Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Α΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ 

Με  αφορμή από την πραγματοποίηση του πρώτου βαλκανικού συνεδρίου Επιμελητηρίων που έλαβε χώρα πριν ένα χρόνο στη Φλώρινα τηρώντας τις δεσμεύσεις μας κάνουμε τον απολογισμό μας . Τον Ιανουάριο του 2015 μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου μας προς το ΕΒΕ Πάφου, υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων. Δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας για είκοσι περίπου μαγείρους και άλλους τόσους σερβιτόρους από την Φλώρινα στην Πάφο. Συμμετέχουμε σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα με το ΕΒΕ Πάφου. Τον Φεβρουάριο το Επιμελητήριό μας με είκοσι επαγγελματίες θα πραγματοποιήσει συναντήσεις b2b με επιχειρηματίες της Πάφου, όπου τα χαρακτηριστικά τους αξιοποιούνται τέσσερις μήνες και από τις δύο πλευρές. Ξεκίνησαν είδη και εξαγωγές στον αγροτικό τομέα .Με τη Σερβία υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας το Μάρτιο του 2016 συμμετείχαμε στο πρώτο οικονομικό φόρουμ στο Βελιγράδι με επιχειρήσεις της Π.Ε Φλώρινας. Επίσης, συμμετείχαμε στο πρώτο Ελληνο Σερβικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έγιναν επαφές b2b  με Σέρβους επιχειρηματίες. Μας επισκέφθηκαν τον Οκτώβριο ο Πρόξενος της Σερβίας, ο Δήμαρχος του Λέσκοβατς, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ του Λέσκοβατς και τριάντα πέντε δυναμικοί επαγγελματίες από τη Σερβία. Συναντήθηκαν επίσης, με επιχειρηματίες της Π.Ε Φλώρινας όπου είμαστε σε καλό δρόμο για συνεργασίες. Αναδείχθηκε ακόμα, ο ιστορικός τουρισμός μια και η παρουσία των Σέρβων από τον ‘Α Παγκόσμιο στην περιοχή μας ήταν σημαντική. Ξεκίνησαν επισης, και εξαγωγές σε ροδάκινα, φασόλια. Το Επιμελητήριό μας από τις 23-26 Νοεμβρίου θα συμμετέχει στην έκθεση τροφίμων και ποτών στο Βελιγράδι. Επίσης, έχουμε καταθέσει κοινό διασυνοριακό πρόγραμμα Balcan-met.
Με την FYROM έχει υπογραφεί κοινό σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Φλώρινας και της ΚΕΕ Σκοπίων . Υλοποιούνται κοινά διασυνοριακά προγράμματα Interreg και Balcan-met. Πραγματοποιήσαμε επαφές στη γειτονική χώρα με 25 επιχειρηματίες από τη Φλώρινα και αντίστοιχους από τη FYROM στην περιοχή Μοναστηρίου, με μεγάλη επιτυχία.
Με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Αλβανίας υπογράψαμε κοινά διασυνοριακά προγράμματα Interreg και Balcan-met και σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δυο Επιμελητηρίων. Πραγματοποίησε επίσκεψη η ΔΕ του Επιμελητηρίου Φλώρινας τον Ιανουάριο του 2016 στα Τίρανα και συμμετείχε στο πρώτο Ελληνο Αλβανικό επιχειρηματικό φόρουμ . Επίσης, καταθέσαμε κοινά διασυνοριακά προγράμματα Interreg και Balcan-met.
Καταθέσαμε και με το βουλγαρικό Επιμελητήριο Balcan-met. Μας έγινε πρόταση, την οποία και θα αποδεχθούμε άμεσα, από το Βουλγαρικό και το Τουρκικό Επιμελητήριο, να υπογράψουμε σύμφωνο συνεργασίας.
Με αφορμή λοιπόν, τον ένα χρόνο που πέρασε από την πρώτη βαλκανική συνάντηση των Επιμελητηρίων, παρουσιάζουμε τις δράσεις και τις προσπάθειες που καταβάλαμε τηρώντας τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Το Επιμελητήριο μας δεν κάνει συνέδρια για τα συνέδρια, αλλά δικτυώνεται με δράσεις εξωστρέφειας βοηθώντας στην ανάπτυξη του τόπου μας. Οι δράσεις του Επιμελητηρίου μας, αφορούν μόνο τη συνεργασία με τα βαλκανικά Επιμελητήρια. Το Επιμελητήριό μας έχει αναδείξει πολλαπλές δράσεις διεκδίκησης, ενημέρωσης, εξωστρέφειας στήριξης και κοινωνικών αγώνων για το καλό των επιχειρηματιών του τόπου και της χώρας μας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…!!!!!

 

Φλώρινα, 14-11-2016

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ