Συνάντηση ΕΒΕ Φλώρινας με εστιάτορες

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

 

Τα προβλήματα του χώρου εστίασης συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΕΒΕ Φλώρινας με τα μέλη του κλάδου εστίασης, την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 στην αίθουσα του επιμελητήριου. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κατάσταση από πλευράς συμμετοχής ήταν τραγική. Μόλις 26 παρόντες από τους 200 που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης.

Για την συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης είπε:

«Στο πλαίσιο της καταγραφής των προβλημάτων εν μέσω κρίσης το επιμελητήριο καλεί επαγγελματικές ομάδες, για να δει το μέγεθος, τι έπαθε η υφιστάμενη επιχείρηση.

Ξεκινήσαμε από τον χώρο της εστίασης που έχει την μεγαλύτερη πτώση τζίρου και έχει χάσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Ζητάμε από τους συναδέλφους να μας αποτυπώσουν τη ζημιά που πάθανε εν όψει και του συνεδρίου που θα γίνει προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του άλλου. Παράλληλα ξεκινάμε με μια πρόταση προς τα μέλη μας μια μέρα τη βδομάδα να έχουν  χαμηλές τιμές, για να βγούνε οι συμπολίτες μας από τα σπίτια τους και να καταναλώσουν τα τοπικά προϊόντα. Θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων στο χώρο της εστίασης. Έχουμε την διαβεβαίωση των παραγωγών ότι τις ημέρες αυτές θα κάνουν ειδικές τιμές.

Με6ά την σημερινή συνάντηση ευελπιστούμε ότι και ο χώρος αυτός της εστίασης θα αποκτήσει τη δική του διοίκηση, το δικό του σωματείο.

Οι τιμές δεν είναι εύκολο να κατέβουν, όταν ανεβαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ, τα διάφορα τέλη.

Τις συναντήσεις αυτές θα τις κάνουμε και με άλλες επαγγελματικές ομάδες, για να γνωρίζουμε στο συνέδριο την ακριβή κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις της περιφέρειας μας.

Από την άλλη εβδομάδα ξεκινάμε την ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες, για να βοηθήσουν και αυτοί με τις θέσεις και τις απόψεις τους στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης».

Στη συζήτηση αναφέρθηκε η δεινή οικονομική κατάσταση του κλάδου, ο οποίος για να σταθεί χρειάζεται ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Το 70% των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ είναι ληξιπρόθεσμα και απλήρωτα.

Η τιμή του πετρελαίου θεωρείται κεφαλαιώδες ζήτημα και η φημολογούμενη λύση του υπουργείου οικονομίας με γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια δεν είναι ικανοποιητική.

Στόχος του ΕΒΕ είπε ο πρόεδρος είναι «καμία επιχείρηση κλειστή». Προκειμένου να συμβάλει και η επιχείρηση στο ξεπέρασμα της κρίσης και να βγάλει από τα σπίτια τους Φλωρινιώτες προτείνει μία μέρα τη βδομάδα να υπάρχει στα καταστήματα ειδικό τιμολόγιο με κατανάλωση στα τοπικά προϊόντα. Τα καταστήματα που δέχονται την πρόταση αυτή θα έχουν ειδικό σήμα.

Τονίστηκε πως αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι η δημιουργία σωματείου και η προώθηση από αυτό της λύσης των προβλημάτων τους.

Δύο άλλα ζητήματα που επισημάνθηκαν είναι οι  οικονομικές ζώνες  εμπορίου και η στροφή των καταναλωτών προς την αγορά του Μοναστηρίου λόγω χαμηλού κόστους. Επισημάνθηκε ότι το 85% των επαγγελματιών δεν πληρώνει τον ΟΑΕΕ λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Για ενημέρωση των πολιτών ο πρόεδρος του ΕΒΕ ανακοίνωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα γίνει ημερίδα για τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης.