Ο εργατολόγος Γ.Ρωμανιάς στη Φλώρινα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δηλώνει ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να κάνουμε από την αρχή ένα καινούργιο σύστημα ασφάλισης. Και πρέπει να βρούμε τις προδιαγραφές. Η πρώτη είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλέον χωρισμός σε ομάδες. Ενιαίο σύστημα για όλον τον κόσμο»,

τόνισε ο καθηγητής και εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, κατά την διήμερη παρουσία στη Φλώρινα 14 και 15 Ιουνίου.

Ο κ. Ρωμανιάς βρέθηκε στη Φλώρινα προσκεκλημένος από το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας για να μιλήσει με θέμα «Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας μετά το ΙΙΙ Μνημόνιο».

Ανέφερε ότι  «σήμερα δεν υπάρχει κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Ούτε στον κλάδο της υγείας, ούτε της επικούρησης, ούτε της κύριας σύνταξης. Τα ταμεία έχουν διαλυθεί».

Πως «τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο αν δεν αλλάξει η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε μια πραγματική κοινωνική κόλαση».

Το παλιό σύστημα είπε ότι πέθανε.  «Το ζουμί είναι ότι χρειάζεται νέα χρηματοδότηση. Πολλές πηγές υπάρχουν. Εγώ προσωπικά κατέγραψα  40 πηγές που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα. Ασφαλιστικό σύστημα χωρίς χρήματα δεν υπάρχει. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κενό στην αντιμετώπιση της κοινωνικής ασφάλισης».

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας

Η ενημέρωση που αφορά τα ασφαλιστικά θέματα είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Μετά το μνημόνιο και τα ασφαλιστικά μέτρα το ασφαλιστικό έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Γι’ αυτό το εργατικό κέντρο Φλώρινας θεώρησε πολύ σημαντικό να γίνει μια εκδήλωση για να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας. η κρίση στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη και τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα σε ότι αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εργατικά δικαιώματα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ, καθηγητής εργατολόγος

Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση του από την ίδρυση του. οι προοπτικές είναι ακόμα δυσμενέστερες. Τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο αν δεν αλλάξει η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε μια πραγματική κοινωνική κόλαση. Θα περιμένουμε νέες απολύσεις, νέες παρεμβάσεις. Πιθανότατη είναι και η επέμβαση στις καταθέσεις, διότι δεν μπορούν να μειώνονται συνέχεια οι συντάξεις.

Σ’ αυτή τη φάση εκείνο το οποίο είναι επείγον και το πρότεινα είναι η ενημέρωση του κόσμου για να γνωρίζει τα δικαιώματα του, για να γνωρίζει πότε πρέπει να φύγει στη σύνταξη και πότε πρέπει να παραμείνει στην εργασία. Η διαπίστωση είναι ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην πληροφόρηση. Θα έλεγα ότι απουσιάζει τελείως. Τους τελευταίους 18 μήνες έχουμε 22 κοινωνικοασφαλιστικούς νόμους. Αυτό είναι πρωτοφανές στα ασφαλιστικά χρονικά. Δεν ξέρει πλέον ο ασφαλισμένος τι τον περιμένει. Έχουμε την αντιδημοκρατική πρακτική που αντί να ψηφίζονται νόμοι εκδίδονται πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αλλάζουν νόμους. Έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το αποκορύφωμα είναι που σε μια βραδιά διαλύσανε την ΕΡΤ. 2.650 άτομα ενώ ήτανε στη δουλειά του πληροφορηθήκανε ότι απολύονται.

Εγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω και την δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος είπε ότι διαφωνεί αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται στην τρικομματική κυβέρνηση.

Σήμερα δεν υπάρχει κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Ούτε στον κλάδο της υγείας, ούτε της επικούρησης, ούτε της κύριας σύνταξης. Τα ταμεία έχουν διαλυθεί. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι η ελληνική πολιτεία ήταν ο μεγαλύτερος υπεξαιρέτης των αποθεματικών των  ασφαλιστικών ταμείων. Μόνο το κούρεμα μείωσε κατά 16 δις τα αποθεματικά των ταμείων. Περίπου τα μισά.

Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι όχι τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας αλλά εμείς οι ίδιοι δεν θα έχουμε να πληρωθούμε. Δεν υπάρχει σήμερα μία κοινωνική ομάδα που να είναι ικανοποιημένη. Όλοι είναι δυσαρεστημένοι και πάρα πολλοί είναι σε απόγνωση.

Από το 2009 και εντεύθεν έχουμε 4.000 αυτοκτονίες. Ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ασχολείται μόνο μ’ αυτές, μου έλεγε εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ. Και βέβαια έχουν εντολή να μην το λένε. Σαράντα χρόνια ασχολούμαι μ’ αυτά τα ζητήματα, τέτοια απελπισία δεν έχω συναντήσει. Και το πρόβλημα είναι ότι ενώ το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό, προσπαθούν από διάφορες κατευθύνσεις να μας κάνουν ενέσεις αισιοδοξίας.

Η μνημονιακή πολιτική η οποία ακολουθείται τι κάνει, παίρνουμε καινούργια δάνεια για να πληρώνουμε τα παλιά. Ταυτοχρόνως το χρέος ανεβαίνει. Όσο ανεβαίνει το χρέος καθίσταται μη βιώσιμο. Το ΔΝΤ είχε πει από την αρχή να γίνει αμέσως το κούρεμα. Οι ευρωπαίοι δεν ήθελαν. Τελικά βρήκανε το κόλπο και κάνανε το κούρεμα.

Η νομοθέτηση των 360 ευρώ μισθός είναι μια πραγματικότητα. Δεν είναι απειλούμενος κίνδυνος. Είναι νομοθετημένο με δύο νόμους.

Η κατάσταση στη χώρα μας είναι ουσιαστικά αδιέξοδη.

Το μεγάλο ερώτημα των εργαζομένων  είναι να μείνουμε στην υπηρεσία ή να υποβάλουμε τα χαρτιά μας για συνταξιοδότηση; Η απάντηση μου είναι σαφής. Ο κόσμος των συνταξιούχων είναι τα πρώτα θύματα.

Οι συντάξεις κύριες και επικουρικές από πέρυσι μέχρι φέτος, τον τελευταίο 1,5 χρόνο,  μειώθηκαν 12 φορές. Οι μισθοί έχουν μειωθεί τρεις φορές. Τώρα δεν θα γίνει μείωση γιατί η τρόικα έχει ρίξει το βάρος να γίνουν απολύσεις. Αναμένεται τον Σεπτέμβρη να γίνουν οι μειώσεις.

Από οικονομικής απόψεως δεν συμφέρει κανείς να γίνει συνταξιούχος. Όσο και αν είναι δύσκολη η κατάσταση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Ρωμανιά περιγράψατε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η εκτίμηση σας ποια είναι πως μπορεί να δοθεί λύση σ’ αυτή την κατάσταση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό είναι εκείνο που πρέπει να ψάξουμε. Πρέπει να το ανακαλύψουμε. Εγώ έχω συγκεκριμένη πρόταση. Ξεκινάμε από το μηδέν. Τα ταμεία δεν έχουν χρήματα. Δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τώρα. Στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης τα χρήματα της μιας γενιάς χρησιμοποιούνται για τις συντάξεις της προηγούμενης. Είναι το διανεμητικό σύστημα. Τα χρήματα έχουν φαγωθεί. Η γενιά που έρχεται δε θα βρει φράγκο στο ταμείο. Εδώ κινδυνεύουμε κι εμείς οι ίδιοι να έχουμε να πάρουμε αύριο.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να κάνουμε από την αρχή ένα καινούργιο σύστημα ασφάλισης. Και πρέπει να βρούμε τις προδιαγραφές. Η πρώτη είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλέον χωρισμός σε ομάδες. Ενιαίο σύστημα για όλον τον κόσμο.

Το παλιό σύστημα πέθανε. Όλοι με την ίδια διάταξη.

Γι’ αυτούς που είναι με το παλιό σύστημα , να υπάρξει μεταβατική διάταξη. Ένας χρόνος προσαρμογής. Υπάρχουν παραδείγματα που εφαρμόστηκες σε άλλες χώρες.

Το ζουμί είναι ότι χρειάζεται νέα χρηματοδότηση. Πολλές πηγές υπάρχουν. Εγώ προσωπικά κατέγραψα  40 πηγές που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το ασφαλιστικό σύστημα. Ασφαλιστικό σύστημα χωρίς χρήματα δεν υπάρχει. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κενό στην αντιμετώπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Για την ΕΡΤ εγώ δεν είπα ποτέ ότι είναι παράδειγμα σωστής διαχείρισης. Όταν πήγαινα στο κανάλι του MEGA στο μακιγιάζ ήταν μια κοπέλα. Όταν μπαίνεις στο μακιγιάζ του ΑΝΤ1 είναι μία κοπέλα. Όταν μπαίνεις στο μακιγιάζ του ΣΚΑΪ είναι μια κοπέλα. Όταν έμπαινα στη ΝΕΤ ήταν καμιά δεκαριά, οι οποίες καθόντανε και δεν κάνανε τίποτα. Ότι ήτανε μία εστία σπατάλης δεν το συζητώ. Όμως αυτοί δημιούργησαν αυτοί τη σπατάλη, γιατί οι πολιτικοί τις διόρισαν. Το ίδιο γίνονταν και στη Βουλή. Αλλά δεν μπορείς να τους βγάζεις στο δρόμο απολύοντας τους. υπάρχουν λύσεις για να δουλέψει αλλού.