Προβλήματα στην εκταμίευση του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021»

Προς:

ΥΠΕΝ, Υπόψη Υπουργού, κου Σκρέκα

Θέμα : Προβλήματα στην εκταμίευση του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» – Δυσλειτουργία στην πλατφόρμα buildingcert.gr – Παρατάσεις προθεσμιών πράξεων για τις οποίες απαιτείται έκδοση ΠΕΑ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αναμφισβήτα το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», εκτός από ανάσα στην αγορά, μετά από την παρατεταμένη οικονομική και υγειονομική κρίση, παρείχε στήριξη στα ελληνικά νοικοκυριά, αφού περιόρισε τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και εν γένει από τη μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι όποιες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στο νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» επί θητείας σας, κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, ικανοποιώντας αρκετά από τα αιτήματα των συναδέλφων Μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών και μελών μας, που ασχολούνται με τον εν λόγω Πρόγραμμα.

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται δύο πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος:

1. Από τις 20 Δεκεμβρίου έχει παγώσει η πληρωμή ενός μεγάλου αριθμού πιστοποιημένων αιτήσεων, που βρίσκονται στο στάδιο της τελικής εκταμίευσης. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την δημιουργία οικονομικών προβλημάτων στους κατασκευαστές, που έχουν επενδύσει τα κεφάλαια τους και παράλληλα έχουν δανειστεί για να υλοποιήσουν τις εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, που αποτελεί στόχο του προγράμματος και της κυβέρνησης. Η καθυστέρηση των πληρωμών ήταν ο βασικός λόγος που μέσα στην κατασκευαστική σεζόν του 2021 υλοποιήθηκε μόνο το 15% από τις εγκεκριμένες αιτήσεις και αν δεν αυξηθούν οι ρυθμοί αξιολόγησης – πιστοποιήσης και πληρωμής των έργων, δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα στο 2022.

2. Η δυσλειτουργία της απαρχαιωμένης πλατφόρμας buildingcert.gr, που επισημαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι Μηχανικοί της χώρας, την ώρα που το «Εξοικονομώ 2021» βρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην άρτια και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου τους. Η μικρή παράταση των 15 ημερών που δόθηκε χθες και έχει ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022, σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα, αφού μέχρι σήμερα, ακόμα και τις προχωρημένες νυχτερινές ώρες, η σύνδεση στην πλατφόρμα είναι αδύνατη.

Η χρήση της πλατφόρμας buildingcert.gr όμως, εκτός από άρρηκτα συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», είναι απαραίτητη για την έκδοση όλων των ΠΕΑ που απαιτούνται και για άλλους λόγους, όπως είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων και η ηλεκτροδότηση, πράξεις που σίγουρα το Υπουργείο σας επιθυμεί να διενεργούνται με ομαλό τρόπο.

Απαιτείται συνεπώς παρέμβαση από μεριάς σας, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος στον οποίο απρόσκοπτα οι συνάδελφοι θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και για τον λόγο αυτό παρακαλούμε να δοθεί επιπλέον παράταση τουλάχιστον δύο μηνών, τόσο στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», όσο και στην προθεσμία ολοκλήρωσης των συμβολαιογραφικών πράξεων, όπου οι βεβαιώσεις των μηχανικών θα έχουν ισχύ, χωρίς να απαιτείται η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου, μέχρι να εκδοθούν τα απαιτούμενα ΠΕΑ.

Προτείνουμε δε, να γίνει άμεση μεταφορά του buildingcert.gr στο gov.gr (ή σε οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη πλατφόρμα) και η χορηγούμενη παράταση να ισχύσει μετά την εν λόγω μεταφορά, αφου εξασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος, προς εξυπηρέτηση όλων των συναδέλφων Μηχανικών.

Ευελπιστούμε άμεσα να ανταποκριθείτε στο αίτημά μας.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Συλλίρης