Τα τρία σενάρια για την ανεργία φέτος

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα το 4ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης της τρέχουσας κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας με τίτλο «COVID-19 και Ελληνική Οικονομία: Επιπτώσεις και Προοπτικές.

Στην παρούσα έρευνα το ενδιαφέρον εστιάζεται σε οικονομικά μεγέθη τα οποία είναι θεμελιακά για την αναπτυξιακή, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική προοπτική της οικονομίας, για την κατάσταση της αγοράς εργασίας, καθώς και για την αξιολόγηση των προοπτικών της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝ.Ε., η δεδομένη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2020 αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας. Ένας βασικός λόγος είναι ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση μισθωτών παρουσιάζεται στον τομέα των υπηρεσιών και συγκεκριμένα στον κλάδο του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής καταλύματος, της αποθήκευσης και των μεταφορών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες ανάκαμψης μετά την υγειονομική κρίση.

Οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ λαμβάνουν υπόψη τρία σενάρια. Στο πρώτο σενάριο εκτιμάται ποια θα είναι η εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας αν το ΑΕΠ μειωθεί κατά 4% (ευνοϊκό), στο δεύτερο σενάριο κατά 7% (ενδιάμεσο) και στο τρίτο σενάριο κατά 10% (απαισιόδοξο). Στο ευνοϊκό σενάριο, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 19,2%, στο ενδιάμεσο σενάριο το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 20,3% και στο απαισιόδοξο σενάριο το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 21,6%.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2020/05/INE_GSEE_4o_Deltio_Oikonomikon_Ekselikseon_05_2020.pdf?fbclid=IwAR0ugXZ1aoVGNEH3OuV0WWGz4Z9qUkuozlVIcO141h6CBog5c1GYHYD2Y8I

Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. Φλώρινας