.
  5. 6.      Άμισθος Πρόεδρος:  Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κύριος Σαπαλίδης δεν πήρε ούτε θα πάρει  ΜΙΣΘΟ έως και την λήξη της θητείας του. Ήταν προεκλογική δέσμευση και παραμένει απαράβατος όρος στις αρχές και τις αξίες του συνδυασμού μας. Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού πορεύεται εκ του πονηρού. Επειδή η προσπάθεια σπίλωσης του Προέδρου κ.  Σαπαλίδη είναι εμφανής οφείλουμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με την μισθοδοσία και την αμοιβή του Προέδρου. Ο προηγούμενος Πρόεδρος αμείβονταν με το ποσό  των 1.500€ τον μήνα (δικαίωμα που του έδινε το κράτος και απόφαση του Δ.Σ.). Επί της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης η αποζημίωση του Προέδρου επανήλθε στο κατώτερο  χρηματικό επίπεδο, των 300€ τον μήνα (έξοδα παράστασης), χρήματα που εισπράχθηκαν από τον Πρόεδρο για έξι μήνες από τους συνολικά δεκαοχτώ που ασκεί τα καθήκοντα του.  Έκτοτε δεν εισπράχθηκε ούτε 1€. Στην συνέχεια και  μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου,  τα χρήματα παρέμεναν στο ταμείο του ΕΒΕ.  Κατά την περίοδο των έξι μηνών που εισπράττονταν το ποσό των 300€ τον μήνα, και κάλυπτε τα έξοδα παράστασης του Προέδρου (κεράσματα, τηλέφωνα, δημόσιες σχέσεις), τα οποία σήμερα πληρώνονται από τον ίδιο και χωρίς αποζημίωση.

Η απάντηση μας ως Δ.Ε. του ΕΒΕ Φλώρινας, σε κάθε προσπάθεια αμαύρωσης του ίδιου του θεσμού του Επιμελητηρίου είναι το έργο μας:

  • Διοργανώθηκε έκθεση  από το ΕΒΕ Φλώρινας προβολής τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με την ΔΕΘ με επισκεψιμότητα εκατοντάδων επισκεπτών και όλων των σχολείων Φλώρινας.
  • Διοργανώθηκαν ημερίδες διάφορων θεματικών αντικειμένων, με σκοπό την ενημέρωση των  μελών και την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
  • Διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις από το ΕΒΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης , τον έλεγχο των συνόρων, τις οικονομικές ζώνες, τις μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές των μελών μας από το ΙΚΑ, το ΟΑΕΕ, την ΔΕΗ και το κόψιμο του ρεύματος των  επιχειρήσεων. Μπήκαμε, διεκδικώντας σε θέματα ενέργειας και πρωτογενούς τομέα, με απόλυτη επιτυχία, έχοντας στο πλευρό μας σύσσωμη την επιχειρηματική κοινότητα.
  • Φιλοξενήσαμε Σωματεία και Συλλόγους, στους χώρους του Επιμελητηρίου και συμβάλαμε στην λύση των συντεχνιακών τους προβλημάτων.
  • Οργανώσαμε επιχειρηματικές δράσεις και αποστολές με Επιμελητήρια Ευρωπαϊκών και άλλων κρατών (και συνεχίζουμε καλώντας και άλλα Επιμελητήρια) με χειροπιαστά αποτελέσματα αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας (Γαλλία – ΠΓΔΜ – Ιταλία – Γερμανία – Βουλγαρία – Αλβανία – Ρωσία και άλλες χώρες). Είναι  εμφανή τα  αποτελέσματα που καρπώνονται παραγωγοί γάλακτος και συλλέκτες του Νομού, που βρίσκονται τώρα στην Αθήνα για τις λεπτομέρειες συνεργασίας.
  • Συμμετείχαμε με προτάσεις, σε συναντήσεις κυβερνητικών κλιμακίων αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας, καταθέτοντας σειρά υπομνημάτων στους αρμόδιους υπουργούς  (Τρένο – Οδικοί άξονες – ΔΕΗ ).
  • Εκπονήσαμε, σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μελέτη για την περιοχή μας με καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των επιχειρήσεων και τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών.
  • Προετοιμάζουμε το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την επιχειρηματικότητα της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Π.Ε. Φλώρινας και την συμμετοχή κορυφαίων αναπτυξιακών φορέων της χώρας όπου θα παραβρίσκονται ξένα Επιμελητήρια και Εμπορικοί Ακόλουθοι ξένων κρατών .
  •  Στόχος μας επίσης, είναι και η επανεκκίνηση της ΒΙΠΕ με ευνοϊκούς όρους.

Αναφέραμε μέρος των δράσεων του ΕΒΕ Φλώρινας, για τις οποίες οφείλουμε να τονίσουμε ότι  δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ  και στηρίχθηκαν από όλα  τα μέλη του Δ.Σ, εκτός των δύο συναδέλφων.

Κύριοι Δέδε και Φουντουκίδη, με μεγάλη ευκολία μηδενίζετε το έργο και υποβιβάζετε την προσπάθεια, στον βωμό της προσωπικής σας προβολής και των  συμφερόντων σας. Σας ρωτάμε με τι από τα παραπάνω ασχοληθήκατε και γιατί απέχετε από την προσπάθεια ;

-Κύριε Δέδε, ανταποκρίθηκες στις υποχρεώσεις σου ως Πρόεδρος του μεταποιητικού τμήματος του ΕΒΕ, κάνοντας  έστω μία συνάντηση  με τα μέλη του;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αυτό είναι το ενδιαφέρον σου για τους συναδέλφους σου που σε εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους;

-Κύριε Φουντουκίδη, όταν ζητήθηκε η συμβολή σου στο Επιμελητήριο με τις γνώσεις σου στη διαχείριση  προγραμμάτων, που ήσουν; Αυτό είναι το ενδιαφέρον σου για τα σκληρά δοκιμαζόμενα λόγω κρίσης μέλη μας;

-Ποιες είναι οι προτάσεις σας κύριοι Φουντουκίδη και Δέδε για την ανάπτυξη και την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου που καταθέσατε στο Δ.Σ.;  ΚΑΜΙΑ.

Κλείνοντας την απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε στους παραπάνω κυρίους και  στα μέλη μας, ενημερώνουμε την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία, πως με το ίδιο ενδιαφέρον και ζήλο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την προώθηση των συμφερόντων, όλων των μελών μας, συναισθανόμενοι την εμπιστοσύνη και την εντολή που μας έδωσαν, θα σταθούμε αντάξιοι των υποχρεώσεων μας.

 

Φλώρινα, 04/07/2013

Για τη Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Φλώρινας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ