ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ενέργεια, Συνεργασία και Επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Ενέργεια, Συνεργασία και Επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια»

 

Στο συνέδριο με τίτλο «Ενέργεια, Συνεργασία και Επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια», που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου 2013 στην πόλη της Φλώρινας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Την ημέρα έναρξης του συνεδρίου, στο χαιρετισμό του ο κ. Δήμαρχος είπε:

«Είναι γεγονός πως η ΔΕΗ βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και την αύξηση  της τοπικής οικονομίας, όχι βέβαια χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. ΔΕΗ και ενέργεια για πολλές δεκαετίες υπήρξαν έννοιες ταυτόσημες.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια αναθεώρηση των όσων γνωρίζαμε για την ενεργειακή μας πολιτική, τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και στην περιοχή μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις και ο πολυτεμαχισμός της ΔΕΗ, η ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στην παραγωγή ενέργειας, η οικονομική κρίση, δημιουργούν ένα εντελώς νέο ενεργειακό περιβάλλον, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και το μέλλον της περιοχής μας.

Τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν γίνει πια διεθνή πολιτικά προβλήματα και απαιτούν ανάλογη διαχείριση, παγκόσμιες συνεργασίες και – προπαντός-  νέο τρόπο σκέψης. Είναι γεγονός πως για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να υπάρχει η κοινωνική αντίληψη που υποτάσσει το ατομικό στο συλλογικό, το εθνικό στο παγκόσμιο, το οικονομικό στο περιβαλλοντικό. Είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των χωρών, κυρίως αυτών που έχουν κοινά σύνορα, στον τομέα της ενέργειας αλλά και γιατί υπάρχουν κοινά προβλήματα που απαιτούν κοινές πρακτικές.

Από την άλλη χρειαζόμαστε μια ισχυρή κοινωνία πολιτών, η οποία θα προκύπτει μέσα από μια αναπτυξιακή προσπάθεια, για να μην αποτελούν η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον πολυτέλεια και που εν τέλει η υποβάθμισή τους θα μας κάνει φτωχότερους.

Πρέπει να συνδέσουμε αρμονικά αυτές  τις δυο παραμέτρους και να μην μπουν στο περιθώριο των προτεραιοτήτων μας. Να μην προωθούνται άλλα δευτερεύοντα ζητήματα, που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες μιας σύγχρονης πολιτικής, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος.

Οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει, τα δεδομένα, οι στόχοι και οι προτεραιότητες μας. Γι’ αυτό η εκτίμηση μας είναι ότι επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός συνολικά της ανάπτυξης περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, κι όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας.  Κι αυτό αποτελεί ευθύνη όλων μας.

Κυρίαρχο ρόλο σ’ αυτόν παίζει η ΔΕΗ με τις δραστηριότητες της και μάλιστα στη  μεταλιγνιτική περίοδο που ήδη διανύουμε.

Είναι καιρός να οριοθετήσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες μας. Τι θέλουμε, πως το θέλουμε και που το θέλουμε.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η περιοχή μας; να είναι Ενεργειακή; Τουριστική; Αγροτική; Βιομηχανική; Ή να είναι λίγο απ’ όλα;

Θέλουμε την  προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας ή την εξαργύρωση τους με την όποια ανάπτυξη έναντι οποιουδήποτε τιμήματος;

Θέλουμε  να έχουμε παραγωγή αγροτικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης κάτω από τις καμινάδες των μονάδων της ΔΕΗ;

Θέλουμε την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων ή τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Θέλουμε την ανάπτυξη του τουρισμού στον τόπο μας και πως μπορεί να συνδυαστεί με την εξόρυξη του λιγνίτη;

Θέλουμε τη μείωση της ανεργίας, κυρίως στους νέους και τις νέες μας, που μεταναστεύουν στη Γερμανία, και πως μπορεί αυτή να συνδεθεί με την ανάπτυξη;

Όλα αυτά τα ερωτήματα, η σημερινή ημερίδα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να απαντηθούν.

Κυρίες και κύριοι,

Μπροστά στην κρίσιμη νέα εποχή που δρομολογήθηκε στη χώρα μας εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης και τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπισή της, η ανάπτυξη είναι αναγκαιότητα αλλά και ζητούμενο.  Ανάπτυξη βέβαια όχι άναρχη, εν ονόματι του κέρδους, αλλά  με οικολογική ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση.

Στο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε, οι τομείς της ενέργειας και της γεωργίας κατά την δική μου εκτίμηση, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες τόσο για την εθνική όσο και την τοπική οικονομία.

Ανοίγονται ευρύτατοι ορίζοντες με διακρατικές συνεργασίες και φυσικά έρχεται στο προσκήνιο της επιχειρηματικής δράσης η Ελληνική περιφέρεια. Κι εδώ χρειάζεται περιφερειακός σχεδιασμός, στον οποίο μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει η τοπική αυτοδιοίκηση, χρησιμοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και τεχνογνωσία, στο πλαίσιο ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού.

Στη Φλώρινα , το Αμύνταιο και τη Δυτική Μακεδονία   χτυπά η καρδιά της ενέργειας της Ελλάδας, αφού στο υπέδαφός μας συγκεντρώνεται το 60% των εκμεταλλεύσιμων λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελλάδας.

Στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον μετά την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας,  βλέπουμε να απειλείται η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη μαζί με την εξάντληση των αποθεμάτων του.  Άλλωστε για όσους παρακολουθούν την πορεία της ενέργειας που στηρίζεται στον λιγνίτη, θα διαπιστώσουν  ότι ξεκίνησε η μεταλιγνιτική περίοδος στη Δυτική Μακεδονία και πρέπει να δούμε πως θα διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας αλλά και πως θα αξιοποιηθεί η περιοχή. Για να μην απογοητευτούμε για άλλη μια φορά. Για να μην δημιουργήσουμε κρανίου τόπο και κουφάρια αποβιομηχάνισης.

Κυρίες και κύριοι

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που έχει το προνόμιο να αξιοποιεί θερμική ενέργεια η οποία διαφορετικά θα αποτελούσε βιομηχανικό θερμικό απόβλητο. Αναφέρομαι στις εγκαταστάσεις της τηλεθέρμανσης που λειτουργούν από το 1993 και η οποία αποτελεί υποδομή μεταφοράς θερμότητας στα κτίρια και μπορεί να συνεργαστεί με όλες τις ενεργειακές τεχνολογίες, υποκαθιστώντας τα μέχρι σήμερα  χρησιμοποιούμενα συμβατικά καύσιμα. Ελπίζουμε πως όλα θα πάνε καλά και στο τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της τηλεθέρμανσης και οι Φλωρινιώτες θα μπορούν να την χρησιμοποιούν.

Μέσω της τηλεθέρμανσης μάλιστα, παρέχεται η δυνατότητα για την αξιοποίηση τοπικών ενεργειακών πόρων και πηγών ενέργειας, με ταυτόχρονη ελάττωση της εξάρτησης από τα συμβατικά καύσιμα που είναι σημαντική για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Γι’ αυτό θεωρώ αναγκαία τη συνεργασία της ΔΕΗ σε επίπεδο συμπαραγωγής νέων μορφών ενέργειας.

Τα βιοκαύσιμα είναι ένας νέος τομέας για τους αγρότες και την περιοχή μας. Για να μεταπηδήσουμε από την εκτατική καλλιέργεια στην εντατική θερμοκηπιακή και την αλλαγή καλλιεργειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  προωθεί τα βιοκαύσιμα και τονίζει τα οφέλη που έχουμε από απ’ αυτά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι αγρότες μας θα μπορούν να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους με αυτές που θα χρειάζονται λιγότερο νερό και λιπάσματα αλλά και θα τους αποδίδουν περισσότερο απ’ ότι  οι σημερινές καλλιέργειες. Χρειάζεται ενημέρωση και οργάνωση.

Δυστυχώς στην περιοχή μας η υπόθεση των βιοκαυσίμων δεν προχώρησε, είτε από έλλειψη πληροφόρησης, είτε από ελλιπή οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας και της απορρόφησης τους.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλουμε την αξιοποίηση των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων, στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, στις αγροτικές εκτάσεις αλλά και αυτές των ορυχείων δημόσιων και ιδιωτικών, στην απεξάρτηση μας από εισαγόμενα καύσιμα.  Θέλουμε τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, χρειάζεται όμως και εθνικός επανασχεδιασμός για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα.

Στόχος μας  πάντα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ανεργία που παίρνει στον τόπο μας εφιαλτικές διαστάσεις, κυρίως στους νέους και τις νέες  φτάνοντας στο 60%. Για να ανακόψουμε το νέο μεταναστευτικό κύμα της νεολαίας μας στη Γερμανία και αλλού.

Η μείωση των αέριων ρύπων, η αύξηση του βαθμού απόδοσης των σταθμών παραγωγής Ηλεκτρικού ρεύματος της Περιφέρειας, το οικονομικό όφελος των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος είναι στη στόχευση μας.

Το δίκτυο ενεργειακών δήμων,  πρωτοπόρο και με έγκαιρο προσανατολισμό στις εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να μετεξελίξει τη δυτική Μακεδονία σε κόμβο της Ενεργειακής Εγνατίας.

Πιστεύω πως η δική σας παρουσία σήμερα εδώ, θα φωτίσει πολλές πλευρές του ενεργειακού περιβάλλοντος και θα αποτελέσει την απαρχή για μια νέα εποχή στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας αλλά και της ζωής μας στον τόπο μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας».