Σύσκεψη φορέων της Δ. Μακεδονίας με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 

Σύσκεψη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μιχάλη Βερροιόπουλου και φορέων της Δ. Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του Υπουργείου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, οι Δήμαρχοι Φλώρινας, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τη Δ. Μακεδονία και οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα για την Π.Ε. Φλώρινας συζητήθηκαν διεξοδικά:

 

– Η επίλυση μέσω νομοθετικής ρύθμισης του ρυμοτομικού του Πανεπιστημίου Φλώρινας

– Η σύνδεση της Φλώρινας με την Εγνατία Οδό μέσω του κάθετου άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας (παράκαμψη ορυχείου Βεύης)

– Η κατασκευή της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης

– Η διάνοιξη των ορυχείων Κλειδίου και Βεύης με συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των ορυχείων

– Η αποθείωση των μονάδων του Αμυνταίου

– Η κατασκευή μονάδος ισχύος 15 μεγαβάτ (MW) με δυνατότητα παραγωγής θερμικής ενέργειας για την τηλεθέρμανση Αμυνταίου

– Η αναπτυξιακή προοπτική του πρωτογενούς τομέα με την κατασκευή αρδευτικών έργων και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων αναδασμών

– Η οριστική διευθέτηση του ζητήματος της διαχείρισης της λίμνης Βεγορίτιδας

– Η επίλυση των προβλημάτων με τις εκτάσεις που έχουν δεσμευτεί για τα αγροκτήματα της Τ.Κ. Λεβαίας και η επαναφορά τους στους δικαιούχους

– Θέματα που άπτονται του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού όπως η χωροταξική διευθέτηση του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου

– Η τηλεθέρμανση Φλώρινας

– Η διερεύνηση κατασκευής του οδικού άξονα Φλώρινας – Πρέσπας

 

Τα παραπάνω θέματα θα αποτελέσουν το πλαίσιο συζήτησης για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η παρούσα κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συντελεστεί στην Π.Ε. Φλώρινας, με στόχο την ορθολογική ανάπτυξη όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης δράσεις που έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα και την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Π.Ε. Φλώρινας.

Προηγήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης των Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαράλαμπο Κασίμη για το ζήτημα του καταλογισμού των επιδοτήσεων των αναδασώσεων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.