Σημαντικά αγροτικά ζητήματα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Εχθές, Τρίτη 06 Αυγούστου 2019, στις 03:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρωτοβουλία του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντωνιάδη Γιάννη και Προεδρεύων της συνεδρίασης τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βορίδη Μάκη. Τους αγρότες της περιοχής Αμυνταίου εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου (ΑΣΕΠΑ), Γιαννιτσόπουλος Γεώργιος, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, Κρητικού Διαμάντω και η Διευθύντρια του ΑΣΕΠΑ, Ρωμανίδου Πολυξένη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν σημαντικά αγροτικά ζητήματα. Αρχικά, το πρώτο θέμα ήταν σχετικό με τον άδικο νόμο του ΕΛΓΑ και κατά συνέπεια των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ πρώην ΠΣΕΑ). Το δεύτερο θέμα αφορούσε το άδικο ενοίκιο που έχει επιβληθεί σε αγρότες της περιοχής μας από την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου). Το τρίτο θέμα συζήτησης είχε να κάνει με τη διευκόλυνση έκδοσης εργασιακής κάρτας σε πολίτες τρίτων χωρών, όπως η απαλλαγή υποχρέωσης ασφάλισης στο ΙΚΑ με μηνιαίο εργασιακό κόστος, καθώς αυτό κρίνεται αδύνατο στις αγροτικές εργασίες. Η αμοιβή αυτών των εργαζομένων θα γίνεται με εργόσημο, όπως γίνεται με όλους τους εργάτες γης. Επόμενο θέμα που συζητήθηκε ήταν η συνεταιριστική νομοθεσία και το αδιέξοδο που δημιούργησε ο Νόμος 4015/2011. Τελευταίο θέμα η κοινή γεωργική πολιτική και η διαμόρφωσή της με ορίζοντα το 2028.

Τα κτηνοτροφικά θέματα είχαν συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλογικοτήτων. Τα προβλήματα για την απορροφητικότητα του επιτραπέζιου αλλά και βιομηχανικού ροδακίνου συζητιόντουσαν παράλληλα σε συνεδρίαση με τον Υφυπουργό Σκρέκα Κώστα. Αυτό που δεσμεύτηκαν τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και ο Υφυπουργός είναι ότι θα εξετάσουν άμεσα τα θέματα και θα δρομολογήσουν λύσεις. Ο Βουλευτής Νομού Φλώρινας Αντωνιάδης Γιάννης δήλωσε επίσης πως θα παρακολουθεί από κοντά τα θέματα και όπου χρειάζεται θα παρεμβαίνει με εκπροσώπους των αγροτικών φορέων, αλλά και αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ